Witam.
Spotkałem się ostatnio z doradcą finansowym i polecił mi Fundusz Inwestycyjny OmniProfit (Generali). Z jego strony wyglądało to wszystko ładnie, pięknie i przejrzyście. Jednak trochę poczytałem i mam wątpliwości. Może są osoby na forum, które mogłyby pomóc w dokonaniu wyboru? Może lepiej wybrac inny fundusz?
Chcę wpłacac miesięcznie 150zl bądź rocznie 1800. Mam wolnych 10tys., które będę trzymał przez cały czas na koncie dodatkowym (do funduszu, zrozumiałem, że pracuje ono tak samo jak konto podstawowe, z tym, że mogę z niego wypłacac pieniądze?).
Czytałem na pewnej stronie, że by taki fundusz przynosił pożądane zyski należy nad nim pracowac, wybrac jakieś strategie itp., a nie(tak jak to mówił doradca) wpłacac i nic można nie robic. Ta strona z której to wyczytałem, proponuje własne strategie, wysyłanie porad, tabel, wyliczeń itp. itd., które mają nam pomóc w wypracowaniu jak największych zysków. Jest to oczywiście płatne.
Nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie, chciałbym wiedziec czy tego typu analizy itp są dostępne darmowo? Może oferuje to dany Fundusz (może w koncie online?).
Może ktoś napisac czy w dostępie online są pokazane tabele z wynikami naszych akcji/obligacji itp? Żeby można było na podstawie tego jakoś efektywnie sprzedawac/kupowac nasze aktywa?
I na koniec - czy jest warto, przy takiej kwocie o jakiej wspomniałem inwestowac w to? Wiadomo, że dochodzą opłaty za prowadzenie i inne różnego typu. Jest to dośc istotne, przy 150zł/msc 9zł opłaty + jakieś dodatkowe i wyjdzie tak, że na koniec roku zamiast coś zyskac, będę bardziej do tyłu przez różnego typu opłaty.
Prosiłbym osoby znające się w tym temacie o wypowiedzenie, z góry dziękuję. :)