Chciałbym poznać wasze opinie na temat która z tych analiz jest skuteczniejsza? Jaką Wy stosujecie?
Czy istnieją jakieś programy do analizy fundamentalnej? Jakie funkcje według Was powinien zawierać taki program ?
|
Fundamentalna ,czy techniczna? |
Fundamentalna ,czy techniczna?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Chciałbym poznać wasze opinie na temat która z tych analiz jest skuteczniejsza? Jaką Wy stosujecie?
Czy istnieją jakieś programy do analizy fundamentalnej? Jakie funkcje według Was powinien zawierać taki program ?
ja jestem zwolennikiem Analizy technicznej. W mojej ocenie, jest ona bardziej dynamiczna i łatwiej z nią się zaczyna. Aczkolwiek dyskusja która jest lepsza, trwa już wiele wiele lat i finały jej nie widać.
Z własnego doświadczenia wiem, że obie metody maja prawo bytu, ale musisz się wyspecjalizować. Czyli wpisz w googel oba terminy i po przeczytaniu, na czym to polega, wybierz sobie stosownie do własnego charakteru i tego czym aktualnie się zajmujesz. Bo musisz wiedzieć, ze na giełdzie nie tyle się liczy metoda, co opanowanie emocjonalne, odpowiednie zarządzanie wielkością gotówki, systematycznośc i poważne podejście do sprawy.
Temat rzeka.
Oba podejścia są popularne i do tej pory nikt nie udowodnił wyższości jednego nad drugim. Technicznego nie przekona fundamentalista i na odwrót. W kręgach akademckich AT generalnie nie jest traktowana poważnie i im ktoś bardziej ma 'naukowe' podejście tym bardziej skłonny do modeli i fundamentów. AT raczej popularna wśród indywidualnych i krótkoterminowych graczy.
Wszystko zależy od tego co chcesz robić - jeśli spekulować to technika, a jeśli inwestować to fundamenty. Ja korzystam z fundamentów, technika jest trochę jak wróżenie z fusów.
Dla mnie nie istnieje cos takiego: albo analiza techniczna albo analiza fundamentalna. To sa dwa rozne rodzaje analizy i daja rozne informacje. Najlepiej laczyc oba te typy analizy i wykorzystywac je w odpowiedni sposob w zaleznosci od aktualnych potrzeb.
http://www.eostroleka.pl/gielda/index.p ... ykul=16890 - taki artykuł znalazłem. Nawet ciekawy :)
Analiza fundamentalna na pewno stosowana jest przy ocenie inwestycji zwłaszcza w zamierzeniu długoterminowej. Pozawala poznać nie tylko branże, otoczenie ale i na podstawie analizy sprawozdań, ze wskazaniem na analizę wskaźnikową, sytuacje finansowo-majątkowa firmy. Jak się firma ma dobrze to powinna wzrastać jej wartość. Niestety w rzeczywistości jest trochę inaczej. Firma może mieć doskonałą ocenę ekonomiczną a rynek giełdowy nie wyceni jej odpowiednio. Złoty środek to chyba stosowanie obydwu technik oceny. Niestety wymaga to sporej wiedzy i praktyki.
Oba typy analizy pozwalaja uzyskac ciekawe informacje. Dobor poszczegolnych metod z tych typow analiz zalezy od Ciebie i od Twojej strategii inwestycyjnej. Bardzo dobre rezultaty daje laczenie obu tych metod analizy.
Analiza techniczna powinna wyznaczyć Tobie moment wejścia w dany walor który jest wybrany analizą fundamentalną. Tak samo z wyjściem. Techniki się uzupełniają.
W zasadzie zgadzam się z przedmówcami - oba typy analizy dają odrębne informacje i naprawdę warto korzystać z obydwóch. A doświadczenie (lub szczęście, jeśli ktoś jest hazardzistą :) pozwoli Ci wybrać najtrafniejsze dane.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Fundamentalna ,czy techniczna?": - FUNDAMENTALNA CZY TECHNICZNA - analiza fundamentalna i techniczna - Analiza Fundamentalna czy Techniczna ? - sól techniczna - Analiza techniczna
• Strona 1 z 1
|
|