Witam chcialby zainwestowac w fundusz Arka Akcje!!
minimalna wplata to 1000zl i doptaty po min 500zl
Chcialbym sie dowiedziec co jaki okres musze wptacac po 500zl np czy ta ma byc raz w roku czy co miesiac??
prosze o odp!!
pozdro
|
Fundusz Arka Akcje |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam chcialby zainwestowac w fundusz Arka Akcje!!
minimalna wplata to 1000zl i doptaty po min 500zl Chcialbym sie dowiedziec co jaki okres musze wptacac po 500zl np czy ta ma byc raz w roku czy co miesiac?? prosze o odp!! pozdro
Sa znacznie lepsze fundusze niz Arka
Arka daje zyski ale moim zdaniem skacze ma wzrosty i upadki Lepszy jest DWS 25 np. chyba jeden z najlepszych Z tego co pamietam to mozesz wpalcic 1000 zl i nie wplacac 10 lat tylko czekac az podrosnie albo wplacasz wtedy kiedy masz i ile chcesz. mozliwe ze cos sie zmienilo bo temat drazylem ponad rok temu
No DWS w tej chwili akurat ma najlepszą stope zwrotu sposrod funduszyinwestujących w male spolki. Problem jednak w tym, że teraz rownie szybko może na wartości tracić. Ja zdecydowałbym sie raczej na Legg Mason jezeli już...
Ja mam Arkę i nie nażekam (choć nie znaczy to że nie ma lepszych funduszy). Minimalana pierwsza wpłata to 1000zł, później można dołacać min 500zł. Przy wpłacie płaci się prowizję, której wysokość jest uzależniona od wpłacanej kwoty. Prowizji nie płaci się jeśli wpłacasz na arkę obligacji, ale zapłacisz ją gdy będziesz konwertować z arki obligacji na inną - jest to opłata jednorazowa. Wpłacasz i wypłacasz kiedy chcesz, z tym że minimalna wypłata to 1000zł. Jeśli wypłacisz pieniądze przed upływem 12 m-cy zapłacisz prowizję (nie pamiętam jakiej wysokości), po tym okresie nie płaci się prowizji przy wypłacie.
Ps. Jeśli zdecydujesz się zainwestować w Fundusze, to przemyśl jeszcze raz czy warto akurat teraz wpłacać na fundusz akcyjny - zapowiadają się spadki na giełdzie, może lepiej trochę poczekać
DWS moze tracic ale zawsze idzie do gory
nie widzialem takiego spadku DWS zeby nie wzroslo wiecej iz spadlo Co do placenia prowizji arki i innych funduszy to mozesz zalozyc konto w mBanku 0 zł za prowadzenie i mozesz wplacac i wyplacac na rozne fundusze bez prowizji placisz cale 0 zł
Ale mi chodzilo o czestotliwosc wplat??
nie ma czegoś takiego jak częstotliwość wpłat. jak chcesz to dopłacasz jak nie to nie. jak dopłacasz to tyle ile chcesz (min.500) i kiedy chcesz i to jest właśnie najlepsze w tym wszystkim :)
jak zauwazył Suaveg, może pomyśl nad innym funduszem, bo giełda trochę idzie teraz w dół i mój kolega pomimo długiego inwestowania na niej, na początku tego roku zdążył już trochę stracić. Ja fundusz mam też w Arce,ale stabilnego wzrostu. proponuję jeszcze przejrzeć oferty innych funduszu, zwróć uwagę na wszelkie opłaty i korzyści z wybrania danego funduszu. pozdrawiam
Co do tych wpłat i wypłat w mbanku za darmo to pamietaj o jednym, mbank moze i nie pobiera prowizji, ale funduszowi płacisz już od wykupu normalnie, no i podatek Belki oczywiście - przy kazdym wykupie 19% od zysku. Tak więc za czeste ruchy nie sa wskazane.
Pozdro.
Ojjj... kiedyś jak zobaczysz to nie będziesz wiedział za co sie złapać.
No najwiekszy spadek DWS25 widzialem 10% jednego dnia
pozniej wzrost 2% pozniej wzrost 4$ pozniej spadek 8% pozniej sie przez okolo 2 tygodnie wyrównało a dzis jest duzo wiecej niz za czasow tych spadkow takie spadki byly w marcu-kwietniu 2006 z tego co pamietam
Jeżeli masz zamiar oszczedzac dlugoterminowo to takie wachania maja drugoplanowe znaczenie.
Czasem przydaje sie rozniez troche przekornosci. Jak gielda idzie w dol i wszyscy sprzedaja akcje, jednostki w funduszach itp to warto wtedy kupic. Jest tylko jedno ale, nie wiadomo jak dlugo spadki te moga sie utrzymywac i czy nie straci sie troche z zainwestowanych pieniedzy. Wiadomo tez ze najpierw trzeba cos stracic zeby pozniej zyskac wiecej ;]
Powodzenia i miejmy nadzieje ze WIG20 nie spadnie ponizej 3100 ptk.
|
|