Witam moze ktos wie cos o tym funduszy czy sie oplaci w nigo wchodzic
mialem dzis rozmowe i mnie sklanial do tego
otoz to pierwsza wplata to wplata roczna 1900złi w nastepnym roku juz min1900zl na rok i
|
Fundusz inwestycyjny w axa |
Fundusz inwestycyjny w axa
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
Witam moze ktos wie cos o tym funduszy czy sie oplaci w nigo wchodzic
mialem dzis rozmowe i mnie sklanial do tego otoz to pierwsza wplata to wplata roczna 1900złi w nastepnym roku juz min1900zl na rok i
FUNDUSZE dostepne w axa nie daja odpowiedniej szansy na realizacje zamierzonego celu(zysku) o wiele bardziej rozbudowana opcje funduszy maja Skandia i AEGON.. innych nie znam... zasadniczo polecam AEGON ale jak zwykle wszystko jest kwestią indywidualną i zależy od konkretnego klienta....
Witam!!
Po pierwsze- sorry ze tak dużo tekstu, ale mniej nie umiałem. Mam nadzieje, że jest to wszystko jasno wytłumaczone. Na samym początku, zaproponuję Tobie, żebyś zapoznał się także z innymi ofertami planów inwestycyjnych i nie podpisywał niczego pochopnie!! Troszku poczytałem w Ogólnych Warunkach produktów takich jak AXA i Skandia. Nie umiem dorwać Warunków z Aegona i Generali. Na podstawie informacji uzyskanych z ogólnych warunków pisze własne zdanie na temat tych produktów. Krótka notatka- wszystko zależy od tego, kto czego oczekuje od planu inwestycyjnego, każdy musi się sam przekonać do jakiegoś. Powiem szczerze, że mi się podoba bardziej oferta Skandii i już wyjaśniam dlaczego: - pierwsza i zasadnicza- w Skandii produkt jest zamknięty, czyli podpisuje polise np. na 15-30 lat, a w AXA jest umowa na czas nieokreślony. Ja wolę okres zamknięty, ponieważ i w jednym i w drugiej ofercie odkładamy min 200 zł przez 5 lat. I tak naprawdę jak będę potrzebował gotówki to z AXY wypłace i całą inwestycja poszła na marne. A w Skandii nie. W Skandii -jeżeli mnie naprawdę przyciśnie, tak naprawdę, naprawdę, to wtedy zrezygnuje (a jak nie będę tak bardzo potrzebował pieniędzy, to nie wypłacę i inwestycję życiową mam nadal). - opłaty za zarządzanie i w jednym i w drugim są. Jeżeli chcemy zarobić to musimy inwestować w akcję. Opłata za zarządzanie w AXIE jest 3,1% bez względu na to czy odkładamy 200 zł, 500, 1000zł miesięcznie. W Skandii ta opłata jest zmniejszana w zależności od wysokości- 200zł- 3,5%; 250- 3% i np. 350zł- 2,6% a w AXIE nadal mamy 3,1%. - kolejna rzecz- konto dodatkowe. W jednym jak i w drugim produkcie są dodatkowe do konta ze składką regularną. Różnica: w AXIE opłata za konto dodatkowe jest w tej samej wysokości co konto ze składką regularną (3,1%). W Skandii ta opłata jest zawsze o połowę niższa niż na koncie podstawowym, np. jak mamy składkę regularną 250zł (opłata za zarządzanie wynosi 3%) to opłata na koncie dodatkowym jest o połowę niższa, czyli mamy 1,5%. To są główne czynniki, które bardziej MNIE (podkreślam, MNIE, gdyż każdy z osobna musi spojrzeć na te produkty ze względu na to co oczekuje) przekonują do Skandii niż do AXA. Drogi kolego, mogę jedynie tobie powiedzieć, że jeżeli będziesz wpłacać przez 5 lat 200zł/mc i NIGDY nie korzystać z konta dodatkowego to proponuje AXE. Jeżeli chcesz większe kwoty miesięczne inwestować to Skandie, bez względu na to czy będzie się kiedyś korzystać z konta dodatkowego czy nie. Pozdrawiam :)
no to ja dodam od siebie co proponuje AEGON:
