|
franchising |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Myśle nad wybraniem " zabki " co myślicie o tym ?? jest to wogole opłacalne ?? po jakim czasie zwracają się koszty i na jakiej zasadzie to działa. Z góry thx :wink:
Krótki opis systemu partnerskiego:
Sklepy Żabka należą do zintegrowanej sieci handlowej, istniejącej na Polskim rynku od 1999 roku. Wszystkie obiekty handlowe Żabka, działają na zasadzie partnerskiej, a swym zasięgiem obejmują terytorium całego kraju. Sieć zajmuje się sprzedażą detaliczną artykułów spożywczych i chemii gospodarczej - 1800 indeksów plus prasa i towary regionalne. Sklep Żabka prowadzi Ajent w ramach własnej działalności gospodarczej, w oparciu o "Umowę o Współpracy" z Żabką Polska SA ŻABKA POLSKA SA * adaptuje lokal, płaci czynsz za jego najem, zużycie energii elektrycznej; * udziela Ajentowi kredytu kupieckiego w wysokości ok. 60 tys. zł; * ponosi koszty marketingu, merchandisingu, szkoleń; * zapewnia logistykę, dostarcza towar do sklepów (z wyjątkiem artykułów regionalnych i prasy). Jednostki własne: 1461 Partnerzy: Firma nie sprzedaje licencji. Wszystkie ze sklepów są prowadzone przez Ajentów na zasadzie "Umowy Współpracy". Przewidywana suma inwestycji: Koszty jakie ponosi Ajent niezbędne do uruchomienia sklepu: * opłaty skarbowe związane z uruchomieniem działalności gospodarczej; * zakup kasy fiskalnej (ok. 2 tys. zł z tego 50 proc. zwraca Urząd Skarbowy), płatny w ratach, I rata 500 zł; * wykup koncesji na sprzedaż alkoholu; koszt ten zwraca Żabka Polska SA Podstawowe wymagania sieci: Osoba, która chce nawiązać współpracę z Żabką Polska SA i prowadzić sklep Żabka, musi spełniać następujące warunki: * prowadzić własną działalność gospodarczą; * mieć zdany egzamin w ośrodku szkoleniowym Żabki; * mieć podpisaną "Umowę Współpracy". pobrane z franchising.info.pl
A jak jest z opłacalnoscia ??
Hej,
Napiszcie czy to sie oplaca bo tez jestem ciekawa! Ja myslalam o franchisingu z obuwiem Ambra,ale ta Zabka to tez dobry pomysl!
Wybrałem zabke bo z tego co mi wiadomo nie potrzeba wysokich środków finansowych, nie wiem jak jest z opłacalnościa ;/
[ Dodano: Pon Wrz 25, 2006 10:47 pm ] eksperci do boju :grin:
W moim mieście żabka jest jedna. Lokalizacja Stare Miasto. Towar raczej drogi i mały wybór. Wieczorami jak przechodzę zwłaszcza w weekend są pokażne kolejki. Ogólnie pomysł godny uwagi, lecz jestem ciekawy jakie koszty na początek. Pozdrawiam.
Z tego co widze żabki sa oplacalne. u mnie jest ich juz okolo 5 (miasto ok 80 tys zameldowanych 50tys mieszkajacych). nie znam szczegolow ale chyba zainteresowani powinni sie skontaktowac z siedziba firmy i zapytac o warunki itp.
Zastanówcie się dobrze i poszukajcie w archiwum. Na temat żabek była obszerna dyskusja na tym forum i z tego co pamiętam nie wygląda to zbyt słodko. W moim mieście prawie dwa lata temu Żabka przygotowała sklep i jak dotąd nie ma chętnego ajenta. To powinno dać do myślenia.
Kazda informacja, opinia na temat wskazana
Jak masz troszkę rozwagi w podejmowanieu decyzji to poczytaj i zastanów się.......
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 71548.html A tak wogóle, to żeby otworzyć JAKIKOLWIEK sklep spożywczy to trzeba miec jakieś własne doświadczenia, a franchising w tej branży tego nie załatwi...... [ Dodano: Wto Wrz 26, 2006 5:39 pm ] Aha.... pod podanym artykułem są również komentarze z forum GW - poczytaj i zapomnij o jakichkolwiek sieciach pseudofranchisowych.......- nie tylko w spożywce.
uuuuu zaleciało grozą ;/ Chyba jednak nie wejde w ten biznes, strach pomyśleć o konsekwencjach.
[ Dodano: Sro Wrz 27, 2006 12:00 pm ] jaki franchising byście proponowali, lokalizacja: miasta +40 tyś, kapitał do 120 tyś złotych ?? może era ?? może odział któregoś z banku ?? :mrgreen:
|
|