|
Fundusze parasolowe? |
Fundusze parasolowe?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
Znalazłam w internecie taką opcję jak "fundusze parasolowe". Na wikipedii i innych portalach poczytałam co to jest i takie tam, ale czy ktoś mógłby mi zwięźle wytłumaczyć na czym to polega i czy w tym wypadku nie będzie obowiązywał nas podatek belki? takie podstawowe informacje na ten temat. Będę wdzięczna!
ja to miałem kiedyś na zajęciach wspomniane, że takie coś istnieje. To jest coś w stylu wielu funduszy w jednym. Plusem jest to, że każdy działa indywidualnie, ale niestety na tym kończy się moja wiedza.
Fundusze parasolowe są to pojedyncze fundusze skupione w jednym "worku", np, fundusze akcyjne, obligacji czy np, wschodzących rynków europy wschodniej jednego dostawcy. Jak napisał poprzednik każdy z tych funduszy jest osobną komórką i nie mają wpływu na siebie. Przy "przerzucaniu' pieniędzy miedzy tymi funduszami znajdującymi się pod jednym parasolem nie płacimy podatku Belki, jednak przy wypłacaniu pieniędzy lub przeniesieniu do innego funduszu nie będącego w tym parasolu już zapłacimy podatek.
Fundusze parasolowe to produkty, które pozwalają na inwestowanie w fundusze różnego typu tego samego lub różnych TFI (Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych). Przy okazji dają możliwość odroczenia podatku od zysków kapitałowych (19% podatek Belki) oraz oszczędzenia na prowizjach za zakup jednostek. Najczęściej zmiana funduszy w ramach "parasola" odbywa się bez opłat, nawet jeśli kupujemy fundusz akcyjny. Fundusze parasolowe to wygodny sposób inwestowania dla osób, które chcą aktywnie kupować i sprzedawać jednostki funduszy, zmieniać strategię inwestowania z bezpiecznej na bardziej ryzykowną i odwrotnie. Należy tylko dobrze sprawdzić, czy dana konstrukcja "parasola", nie sprawia iż będziemy płacić podwójne opłaty za zarządzanie (samego funduszu parasolowego oraz oddzielnie funduszy, które się w nim znajdują).
Pozdrawiam, Karol Wilczko Porównywarka finansowa Comperia
Witaj, "Parasol funduszy" - jak słusznie napisali inni forumowicze - to narzędzie do inwestowania. Jakie ma zalety? Oczywiście oszczędność na prowizjach. Używam "parasola" który ma stałą opłatę roczną 1,95% za transfery (dowolne przesunięcia kasy pomiędzy funduszami; np. miałem fundusze A,B,F,J a le uznałem, że przez pewien czas więcej zarobię na innych funduszach, np. V, X, W; dokonuję transferu z całęj grupy dotychczasowych funduszy lub z niektórych - do całej grupy innych funduszy; to jest transfer). W banku zapłaciłbyś , zależnie od rodzaju funduszu od 2% do 5% - za każdy transfer. Praktycznie wykonuję co roku 6 do 9 transferów. "Tradycyjnie" w banku zapłaciłbym za to ok. 20% kapitału - a więc zysk by zapewne zniknął. W moim/czy innym parasolu płacę kilka procent rocznie za możliwość transferowania. Nie ma przy tym Podatku Belki - aż do wypłaty gotówki z inwestycji. Jest jeszce więcej zalet parasoli, ale wiele by o tym gadać... Pzdr L.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Fundusze parasolowe?": - Fundusze UE. "Jak zdobyć fundusze na rozwój" - Fundusze - Fundusze - co i jak? - fundusze na P.O.Z - Fundusze ale jakie?
• Strona 1 z 1
|
|