|
FUNDACJA - kto może założyć? - strona 2 |
FUNDACJA - kto może założyć?
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Dzień dobry. Nazywam się Maciek i chciałbym założyć fundację. Nie mam jednak zielonego pojęcia, jak to zrobić, od czego zacząć itd. Na wstępie chciałbym jednak napisać, iż jestem przerażony opiniami, które tutaj przeczytałem. Pozwolę sobie nawet napisać, że traktowanie fundacji jako "maszynki do zarabiania pieniędzy" nawet dla jej "prezesa", jest rzeczą niegodną i zaczynam zastanawiać się, do czego zmierza społeczeństwo z takimi poglądami. Mimo, iż mam siedemnaście lat, uważam, że zakładanie działalności charytatywnej powinno być w stu procentach bezinteresowne. Na świecie jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia i tylko dzięki ludziom dobrej woli (co również jest bardzo przykre) da się cokolwiek poprawić. Zmierzając do sedna sprawy, bardzo proszę osoby, które mają jakiekolwiek pojęcie o zakładaniu fundacji, o kontakt pod numerem gg: 4113188 lub e-mail: maska4@vp.pl.
Zgadzam się z przedmówcą, zakładanie fundacji powinno być bezinteresowne. Też myślę nad założeniem fundacji, niestety nie posiadam firmy, pracuję tylko jako programista. Szukając jeszcze jako student pracy natknąłem się na bardzo poważny problem związany z samym zatrudnianiem programistów otóż jeśli nie ma się ogromnego doświadczenia w zakresie pracy na stanowisku informatyk-programista to nie ma co liczyć na dobrą pracę w tym zawodzie, ba można nawet nie liczyć na samo zatrudnienie w tym zawodzie. Chciałbym otworzyć fundację czy stowarzyszenie które będzie tworzyło aplikacje dla ludzi i udostępniało im je za darmo lecz w zamian będziemy dawać korzyści niematerialne osobom pracującym nad takim oprogramowaniem, wiedzę potrzebną do znalezienia zatrudnienia - żeby nikt nie musiał szukać sposobów na dokształcanie się w różnym zakresie wiedzy tylko dlatego że studia nie potrafią przygotować do zawodu.
Witam wszystkich :) czytam komentarze, wertuje stronki i powiem szczerze nic mi to nie daje, ale zacznę od poczatku. Mam 24 lata i bardzo spore doświadczenie życiowe ;) mój brat ma prawie 30 lat jest osobą niepełnosprawną, niedawno zarejestrował się w urzędzie pracy i bedzie starał się o dofinansowanie na założenie działalności gospodarczej. Pytanie nr.1 czy mozna pozyskane środki wykorzystać na załozenie fundacji pomagającej osobą niepełnosprawnym w znalezieniu pracy? Dodam przy tym iz planuje jednocześnie otworzyć z bartem mały club fitness + siłownia <na początek> gdzie mogły by się spotykać osoby niepełnosprawne i potrzebujące wsparcia. I tutaj następuje 2 pytanie: czy taka organizacja ma szanse przetrwania, wiem że początki są trudne i właściwie nie liczymy na żadne dochody, jedynie z fitness clubu, ale czy to się uda? Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w tej kwestii proszę o sugestie. a i skąd się pozyskuje środki na istnienie fundacji? bo założenie jest bezinteresowne ale czynsz za wynajęcie biura trzeba płacić...:/
