|
Firmy kurierskie - Wasze opinie |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
No właśnie pytanko odnośnie firm kurierskich: z jakimi mieliście przyjemność i co możecie o nich powiedzieć? Z jaką najlepiej podpisywać umowę a które omijać szerokim łukiem? Wiem najlepiej dać wybór odbiorcy, ale podpisywanie umowy z każdą istniejącą firmą negocjacja cen itp itd. byłoby raczej poronionym pomysłem.
Witaj,
Na naszym rynku jest duży wybór przewoźników, mniejszych, większych. Osobiście współpracowałem z Schenkerem, GLS, DHL, UPS, i kilku mniejszych lokalnych co obsługują moich klientów powiedzmy do ok 100 km ode mnie, bo bardziej mi się to opłaca. Pokrótce je omówię. Schenker - nie mam zastrzeżeń. przesyłki zawsze na czas, u mnie i u klientów, nie zdarzyło sie by przesyłka była uszkodzona. Z kurierami odbierającymi i przewożącymi bardzo dobrze mi się współpracuje. Większość wysyłam nimi, mam z nimi umowę. Mój główny przewoźnik. GLS - dla mnie to jest klęska... przesyłki bardzo często przychodzą uszkodzone (uszkodzone kartony, przemoknięte - kierowcy chyba nie potrafią plandek sznurować porządnie, kilka dostałem otwartych i z pozbieranym towarem wrzuconym z powrotem do kartonu. Na szczęście jeszcze nic nie brakowało. Uszkodzone przesyłki zwalają na swoją sortownię. Mój główny dostawca ma umowę z GLS i jestem na nich skazany niestety. Przesyłki do 10 nie mogą dostarczyć (chociaż mają to w swojej ofercie) tłumacząc się, że późno dostają transport i nie są w stanie do mnie na czas dojechać (mam siedzibę w centrum miasta a GLS mieści się kilka kilometrów pod miastem - ode mnie do nich jest 14 km). Zdarzyło mi się przesyłkę na której była zaznaczona dostawa do 10 otrzymać o pare minut przed 19, gdzie specjalnie musiał zostać pracownik i czekać na kuriera. Kurier się tłumaczył, że miał dużo przesyłek tego dnia i nie załadował wszystkiego na jeden raz. Zdażyło mi się też upominać o paczki w GLS, gdy wiedziałem że mam dostać a była godzina 15 a kuriera nie było. I paczka się znajdowała na magazynie. Tłumaczenie - nie zauważono jej. Tak samo jest z odbiorami paczek u mnie. Czasem kurier nie zabiera wszystkiego, tłumacząc się brakiem miejsca na samochodzie. Jest problem z dodzwonieniem się do nich. DHL - z nimi osobiście złego doświadczenia nie mam. Przesyłki na czas, nieuszkodzone. Jedynie mogę mieć zastrzeżenia co do kuriera odbierającego przesyłki, ale od niedawna zaczął do mnie przyjeżdżać, więc może potrzeba trochę czasu na "dotarcie się". Znam osoby które nie przepadają za współpracą z DHL, chodzi o nieterminowość. UPS - bez zastrzeżeń co do jakości usług. Tylko cena trochę duża... chociaż jakbym podpisał umowę z nimi na to co ogółem wysyłam to może byli by konkurencyjni. lokalni przewoźnicy - może nie mają za dużego taboru i rozbudowanej sieci informatycznej itd. ale zawsze są na czas, jak jest jakiś problem z dostarczeniem to dzwonią. Kiedyś współpracowałem z szybką paczką, ale to było na początku działalności. Zdarza mi się jeszcze czasem z ich usług korzystać. kilka razy w miesiącu, choć nie zawsze. Nie narzekałem na nich, i nie narzekam. Ja kierowałem się nie tylko ceną przy wyborze przewoźnika. Cena to nie wszystko. Korzystam z usług kilku spedytorów, bo wysyłka nie zawsze jest na mój koszt, a klienci moi mają podpisane umowy z innymi przewoźnikami niż ja. Jestem zadowolony z wyboru Schenkera. Nie planuję zmienić przewoźnika. Miesięcznie na spedycję wydaję około 6 - 8 tys. sporadycznie ponad 10. Z opinii innych co słyszałem to RABEN cieszy się dobrą opinią, i małe lokalne firmy także (wszystko zależy od miejsca gdzie idzie wysyłka). FedEx także jest dobry, zwłaszcza jeżeli chodzi o międzynarodowe, UPS także. co do innych sie nie wypowiadam bo nie wiem jak działają, a jest jeszcze kilku spedytorów na rynku i jest w czym wybierać. w razie pytań jestem do dyspozycji.
