|
Firmanctwo |
Firmanctwo
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
witam. Mam pewien pomysł na biznes jednak nie chciałbym otwierać firmy. Czy jeśli zamówię towar na firmę mojego ojca a pozniej sprzedam go na moje konto na allegro to czy będzie to firmanctwo?
Zależy co planujesz kupić i czy dużo tego oraz jakie masz wytłumaczenie :P Ogólnie to Ty nie masz uprawnień (chyba) na to, żeby coś kupować na firmę ojca. Ale teoretycznie... Twój ojciec może to kupić i nie wprowadzić do środków trwałych czy gdzieś tam (nie wiem co to jest za towar) i potem wziąć na własny użytek. Jeśli to bedzie jednorazowo to raczej nie ma się co bać, jak na większą skalę to odradzam. Chociaż nawet nie jest pewien, czy za tego typu firmanctwo są kary. Bardziej firmanctwo podchodzi pod te przekrety z bezdomnymi
chodzi o zegarki na szerszą skalę
Dobrze by było jakby ktoś inny się wypowiedział, bo nie wiem czy jest to ujęte w ustawie i być może nie będą Ci mogli kary za to dać, bo nie ma :P Nie wiem do końca..
A dlaczego nie chcesz robić jako firma?? Masz niejako 3 opcje: 1. Oficjalny handel jako firma ojca. Załóż nowe konto na allegro i sprzedawaj legalnie jako firma ojca. 2. Oficjalny handel jako Twoja firma. 3. Nieoficjalny handel. Na małą skale niewykrywalny, ale jeżeli jak wpadniesz to będzie niemiło. Powiem Ci tak: Jeżeli masz dobry towar i dobre ceny to nie powinieneś mieć problemów, żeby osiągnąć zadowalające zyski prowadząc normalną, opodatkowaną działalność. pozdrawiam, Wojciech Skarbek www.seolider.pl www.simplecv.pl
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Firmanctwo":
• Strona 1 z 1
|
|