Witam! Mój ojciec ma pewną jednoosobową firmę zajmującą się załóżmy sprzedażą skarpetek antypoślizgowych o zapachu lawendy. Ja, chciałbym założyć organizację muzyczną ( czyli biznes zupełnie niezwiązany z podstawową działalnością ojca ). Działalność mojej organizacji polegałaby na wynajmowaniu ludziom studia nagrań, zrzeszaniu artystów wykonujących różne gatunki muzyczne oraz sprzedaż nagranych przeze mnie utworów w postaci plików MP3 przez Internet. Osoba chcąca kupić takie pliki, nie musiałaby lecieć na pocztę i wpłacać pieniędzy na konto. Wystarczyłoby, gdyby wysłała SMSa pod dany numer,a otrzymałaby krótki kod (http://kody.wapacz.pl/qa.php)umożliwiający dostęp do plików muzycznych ( nawet całych albumów ). Teraz moje pytania: czy muszę się rejestrować w ZAIKSie ? Ile kosztowałoby dopisanie takiej działalności? W jaki sposób zrzeszani byliby moi artyści (czy musiałbym mieć z nimi jakieś umowy, odprowadzać za nich podatki itp?Czy po prostu obeszłoby się bez umowy, a podatek i tak bym odprowadzał? Jeśli np. jeden artysta gra koncert, dostaje za to 1000zł, to ja muszę odprowadzić od tego podatek, tak ? ) Kto odprowadza za kogo podatek w przypadku sprzedaży plików MP3 poprzez SMSy?
A może lepiej nie dopisywać tej działalności do działalności ojca, tylko sprzedawać utwory jako osoba ficzyczna ( jestem studentem ), posiadająca NIP ? Czy wówczas również musiałbym sie rejestrować w Zaiksie? Proszę o jakieś porady, co byłoby najbezpieczniejsze i pociągnęłoby za sobą najniższe koszta?