|
Fundusz inwestycyjny - strona 3 |
Fundusz inwestycyjny
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
W funduszach nabywasz jednostki, i codziennie następuje ich wycena, jeśli danego dnia są warte więcej niż zapłaciłeś przy kupnie-zarobiłeś, ale kolejnego dnia ten zysk może zostać pożarty przez spadki. O jakiej w ogóle kapitalizacji mówicie?!
rzeczywiście, bo znasz wszystkie dane i procent jaki dostaniesz.
w funduszach kapitalizacja jest codziennie, fundusz raz dziennie podaje swoją wycenę, zobacz w liknu, masz podaną zmianę dzienną, wyniki podawane są z 3-dniowym ustawowym opóźnieniem http://www.mbank.com.pl/inwestycje/fundusze/tabful.html http://www.skandia.pl/index.php?s2=512& ... nia&men_id[]=512&men_id[]=513&menid=513 Nie da się obliczyć zysku ze wzoru na % składany bez zrobienia założeń i liczysz tak jak na lokacie. Wkładasz 1.000zł, i zakładasz że zarobisz np. 12% rocznie, przy długich horyzontach nie zakładam więcej, korzystasz z wzoru podanego przez R.A.F., lub ładnie w excelu tworzysz szybko formułę i przeciągasz (=poprzednia komórka*procent+poprzednia komórka).
nie, jak już mówiłem fundusze wyceniane są codziennie i albo dopisywany Ci jest zysk, albo strata w danym dniu. Podatek płaci się przy wycofywaniu pieniędzy w funduszu lub przy zmianie funduszy (ta 2 sytuacja nie dotyczy np. funduszy parasolowych, Skandii, Aegona)
a są ;) zarządzający funduszami inwestują też w akcje ;)
jak znajdziesz, nie zapomnij mi powiedzieć :D
jw codzienną mają kapitalizację ale nie zawsze 1% do przodu, czasem też do tyłu ;)
Zauważ że Kumulacz zainwestował tylko 1.000zł, a poza tym pracował i jadł z zarobków ;) Natomiast nigdy nie ruszył tego 1000zł, żeby być milionerem (np. myślał o dzieciach). Miało to pokazać samą zasadę % składanego. Po drodze przecież mógł wziąć kredyt pod zastaw swojej inwestycji. A co do panienki - to zawsze się przyda :D (joke) Co to jest kapitalizacja przy okazji: To jest okres w jakim naliczane są odsetki. Kapitalizacja w banku jest zazwyczaj miesięczna, czyli oznacza to że co miesiąc do rachunku dopisywana jest konkretna kwota (procent). W banku od razu od tych odsetek pobierany jest podatek Belki ;) Czy ważna jest częstotliwość kapitalizacji? Wolałbyś 12% rocznie czy 1% miesięcznie (1%*12=też 12% niby). Przy inwestycji 1000zł na rok? 12% kapitalizacja roczna = 1120zł 1% kapitalizacja miesięcznał = 1127zł Tak działa sam mechanizm ;)
Marvolo , jak rozumiesz dokładnie termin kapitalizacja w stosunku do funduszy inw.?
O Uniprofilu http://www.union-investment.pl/docme/fo ... index.html Produkt wygląda ciekawie, nie ma opłat wstępnych, i niska opłata za zarządzanie. Pozytywne jest to że można zamieniać na inne strategie inwestycyjne pod parasolem (bez podatku Belki). Doczytam o tym więcej jak wrócę w poniedziałek do domu, bo musiałbym poszukać wszystkich kosztów, chyba że masz to gdzieś pod ręką (nawet byłbym wdzięczny). Ciekawe jakie pobierają opłaty za wcześniejszą wypłatę pieniędzy. Poza tym jest w dobrym TFI, boli tylko te 20.000zł ;) Zobaczymy, ale wygląda obiecująco.
Rzeczywiście ciekawy link, dawno na GL nie byłem ;), w większości nie znają produktów nawzajem, dlatego póki nie poznam to staram się nie pakować w taką dyskusję (a przewinęło się tam kilka produktów ;) Najbardziej spodobała mi się wypowiedź:
W kontekście funduszy samo pojęcie kapitalizacja jest moim zdaniem umowne. Dlatego że inwestując w fundusze zakupujemy jednostki uczestnictwa funduszy inwestycyjnych. I fundusz zwiększa lub zmniejsza wartość jednostki uczestnictwa (JU) (nie są tam dopisywane jakieś procenty) tylko JU wzrasta z wartości np. 100zł do 101zł (co rzeczywiście równa się 1% wzrostu). Nie wiem czy Ci o to chodziło? Umownie można by przyjąć że ten wzrost o 1% w ciągu dnia to jest kapitalizacja (gdyby chcieć w jakimś sensie porównać do lokaty/konta). Aczkolwiek jest to pojęcie w tym przypadku chyba błędne. Fakt. Dobrze że zwróciłeś na to uwagę ;)
Dokładnie :) dla dobra wszystkich przyszłych klientów TFI używajmy terminów "wycena" , "jednostka uczestnictwa" i "stopa zwrotu"; "kapitalizacja" sugeruje, że oszczędności trzymane w funduszach nieprzerwanie rosną, a zdarza się, że ich wartość też maleje :) Pozdrawiam.
Uff, dzięki za sprostowanie, już się tak nie zapomnę ;) następnym razem.
czyli wychodzi na to ze procent skaldany do funduszy ma sie jak piernik do wiatraka bo owszem moze rosnac wartosc funduszy ale rownie dobrze moze malec
dlatego żeby zrobić jakiekolwiek obliczenia musisz założyć sobie zysk który chcesz osiągnąć i policzyć jak procent składany. Ja długookresowe obliczenia robię na 12%
A oczywiście że wartość JU może maleć. Tak jak akcje. Pozdrawiam
Witam!
