|
Fundusz |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam, mam do zainwestowania okolo 70000zl i interesuja mnie fundusze inwestycyjne. Tylko ze problem polega na tym ze wogole sie na tym nie znam. Znalazlem taka strone jak http://www.Skandia.pl i tam w natowaniach funduszy jest napisane ze mozna zarobic np 500% w 5 lat ? Dobrze to rozumiem ? Czyli np zainwestuje 50000zl i po 5 latach mam 250000zl ? to jest cos zbyt piekne. mogl by mi to ktos wyjasnic ? Takie cos jest bezpieczne ? Mozna na tym stracic ? Prosze o pomoc
Żaden fundusz nie zagwarantuje Ci zysku typu 500%. To już historia. Ciesz sę jak zarobisz kilkadziesiąt procent rocznie.
Fundusze inwestują: na giełdach, w surowce, nieruchomości itp, dopóki ich ceny rosną, to fundusze zarabiają. Oczywiście na to ma jeszcze wpływ wiele innych czynników. Dla ciekawości niektóre spólki na GPW potrafiły zarobić w ciągu roku zarobić nawet ponad 1000%. Odnośnie Skandii, mimo że w niej nie jestem, to czytając różne wypowiedzi uczestników mam nie najlepsze zdanie. O funduszach już jest kilka wątków na forum, poszukaj i poczytaj.
Podaj jakieś konkretne argumenty proszę, albo podaj linki do tych wypowiedzi uczestników i przepytamy ich ze znajomości Skandii :D Ja z chęcią. Proszę nie opieraj się na przypuszczeniach, zasłyszeniach lub podobnych, proszę o fakty! Odpowiem na wszelkie pytania, nie boję się też trudnych :P
Dane zapewne wziąłeś ze strony Skandii http://www.skandia.pl/index.php?s2=512& ... nia&men_id[]=512&men_id[]=513&menid=513 Jest tak jak piszesz, wpłacając dokładnie 5 lat temu np. kwotę 10.000zł na Arkę miałbyś obecnie zysk 487.40%, ale zauważ że wpłącając na DWS 3 tylko 212.55% !!! To jest oczywiście prawda, ale są to też dane historyczne jak wspomniał Robert Różnice w zyskach są duże, dlatego że fundusze są różnie zarządzane. Ja nigdy nie liczę na konkretny % i nie wyliczam swojego zysku w ten sposób że było np. 100% za ostatni rok to teraz też tyle zarobię. Ważne żeby inwestować mądrze, a zyski przyjdą z czasem. Inwestując w fundusze akcyjne w krótkim okresie trzeba się z tym liczyć że można trafić na bessę i można stracić część pieniędzy. Ale uwaga, kiedy stracimy te pieniądze? Kiedy je wypłacimy z funduszu - bo fundusz i tak powróci do poprzedniej wartości a nawet ją przebije w dłuższym czasie. Dlatego ja osobiście inwestuję z perspektywą 30 letnią. Z pieniędzmi które napływają na bieżąco mam co robić :P (żeby nie było SFI w mbanku też mam:P) Dodatkowo np w Stanach do 1999 przez 71 lat fundusz pioneer przynosił średniorocznie 13,4%! (a po drodze była II Wojna, kryzys Kubański) w długim okresie fundusze są stabilne! Do inwestowania wybrałem Skandię z kilku powodów: -brak podatku od zysków kapitałowych przy zmianie funduszy -duży wybór funduszy które są podane w linku u góry + fundusze zagraniczne i gwarantowane -można zlecić zarządzanie jeżeli ktoś się na tym nie zna (portfele modelowe, w linku pod koniec zestawienia PM1...4 oraz program do zarządzania Multinavigator) -brak podatku od spadku i darowizn, czyli gdyby mi się coś stało to osoba przeze mnie wskazana otrzyma pieniądze bez podatków, ponadto można zażycia przekazać dowolną kwotę dowolnej osobie bez podatku poprzez umowę cesji! (np. dzielenie majątku wnuczkom przez dziadka) Oczywiście każdy produkt ma plusy i minusy. Skandia nie jest po prostu dla każdego, trzeba wpłacić kwotę jednorazową lub wpłacać min 200zł/mies. Wierzcie mi że nie wszyscy są w stanie. Wtedy proponuję im mbank, też duży wybór funduszy, ale przy zmianie ich jest podatek od zysków kapitałowych (to jest koszt tego produktu względem Skandii) W Skandii gdy ktoś chce wpłacać regularnie np. 200zł to musi wpłacać przez 5 lat (wpłaty dodatkowe można robić i wypłacać w każdym momencie - jak ktoś ma np. 10000tys. dodatkowo) Jak widać są plusy i minusy, mi się świetnie w Skandii inwestuje, dlatego z chęcią podyskutuję na wszelkie tematy związane z nią lub innymi produktami (po zapoznaniu się z nimi!) Skandia uczy w pewien sposób regularności. Wpłacasz co miesiąc. Za czynsz też płacisz, czemu nie zostawisz co miesiąc czegoś dla siebie? Ludzie mówią, a jak stracę pracę... A co będzie jak nie stracisz? Nie będziesz miał po prostu pieniędzy ;) i stracisz to co najcenniejsze ...czas. borys123321, Skandia jest bardzo bezpieczna pod względem prawnym, ryzyko jest takie jak w każdym funduszu, te ~500% to jest ten sam fundusz który możesz kupić w biurze maklerskim. Nie masz wtedy tylu korzyści, ale możesz. Polecam Ci Skandię, jak masz pytania to pisz tu albo na PW z chęcią odpowiem w sobotę, bo jutro mnie nie ma cały dzień ;) Pozdrawiam
|
|