Także nie polecam firmy GLS bo miałem z nimi różne przejścia. Natomiast polecić mogę UPS.
Widzę że co klient to inna opinia o każdej z firm :/ O każdej znalazłem złe jak i dobre opinie. Co niestety wcale nie ułatwia wyboru. Czy nie może być jednej porządnej albo z przeważającą ilością głosów na tak? :P
Z Schenkerem znajomy miał styczność w firmie (S.A także nie jakiś mały indywidualny klient) wysyłki były spore i codzienne a kurierzy nie potrafili stawiać się w awizowanym czasie. Z miejsca umowa została zerwana. Korzystają też z UPS i nie ma problemów (też miałem z nimi trochę styczności i było ok). Chociaż jak wszędzie zdażają się kwiatki tak jak ostatnio np. brat zamawiał paczkę a kurier się nie pojawił - zero kontaktu, pytań czy cokolwiek paczka wróciła do adresata po tygodniu. Sie okazało że nie mogli ulicy znaleźć - co jest dość dziwną sprawą ale to inna kwestia. Ciekaw jestem też jak wygląda współpraca z Masterlinkiem. Ogólnie ceny też nie są tak ważne ale jakość usług (i tak większość paczek opłaca odbiorca) no i podejście do małego partnera biznesowego. Bo wiadomo mniejszych zawsze ma się 'gdzieś' jak on zrezygnuje to niewielka strata grunt by utrzymać spólki i wielkie firmy. Dlatego to podejście jest równie ważne..
Od wczoraj szukam w internecie opinii o DHL, chcąc sprawdzić, czy ich usługi w każdym przypadku są tak koszmarnie złe.
Szczerze mówię, że nie radzę z nimi współpracować. Paczka, którą zamówiłam, dotarła do mnie nie tylko spóźniona, ale jeszcze zniszczona. Opakowanie zostało ponaddzierane, pudełko zgniecione, jakby co najmniej ktoś na nim usiadł, dodatkowo, pudełko zostało rozcięte nożem na krawędzi, nie wiem w jakim celu, gdyż paczka i tak była opisana, co w niej jest. Człowiek, który dostarczył paczkę, (niestety sama jej nie odbierałam) podał ją tak, żeby zatuszować uszkodzenie, a następnie szybko odjechał.
ups - polecam zawsze terminowo i bez zastrzeżeń
dhl - kurierzy cwaniaczki, jak nie weźmiesz faktury to się może okazać, że za przesyłkę zapłacisz nie 25 zł a 40zł stolica - kilkakrotnie pogoniłem kuriera - raz paczka przyszła cała zalana i zniszczona jakby stała pod rynną w deszcz, drugi raz przesyłka leciała do klienta 8 dni i najprawdopodobniej gdyby nie moje kilkakrotne interwencje, a pod koniec wyzwiska w ich kierunku to nigdy by nie doszła, na tym etapie zakończyłem z nimi współpracę.
