|
Fundusze inwestycyjne |
Fundusze inwestycyjne
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam, jestem tu dzis po raz pierwszy i mam nadzieje ze nie ostatni:) Otoz mam prosbe do fachowcow, tak jak napisalem w temacie interesuja mnie fundusze inwestycyjne. Kiedys czytalem troche w internecie na ten temat, ale nie czuje sie z tego zbyt mocny. W czwartek mam spotkanie doradca finansowym na w/w temat i nie tylko, facet bedzie sparwadzal moje kredyty i wybieral cos bardzie j korzystnego dla mnie, zobaczymy jak mu pojdzie, pozniej napewno dam znac, co mi zaproponowal. Wracajmy do tematu. chodzi mi o to moi mili, ze chcialbym dowiedziec sie czegos naprawde konkretnego odnosnie funduszy inwestycyjnych, na czym teraz sie najlepiej zarabia, jakie fundusze przoduja, chcialbym sie przygotowac do tej rozmowy i mam nadzieje ze pomozecie mi w tym:) Na poczatek chcialbym zainwestowac niewielka sume, moze 500 zl. No i najwazniejzsze miesiac temu urodzilo mi sie dziecko i chcialbym zalozyc rowniez jakis fundusz dla dziecka i systematycznie zbierac pieniadze na jego przyszle zycie, studia itp. Jaki fundusz proponujecie? Slyszalem rowniez o funduszach azjatyckich, moze wjsc a takie cos? Powiem tak, chcialby miesiecznie wpalcac ok 100 moze 200 zl na jakis fundusz no i bardzo prosze Was o rade i pomoc w wyborze. Z gory serdecznie dziekuje i Pozdrawiam.
Witam
Co do funduszu dla dziecka to proponowal bym portwef z funduszow akcyji i hybrydowych w dluzszym okresie czasu sa najbardziej oplacalne. W przypadku funduszow akcji fachowcy zalecaja minimalny czas trzymania na nich kotowki okolo 10lat i dluzej, i hybrydowych zas zalecany czas wynosi min 5lat oczywiscie mozna sprzedac szybciej jesli osiagnie sie odpowiadajacy nam zysk. Oczywiscie fundusze te sa najbardziej zyskowne ale maja tez spore ryzyko. Dokladniej o wyborze funduszu nie moge nic powiedziec bo zgodze sie z panujaca opinia, ze nie wiadomo co bedzie w przyszlosci, a jak dany fundusz (np Arka) osiagal wysoka stope zwrotu w przeszlosci to nie znaczy ze musi tak byc nadal i nie bedzie jakiegos lepszego funduszu. Jesli cos podalem nie tak to prosze wiekszych fachowcow odemnie o poprawienie tego bo sam siedze w funduszach od 2 miesiecy i powiem ze jak narazie stopa zwrotu wynosi ponad 5%
dzieki zagu za informacje, no i czekamy na dalsze wypowiedzi fachowcow, pozdrawiam
Witam,
no to ja z innej strony :) Piszesz, ze umowiles sie z doradca, ktory ma zaoferowac Ci jakis ciekawe fundusze, do tego napisales, ze niedawno urodzilo Ci sie dziecko. Wiec jak znam zycie to zaproponuje Ci fundusz laczacy w sobie ubezpieczenie na zycie i inwestycje. Problem w tym, zebys umial wydobyc z gaszcza informacji te, ktora mowi ile procent Twojej skladki bedzie inwsestowana a ile pojdzie na ubezpieczenie. Moim skromnym zdaniem takie fundusze sa nie przyjazne klientom. Jesli chcesz inwestowac w fundusze, to osobiscie polece MBank i ich supermarket. Maja duzy wybor funduszy, latwo sie tym zarzadza no i MBank nie pobiera prowizji. Sam mozesz sobie skomponowac portfel i stale go zasilac np. stalym przelewem. Jesli chodzi o fundusze zagraniczne, to slyszalem, ze najlepsze efekty maja Fundusze Tempeltona (ponad 80% rocznie), niestety nie bawia sie one z klientami z wkladem mniejszym niz 50k$. Z gotowka jaka planujesz przeznaczyc na fundusze raczej nie wejdziesz w zaden wyrafinowany fundusz. Dlatego jest to kolejny argument za tym, zeby skorzystac z Supermarketu MBanku. Dla jasnosci, nie laczy mnie nic z MBankiem poza tym, ze mam tam konto ;) Pozdrawiam Jerry
dziekuje jerry za informacje, musze zapoznac sie z propozycja mBanku, pozdrawiam
Myślę, że mogę Ci pomóc. Zajmuję się funduszami inwestycyjnymi.
tel. 501478249
Witam
Też jestem tu pierwszy raz. Dałem się namówić na fundusz z ubezpieczeniem. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że praktycznie te pieniądze możesz wziąć po 10 latach. Gdybyś chciał zrezygnować lub wycofać pieniądze zabiorą ci na początku ponad 90%. Z czasem to maleje ale i tak są to bardzo duże procenty. Chyba, że jesteś pewny, że nic nie zakłuci Ci regularnych wpłat. Wg mnie lepiej zinwestować w zwykłe fundusze. A mBank wydaje się byc dobrą propozycją.