Funduszami zacząłem interesować się od niedawna. Na razie czytam, szukam i uczę się wszystkiego co z nimi związane;) Zauważyłem, że poruszany był tu temat "funduszy inwestujących w fundusze". Mam zatem pytanie: co sądzicie o ING Parasol SFIO? W planach mam taką inwestycję (Proszę o ocenę): 10 tys. na Otwartym Koncie Oszczędnościowym + 7 tys właśnie w ING Parasol SFIO ewentualnie dodatkowo 3 tysiące w ING FIO Średnich i Małych Spółek Chciałbym to wpłacić na ok 2 lata. Pytanie drugie;) Czy moje pieniądze w "Parasolu" inwestowane są we wszystkie subfundusze, czy ja, przy podpisaniu umowy wybieram sobie któryś? Obserwuję już trochę notowania różnych funduszy i widzę że w obecnym czasie jest tendencja spadkowa. Jak myślicie warto wstrzymać się jeszcze parę dni z zakupem jednostek? Pozdrawiam P.S. Szacunek dla Marvolo za wiedzę:)))
Lokowanie pieniedzy w subfundusze jest niby dobre, ale powiedzmy ze fundusze w ktore inwestuje subfundusz zyskaja w ciagu roku 20% a Twoj subfundusz musi na tym jeszcze zarobic i Ty otrzymasz z tego np 15%. Czy nie lepiej posiedziec troche w funduszach i samemu wybrac sobie kilka funduszy? Jak juz bylo wiele razy pisane na forum warto zdywersyfikowac portfel i nie wchodzic w jeden fundusz w Twoim przypadku ING. Co do zakupu jednostek to sam nie wiem. Niby wig20 ma linie oporu na poziomie okolo 1460 ptk, ale z gielda nigdy nic nie wiadomo. Ja sie zastanawiam nad dokupieniem jednostek w polowie tygodnia bo wtedy sytuacja powinna sie juz wyjasnic czy beda dalsze spadki czy tez gielda zacznie isc w gore.
Sprawdziłem, jak wyglądają opłaty za zarządzanie i inne koszty. A więc za zarządzanie UniProfil'em trzeba by zapłacić około 1,2% rocznie. Za wycofanie srodków w pierwszym roku inwestycji (ale tylko z konta podstawowego i maxymalnie do kwoty minimalnej 10 000 zl) 6%, póżniej w drugim roku inwestycji (do kwoty min. 10 000) 5%, i tak dalej aż do piątego roku inwestycji 2% za wycofanie środków do kwoty 10 000 zł, a później juz się nic płaci. Za zamknięcie rejestru przed końcem 6 roku inwestycji trzeba zapłacić 6% od wartości kwoty podstawowej pomiejszone o wcześniej pobrane kwoty... więcej i bardziej szczegółowo na stronie http://union-investment.pl/klienci_indy ... index.html . Wydaje mi się, że jak ktos chce oszczędzać około 5 lat to świetne rozwiązanie. Ale tak jak powiedziałeś boli te 20 000 zł.
Oczywiście że Ty sobie wybierasz ;) Co to dokładnie fundusz parasolowy? Jest to fundusz z wyodrębnionymi funduszami, czyli kupujesz jeden produkt, a masz dostępne w nim kilka opcji o zróżnicowanej strategii. Fundusz parasolowy jest teoretycznie dla tych którzy chcą inwestować aktywnie zmieniać strategię, np. w razie spadków na subfundusze rynku pieniężnego. I później podczas spadków odkupywać jednostki akcyjnych subfunduszy. Jakie korzyści? Przy zmianie strategii nie płaci się podatku od zysków kapitałowych. Płaci się go dopiero przy wychodzeniu z inwestycji. Zastanów się jak często będziesz zmieniał strategię. Czy będziesz to robił sam, w takim przypadku nie masz za bardzo wyboru Minusy -dostępne fundusze tylko jednego TFI -opłaty dystrybucyjne: http://www.ingtfi.pl/_itemserver/tabele ... 200707.pdf No ale wybrać coś trzeba, lepsza inwestycja niż nic ;) Każdy produkt ma swoje wady i zalety i koszty, porównaj sobie koszty z innymi produktami. Jeżeli nie będziesz zmieniał funduszy przez te dwa lata to można kupić normalne, bo wtedy nie wejdzie i tak podatek Belki. Przykładowy artykuł do przeczytania: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Fundusz ... 73755.html
Opłaty za uniprofil od rejestru podstawowego nie ma, ale już od wpłat dodatkowych jest, wg normalnej taryfy -tak dla przypomnienia ;) Ale jak ktoś ma 20tys. Przy trzymaniu pieniędzy przez 5 lat może to być dobre rozwiązanie, trzeba się jednak zastanowić czy chcesz trzymać te pieniądze przez 5 lat tylko? Jeżeli ktoś chciałby inwestować na dłuższy okres to można te dwie inwestycje połączyć ;) krótkoterminową i długoterminową. Ale to temat dla zainteresowanych na pw :P Pozdarwiam, miłych snów ;)
zależy w jakin porfel inwestytcyjny chcesz to zainwestować. jest ich kilka ale do tego trzeba mieć doradcę który bedzie cię kierował w tym inwestowaniu. realny zysk moich klientów przy wkładzie ok 200 tyś w porfelu stabilnym mieszanym ok 20% a u tych bardziej odważnych ok30%
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Fundusz inwestycyjny - strona 3": - Fundusz Inwestycyjny - Fundusz inwestycyjny - 50.000 pln w fundusz inwestycyjny..ALE JAK? - fundusz inwestycyjny TYK - fundusz inwestycyjny
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
|
|