Witam. Chciałbym zacząć odkładać jakieś oszczędności póki jestem jeszcze młody, żeby za kilka, kilkanaście lat mieć jakiś pożytek z nich. Na początek byłoby to kilka tysięcy. Zainteresowały mnie fundusze inwestycyjne. Wiem, że wiąże się to z pewnym ryzykiem zależnym od tego jaki fundusz wybierzemy. Największe ryzyko będzie przy funduszu akcji a najmniejsze przy obligacjach. W związku z funduszami mam kilka pytań. Rozumiem, że nie ma tutaj czegoś takiego jak kapitalizacja. Tak jak to jest na koncie oszczędnościowym czyli np mam 10 jednostek jakiegoś funduszu stopa wzrostu wyniosła powiedzmy 20% miesięcznie i fundusz kapitalizuje mi to i mam zamiast 10 przykładowo 12 jednostek ? Wydaje mi się, że nie i dlatego mam inne pytanie, które jest następujące. Chodzi o stopę zwrotu. Nie wiem czy dobrze rozumuję jak to działa. Dla przykładu i ułatwienia pomińmy podatki, opłaty i wszystkie koszty związane z funduszami.
Przykład:
1 jednostka warta jest 100 na starcie. Po roku stopa wzrostu wynosi 20%, więc 1 jednostka warta jest w tym momencie 120 zł i zarabiam na tym 20 zł ?. W następnym straci 5% i wartość jednostki to 114 zł. W trzecim roku niech wzrośnie o 10% do wartości 125,4 zł czyli po 3 latach na każde 100 zł, które wydałem na początku na jednostki w funduszu zarabiam 25,4 zł, pomimo tego, że w drugim roku była strata ?
Czy mój tok rozumowania jest poprawny ? Rozumiem, też że w rzeczywistości będzie tego mniej bo trzeba odjąć podatek i opłaty dystrybucyjne itp itd.
Pozdrawiam