jeśli chodzi o koszty zarządzania to jest to 1,95% - w skali roku-przez pierwsze 10 lat inwestycji. później 1,25%.. niezaleznie od składki... oczywiscie jest konto dodatkowe ale taka sama jest opłata czyli 1,95% umowy są na czas nieokreślony ale co najwązniejsze opłaty likwidacyjne są na okres 10 lat.. a zauważ że w Skandii masz opłaty na cąły okres trwania umowy wiec jak będziesz chciał wyjac pieniadze to poniesiesz całkiem spore koszty.... no mozę nie aż takie wielkie ale zawsze.. a w AEgonie tego nie ma.. no i jeszcze jedna różnica to dobór funduszy inwestycyjnych.. największy w AEGON ok 70 a Skandii ok 40.... no i unikalny a dobrze zarabiający jak na takie trudne czasy fundusz AEGON BESSA ( stan na 16-10-2008 zarobił 14% w 1 rok) .. i tak jak juz kiedys gdzieś napisałem Skandia jest dobra ale uwazam ze AEGON troche lepszy a szczególnie dla osób inwestujacych niższe składki- 200-500zł miesięcznie...ale wszystko jest sprawą bardzo indywidualna i tak naprawde najważniejsze jest fachowa obsługa przez specjalistę który odpowiednio doradzi i będzie dbał żeby klient zarabiał a czy to będzie konto w AEGON czy w SKANDII to juz mniej istotne...
Opłaty likwidacyjne pobierane są tylko od kapitału podstawowego wpłaconego przez pierwsze 5 lat. Regularne opłaty po 5 roku i cały czas wpłaty dodatkowe są zwolnione z opłat!! Po to jest ten produkt żeby jakąś część pieniędzy (zebraną przez pierwsze 5 lat dotrzymać do końca) resztę można wypłacać zawsze. Opłaty likwidacyjne są po to ażebyś w 7 roku nie powiedział o kurde, jakie super złote felgi, kupuję, likwiduję po to polisę. Skandia jest to inwestowania np. na emeryturę, a co będziesz miał z tego że wypłacisz całość wcześniej? Czas pójdzie na marne. Ja mam założoną SKandię dla siebie i mojej narzeczonej. Prowadzę firmę i nawet nie wiesz ile miałem już pokus, ach jakbym mógł to wypłacić :D Przez ponad 3 lata trochę się już zebrało A więc produkt dobiera się do potrzeb danej osoby!!!, tak jak napisałeś
Rzeczywiście jest różnica w doborze funduszy: Aegon: do Aegona fundusze dobierane są przez komitet inwestycyjny Aegon (wewnętrzny, oczywiście są też tam specjaliści) Skandia: dobierane przez Credit Suisse Asset Management, a więc instytucję która zawodowo zajmuje się inwestowaniem i to oni dobierają fundusze. Nie ma dużej różnicy co do ilości (większy wybór > większy problem z dobraniem funduszy) A te ze SKandii mają wyższą średnią stopę zwrotu niż z rynku Jeżeli nie znasz się na zarządzaniu: oba produkty oferują portfele zarządzane W Skandii są one tańsze i jest ich więcej. Ponadto można wybrać zarządzanie automatyczne w Skandii > Multinavigator za który płąci się tylko 0,25% rocznie
Racja, Skandia i Aegon to najlepsze produkty na rynku ;) Znajdź doradców doświadczonych z obu produktów i każdego dokładnie wypytaj, choćby miał Ci odpowiada przez 4 godziny i przerobić z Tobą OWU zdanie po zdaniu. Pamiętaj że nie wybierasz produktu na 3 miesiące, ale na 10-30 lat!!! Z chęcią odpowiem na pytania :P Jak coś mi się pomyliło (merytorycznie) to napiszcie, sprzedawałem oba produkty (Aegon, Skandię) a zdecydowałem się na Skandię
Ja polecam nowy program inwestycyjny w Hestii - advanta. Jesli chcesz więcej inf to pisz na gg 1082469
Prosimy o informację tutaj, dla wszystkich :)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|