Witaj! :) Swego czasu pozyskiwałem juz fundusze na działalność gospodarczą, teraz też coś planuję ale to może za rok a może teraz :P. A tak w twoim przypadku nie potrzebujesz funadcji żeby pomagać ludziom w znalezieniu pracy wystarczy pozyskać środki na eliminowanie różnic społecznych. Wówczas możesz dostać z EFS kasę na stworznie szkoleń itp. dla osób w trudnej sytuacji zyciowej, osób bezrobotnych itp. co do fitness clubu i siłowni dla niepełnosprawnych hmmm... ciężko mi powiedzieć. Zresztą nie pytaj nas czy to się uda... zobacz jakie masz warunki wokół, bo widzę że jesteś osobą w tym zakresie całkowicie że tak powiem zieloną (nie obrażając nikogo). to czy dana akcja się uda zależy od warunków środowiskowych, od tego jakie będzie zainteresowanie i skąd będzie pozyskiwać środki. Na założenie fundacji pieniądze z EFS ciężko mi powiedzieć czy tak można (jak dla mnie podsyfia to chachmętem), w fundacji łatwo zdefraudować kasę, no bo kto Ci udowodni na co wydałaś kasę czy na cele charytatywne czy na remont domu, który miał być miejscem spotkań osób niepełnosprawnych. Pomysł nie wypalił fundacja nie miała prawa bytu bo była nie aktywna i koniec a kasy też nie ma. Zresztą fundacje muszą mieć podstawę finansową. Więc jedynym sposobem jest założenie działalności gospodarczej na którą pobierasz kasę z EFS (np. szkolenia) a następnie posiadając tą działalność przeznaczasz pieniądze na fundację, a fundacja pozyskuje środki z rządu i innych organizacji. Łatwiej już założyć stowarzyszenie, i pozyskiwać pieniądze na eliminowanie różnic społecznych. A później to rozliczanie się z pozyskanych pieniędzy i inne problema. Pozdrawiam.
Witam Czytajac te wszystkie wiadomosci o naprawde roznych pogladach dotyczacych otwarcia fundacji pomocy potrzebujacym.Mam tylko jedno zdanie na ten temat. Sama chcac otworzyc taka fundacje napewno nie raz spotkam sie z negatywnymi komentarzami na ten temat to wiekszosc naszych rodakow przykro mi to pisac ale to HAMSCY, znieczulenie na ludzka krzywde, interesowni egoisci ktorzy swojim postepowaniem wystawiaj wizytowke calemu narodowi. :-( Wiec nie przejmuj sie takimi ludzmi jezeli spotkasz ich na swojej drodze uparcie daz do celu Jezeli masz szczere checi to napewno ci sie uda. Napisz czy moze juz udalo ci sie cos zrobic w tym kierunku. Chetnie dowiem sie jak sie za to zabrac Jak narazie pomagam tylko wielu ludzia ale nie oficjalnie a tak jest mi duzo ciezej zdobywac na to fundusze. Pozdrawiam Marta
dzieje sie tak ponieważ blisko 95 % fundacji w naszym kraju to fabryczka pieniędzy dla ich założycieli.
Witajcie! Nazywam się Anika i moim marzeniem jest niesienie pomocy zwierzętom. Dlatego pragnę założyć fundację na rzecz ssaków morskich (w szczególności orek i defiów), oraz pingwinów żyjących na biegunie, jak również w niewoli. Są to zwierzęta, z którymi wiążę swoją przyszłość. Zdaję sobię sprawę, że na początku będzie mi bardzo trudno, ale chcę to zrobić! Wiem, że mi się uda! Piszę, do Was, by dowiedzieć się, gdzie mogę uzyskać wsparcie? Jakie są prawne aspekty zakładania fundacji? Mam nadzieję, że dostanę od kogoś z Was dobrą radę;). Nie boję się negatywnych komentarzy!