Ja korzystam TYLKO z UPS i bardzo sobie chwalę, przejechałem się na GLS kilka razy i wolę nie ryzykować paru złotych dla późniejszych nerwów z szukaniem paczki po kraju.
pracuje na hali w dhlu i co do DHLA i rozciej tej paczki to chcialem zaznaczyc ze raz na tydzien mamy wizyte celników
pracuje tam osoba ktora pracowala w 2 innych firmach kurierskich i dhla chwali za to ze w porownaniu do innych firm paczki sa szanowane (chodzi o zaladunek i wyladunek ) UpSa nie poleca siódemki nie polecam sam nie wiem z ktorej bym skozystał
Ja korzystałem z OPKA parokrotnie jako osoba prywatna. Powiem krótko - tragedia. Umówiłem się z kurierem na odbiór przesyłki - nie przyjechał wcale, co więcej bez żadnego kontaktu.. Dodzwonić się do nich dość trudno. Po kilku dniach udało mi się wysłać przesyłkę.
Podobnie jest z dostarczaniem.. Ponad tydzień czekałem na dostarczenie przesyłki od sprzedawcy na Allegro. W końcu zadzwoniłem i dowiedziałem się, że kurier był raz i nie zastał nikogo w domu. Nie zostawił żadnego awizo, nie zadzwonił i sądzę, że gdybym nie zadzwonił do nich osobiście - pewnie zwróciliby przesyłkę do nadawcy. Dlatego - nie polecam.
OPEK - tragedia, nigdy nie zdarzyło się im dostarczyć terminowo paczki
DHL - paczki rozwalone, a gdy zamawiasz kuriera to nie przyjeżdżają, kurierzy cwaniaki UPS - godny polecenia, zawsze solidnie i na czas
Witam
Wszystko jest pięknie i ładnie tylko nich ktoś spróbuje wysłać maskę do samochodu przez firmę kurierska.... okazuje sie ze 60% nie przewozi części samochodowych (problemu nie ma tylko z firma DHL) co do DHL-u 5 razy paczka szła do mnie po 5-6 dni po interwencjach doszła na koszt DHL-u
5-6 dni to tragedia. To nic dziwnego że na ich koszt bo jak się spóźnią już o 1 dzień to wystarczy zareklamować usługę i zwracają koszty przesyłki
OPEK to tragedia, szczególnie w Warszawie - nie polecam!!! Są tani, ale czas doręczenia gorszy niż Poczty Polskiej. Wciąż mają wymówki że jest za dużo paczek. Dodzwonić się do nich można chyba tylko przez przypadek, nieuprzejmi - aż dziwne że jeszcze mają klientów.
UPS kiedyś mi rozwalił przesyłkę i dostałem marne odszkodowanie po wielu długich targach. Jak na razie - tylko DHL trzyma poziom.
Dokładnie tak jak mówisz - moja firma ma podpisaną umowę z DHL-em, ale chcą teraz przechodzić do UPS-u (ponoć 5 tys. PLN taniej będzie jak dla nas. OPEC-TRAGEDIA ( w firmie się śmiejemy, że to CHŁOPEC :P Z innymi styczności nie miałem. Z przesyłek po Warszawie jeszcze korzystam z Wictorio i są bardzo solidni
To teraz ja powim coś na temat UPS. Firma kant. Mój stały dostwca ma z nimi umowe. Wysyłał do mnie przesyłki przez miesiąc ok 2 paczek tygodniowo wg. ogólnie przyjętych stawek. Okazuje się po miesiącu że UPS wysłało faktury korygujące do mego dostawcy z dopłatami po ok 20 zł za każdą wysłaną paczkę do mnie tylko dlatego że nie mieszkam w mieście w którym siedzibę ma UPS a 20 km dalej ( na normalnej trasie gdzie nonstop jeżdżą kurierzy). Wszyscy wysyłają do mnie od wielu lat paczki różnymi kurierami i nikt nigdy nie dopłacał jakiś kosmicznych pieniędzy tylko dlatego że nie mieszkam w dużym mieście. Jeżdzą tu kurierzy bez przerwy i nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem . Za paczkę do 50 kg. zażyczli sobie 54 zł !!! od mego dostawcy z którym mają umowę . Nic tylko zamawiać !!! Chyba że będę sam odbierał u nich w siedzibie paczki to wtedy koszt 32 zł- tylko poco w takim razie ci kurierzy UPS. Może ktoś wie co tu jest grane ?
|
|