Witam, w niedlugim czasie zamierzam rozpoczac wlasna dzialalnosc i zalozyc firme jednoosobowa zajmujaca sie udzialaniem korepetycji z przedmiotow fizyka i chemia. Niestety, nie posiadam w tym temacie zadnych informacji. Moje pytania to przede wszystkim :
1. Czy aby zalozyc dzialanosc opierajaca sie na udzielaniu korepetycji potrzebny jest mi do tego dyplom ukonczenia studiow ( niestety, nie zakonczylam jeszcze edukacji na uczelni wyzszej i obecnie mam srednie wyksztalcenie),
2. Mam 29 lat, nie jestem nigdzie zatrudniona i zarejestrowalam sie w urzedzie pracy, od czego zaczac zalatwianie formalnosci?
3. Jaka jest najbardziej dogodna forma rozliczania sie i jaki procent opodatkowania bedzie mnie dotyczyl?
4. Niedlugo zamierzam przeprowadzic sie do wlasnego mieszkania, czy w zwiazku tym, ze moja firma bedzie zajmowala sie udzielaniem korepetycji powinnam wstrzymac sie z jej zalozeniem do czasu odbioru nowego mieszkania, aby miec od razu lokal dla swojej firmy?
5. Czy moge liczyc na dotacje i dofinansowania na zalozenie mojej firmy, a jesli tak to gdzie sie o nie ubiegac i czym je motywowac?
Bede wdzieczna za kazda odpowiedz i pomoc w tej sprawie, gdyz obecnie zupelnie nie wiem od czego zaczac i kogo sie poradzic. Wiem, ze podczas zakladania wlasnej dzialalnosci mozna popelnic ogrom bledow, dlatego chcialabym uniknac wszystkich "wpadek " i w miare mozliwosci skorzystac z rad osob doswiadczonych. Pozdrawiam i dziekuje za kazda rzetelna odpowiedz.