Odnośnie wpisu mustanga:
Tak, a wszyscy bogaci ludzie to złodzieje, wszyscy księża mają dzieci, itp. W telewizji, radiu i prasie mówi się o nadużyciach, tym czasem jest wiele większych i mniejszych fundacji, które dobrze działają i spełniają swoje zadanie. Jeśli ktoś chce się czegoś więcej dowiedzieć o fundacji to polecam stronę http://www.ngo.pl lub zapraszam na priv
Witam serdecznie
Trafiłam na to forum szukając zupełnie czego innego, ale przeczytałam wpisy i aż się zalogowałam. Mam 35 lat jestem bezrobotna i pomagam innym. Zarówno ludziom jak i organizacjom działającym na rzecz ludzi. Idea pomagania innym jest piękna, pomaganie innym jest satysfakcjonujące. Zarabianie na tym jest już interesem. Interesem dobrym społecznie, ideologicznie słusznym. Ja na pomaganiu nie zarabiam, ale po 8 latach pomagania innym za Dziękuję, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że gdybym miała możliwość osiągania przy tym dochodu byłabym bardzo rada. "Dziękuje" bowiem jest miłe, ale jeść nie da, rachunków nie popłaci - życie poprostu. Fundacja jest rozwiązaniem, ale trzeba grupy osób do założenia tj organ założycielski, potrzebne są też pieniądze i powiedzmy szczerze jeżeli prezes fundacji chce mieć wynagrodzenie to mówimy o sporej kwocie. Na założenie fundacji nie można wykorzystać pieniędzy uzyskanych z PFRON na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Moim zdaniem dyskusja na temat tego czy zarabianie na pomaganiu innym jest złe czy dobre jest nie życiowa. Wiem z doświadczenia, że bez pieniędzy żyć się nie da. Jak napisalam wcześniej nie mam pracy, czyli nie mam środków do życia, nadal pomagam innym, ale stało się to dla mnie ciężarem. I szczerze przyznam, pod wpływem biedy, zaczynam rozważać porzucenie tej jakże słusznej charytatywnej działalności. Prowadzę całą administracje, księgowość, kadry, biuro, pisze programy, rozliczam itd w jednym z bydgoskich stowarzyszeń - kiedy odejdę stowarzyszenie przestanie istnieć. Tu wchodzi wartościowanie życia - ja kontra prawie 200 osób wspieranych przez stowarzyszenie. Tak więc jak już to fundacja, jedyny sposób żeby nie znaleźć się w tak paskudnej sytuacji jak ja.
Czy wy wszyscy myślicie żę fundacje to się zakłada ot tak od niechcenia, bo akurat mam taki pomysł? Zeby założyć jakąś fundację aby pomagać innym to przynajmniej należałoby najpierw samemu na własną rękę pomogać komuś aby poznać na czym to polega. A zamiast bawić się w takich pseudoaltruistów to proponuję wziąść sie do roboty jak to już ktoś mądry wcześniej napisał lub przekazać nadmiar pieniążków na szczytny cel, a nie tworzyć kolejne struktury biurokratyczne. Sam mam kolegę który z żoną działają w fundacji osób niewidomych i jako pierwsi w Polsce zaczęli tworzyć audiodyskrypcje spektakli teatralnych dla niewidomych ale oni nie zaczynali w taki sposób, nie tworzyli fundacji na siłę.
witam mam na imie Szymon. Dysponuję dużymi zbiorami rowerów oraz akcesorjów rowerowych, prawdopodobnie największe zbiory w Polsce i najciekawsze. Posiadam tez lokal, chciał bym pokazać te zbiory i otworzyć muzeum rowerowe.Poszukuję funduszy na wyposażenie lokalu oraz na rozruch.Składałę wnioski o wsparcie w urzędzie pracy brak jakiego kolwiek wsparcia, fundusze unijne również .Czy są jeszcze jakieś inne fundusze? Dzisiejszego dnia wpadłę na pomysł ze może otworzyć fundacje na rzecz rozwoju(powstanie) muzeum rowerowego jak założyć taką fundacje . Proszę o pomoc. wesoolo@op.pl
Ja bym chciala otworzyc fundacje, pomagajaca samotnym matkom.
Nie chce zadnych pieniedzy od nikogo. Mieszkam w Danii i mam dostep do skladow odziezy uzywanej, zabawek itd... Chcialabym, wysylac takie rzeczy biednym dzieciom w Polsce. Oczywiscie, nasz rzad blokuje takich ludzi jak ja! Chyba jestem zagrozeniem dla ich nielegalnych interesow :D
ależ Iwono w jakiż to sposób ,,nasz rząd " czyli osobiscie moze Donek , blokuje ci wysyłanie ciuchów uzywanych osobom potrzebującym ? -:) opisz swój problem i lewe interesy rzadu , to moze uda mi sie ci pomóc -:)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "FUNDACJA - kto może założyć? - strona 2": - czy osoba karana może założyć firme? - Czy student studiów dziennych może założyć firme? - Fundacja! - Fundacja - Fundacja a NIP
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|