Owszem często takie inwestycje są długoterminowe, ale w dzisiejszych czasach nie trzeba przystawać na wszystko! Można się targować nie tylko na bazarze. Widocznie nie zaznaczyłeś, że to jest dla Ciebie ważne, albo spotkałeś się z nie profesjonalnym człowiekiem, który nie poinformował Cię o wysokości opłat likwidacyjnych. Wiele firm oferujących fundusze inwestycyjne ma bardzo elastyczne programy i jeśli dokładnie określisz czego oczekujesz coś dla Ciebie znajdą. Moja firma ustala programy według konkretnych potrzeb klienta. To klient decyduje co jest dla niego ważne, a z czego może zrezygnować. Dzięki temu nikt nie mówi, że dał się na coś naciągnąć. Ty po prostu źle trafiłeś.
Poza tym podstawową i ważną zaletą programów inwestycyjnych, w odróżnieniu do pojedynczych funduszy jest korzystne rozwiązanie podatkowe. Chodzi o to, że kiedy wkładasz kasę sam bezpośrednio w jeden fundusz i coś dzieje się z nim nie tak, leci strasznie w dół, a Ty jeszcze zdążysz wyjąć z niego pieniądze z zyskiem naturalnym zachowaniem będzie wycofanie się z niego. Masz już troszkę zysku i chcesz w takim wypadku ulokować pieniądze w innym funduszu, ale zanim to zrobisz płacisz podateczek Belki od wzbogacenia się. Idziesz do innego Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych i zanim kupisz jednostki uczestnictwa musisz oddać im jakieś procenty i tak w kółko. W programach inwestycyjnych, np takich jakimi ja się zajmuję masz do dyspozycji kilka funduszy i kiedy z jednym zaczyna dziać się źle przerzucasz się do innego, a podatek płacisz dopiero kiedy wypłacasz pieniądze, czyli prosty wniosek: odsetki ciągle pracują na kolejną złotówkę. [ Dodano: Sro Paź 25, 2006 5:00 pm ] Jerry oczywiście każdy kto zna się choć trochę na rynku finansowym nie zainwestuje w fundusze z ubezpieczeniem bo w praktyce wygląda to tak, że mamy do czynienia z ubezpieczeniem z funduszem. W takich programach inwestowane jest około 30% twojej gotówki reszta idzie na opłaty związane z ubezpieczeniem.
Jesli chodzi o fundusz dla dziecka i regularne oszczednosci to polecam produkty Skandii. Musisz wplacac przez pierwsze 5lat po min 200zl miesiecznie. Jesli mialbys wiecej pytan odnosnie Skandii to zapraszam.
no wlsanie doradca zaproponowal mi produkt skandi, portfel PM 4, co o tym sadzicie, mam wplacac po 200 zl przez 5 lat i potem moge dopiero wybrac pieniadze, wszystko rozumiem, tylko zapomnialem sie spytac co bedzie jesli bede chcial zrezygnowac po np. 3 latach, albo nie bedzie mnie pozniej stac na oplacanie (odpukac), czy mi wszystko przepadnie? Bardzo prosze o rade. pozdr.
I tu jest właśnie ten problem. Większość wpłaconych pieniedzy przepada. Przynajmniej tak jest w AEGONIE, Nie wiem jak w Skandii, ale na pewno wkrótce sie dowiemy.
no wlsanie doradca zaproponowal mi produkt skandi, portfel PM 4, co o tym sadzicie, mam wplacac po 200 zl przez 5 lat i potem moge dopiero wybrac pieniadze, wszystko rozumiem, tylko zapomnialem sie spytac co bedzie jesli bede chcial zrezygnowac po np. 3 latach, albo nie bedzie mnie pozniej stac na oplacanie (odpukac), czy mi wszystko przepadnie? Bardzo prosze o rade. pozdr.
DIXI 16 Nie powiedziano Ci o opłatach likwidacyjnych? Przecierz na wniosku podpisałeś, że wiesz o ich istnieniu.
Odnośnie Twojego pytania o to czy kasa po trzech latach Ci przepadnie zależy jak długo nie będzie Cię stać na płacenie składki. Najpierw są dwa miesiące okresu prolongaty na uzupełnienie zaległości bez rzadnych konsekwencji, a potem jeśli jeszcze nie zdążysz są kolejne trzy na uzupełnienie wpłat i tu konsekwencją jest opłata 200zł pobrana z aktywów na koncie.
Oczywiście,że wiedziałem ale dałem się zagadać. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z wpłatami . Ale to jest wkurzające, zę płacisz pieniądze i praktycznie nie możesz ich ruszyć przez 10 lat. Teraz bym tego ravczej nie zrobił. Chociaż możliwość przenoszenia funduszy jest wygodna.
Masz dostep do kaski po 5 roku wplat
Kazde pieniadze wplacone po 5 roku, badz tez pieniadze wplacone w pierwszych 5 latach, ale powyzej ustalonej skladki (ty mowisz o 200zl) tworza aktywa wolne, do ktorych masz pelen dostep.
Sprawdź również podobne tematy:
- Fundusze inwestycyjne
- Fundusze inwestycyjne.Help - Fundusze inwestycyjne, czy to sie oplaca??? - Fundusze inwestycyjne krótkoterminowe - Fundusze inwestycyjne np. w ukrainie? - Fundusze inwestycyjne - co wybrać? - Fundusze inwestycyjne - jak to działa ? - Fundusze Inwestycyjne, kredyt - WSPÓŁPRACA FUNDUSZE INWESTYCYJNE Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|