Wiem, że temat nie nowy - dlatego przed rozpoczęciem wątku wykorzystałem już opcję szukaj :P
Zainteresowały mnie fundusze inwestycyjne. Wiem jakie są, jak to wygląda. Chodzi mi o opinię - czy są dobre dla laika, który zamierza zająć się inwestowaniem w przyszłości poważniej? Obecnie jestem w stanie odkładać jakąś pewną sumę pieniędzy dość regularnie. NIe chcę, żeby leżały na koncie. Póki co nie mam w planach otwierania jakiejś dużej działalności, więc kasa może leżeć i pracować.
Nie wiem czy to jest mądre posunięcie - zastanawiam się czy nie zrobić po prostu tak - założyć konta w mBanku i tam jest opcja inwestowania pieniędzy w fundusze inwestycyjne. Pełna integracja konta z funduszami, nie ma dodatkowych opłat za wykup jednostek. Jest wybór pomiędzy 140 funduszami (tak piszą). Czy to dobry pomysł? A może udać się do jakiegoś biura doradztwa, żeby oni się tym zajęli? Tyle, że wiem, że dopływ pieniędzy skończy mi się za jakieś pół roku / rok i wtedy mogę dokładać już grosze, a nie jak teraz kilkaset zł. A doradca będzie kosztował.
Co na chwilę obecną mi się opłaca bardziej? Jak wybrać dobry fundusz? Czytałem już mnóstwo poradników, ale większość to masło maślane, albo kończą słowami ten a ten jest najlepszy. Obawiam się też trochę doradców, którzy będą chcieli mi 'sprzedać' coś co nie do końca mi się może opłacać a im tak.
Pozdrawiam i proszę o jak najliczniejsze wypowiedzi. Każda uwaga będzie cenna dla mnie.