|
Gastronomia opłacalna |
Gastronomia opłacalna
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
bardzo proszę o poradę, jakie pozwolenia muszę mieć chcąć prowadzić np. małą pizzerię z tego co wiem to pozwolenie z sanepidu ale czy coś jeszcze ? czy lokal musi spełniać jakieś jeszcze wymohi poza sanitariatem ciepłą i zimną wodą
Oczywiście że tak!
Musi mieć zaplacze personelu, zaplacze magazynowe itp. ale co najważniejsze nie może to być jedno pomieszczenie. Bez skrępowania udaj się do instytutu sanepidu i zapytaj o wymogi powinni Ci wydać ten że opis. pozdrawiam
Witam !
Mam pomysł w Krakowie , jestem na etapie planowania ale myśle o tym naprawde poważnie. Chciałbym otworzyć mała firmę gastronomiczną. Chcę zatrudniać 2 osoby. I tu moje pytania, jak wyglądają płatności , tz jakie składki i w jakich wysokościach płacę sobie a jakie pracownikom ? jakie podatki ? Zakładam MINIMALNIE sprzedać 25 posiłków dziennie , przy takim założeniu po zwróceniu kosztów materiału w miesiącu zostaje mi w kieszeni 4.000zł Mam tez pytanie odnośnie kredytu , mam 24 lata i już znudziło mi się pracowanie za 1200 brutto. Chce wziąć kredyt na firmę 10-20 tys, czy wystarczy dobry biznes plan aby bank uwieżył ;) , mam auto warte około 12tys czy banki dają kredt pod taki zastaw a jeśli tak jak wygląda spłata. Moja firma to ryzykowna sprawa ale kto nie ryzykuję nie wygrywa !
Chciałem napisać coś więcej o moim planie, żeby zachęcić do oceny i ewentualnej pomocy.
Chce dostarczaj obiady na telefon. W mojej rodzinie mamy pewne specjalności w niektórych potrawach i są one cenione w śród znajomych. Zaleta ich jest tez to ze można przechowywać w stanie zamrożonym i są bardzo szybkie do ponownego przygotowania bez utraty jakości. Chce postawić na maksymalne domowe wykonywanie tych potraw i to ma być główny nacisk w promocji , ktos kto będzie to jadł ma się czuć jak u mamy lub babci na obiedzie. Mam tez troche pomysłów na roszeżenie działalności co może przynosić dodatkowe dochody (np. obsługa firm w zakresie imprez dowóz jedzenia itp. Organizacja wigilii itp.) mieszkam 10 min od centrum Krakowa na osiedlu domków jednorodzinnych i posiadam dwa pomieszczenia 50m2 do zagospodarowania , dodatkowo w okolica jest kilka duuuużżżyych blokowisk. Swoja działalnośc będę kierował do rodzin zarabiających 3000-7000zł netto z brakiem czasu na gotowanie obiadów , stawiam na duża promocje (ulotki WWW) oraz rabaty przy pierwszym zakupie aby ludzie uwierzyli ze to nie są zwykłe mrozonki. Co wy na to ??
witam
pomysł z gastronomia w tych czasach to na moje strzal w dziesiatke tak jak pisales, ludzie maja pieniadze anie maja czasu chociaz patrzac z perspektywy mojej rodziny to watpie zebysmy mieli jesc mrozonki pomysl o dostawie cieplych dan, lub swiezo przygotowanych ale niezamrozonych... to psuje troche wizerunek sprawdz oczywiscieczy pobliskie restauracje sie tym nie zajmuja co do kredytu to mozesz dostac duze oprocentowanie a na dofinansowanie potrzebny Ci bedzietak jak pisales dobry biznesplan, napisz ze masz swoje lokum i auto, to tez troche pomoze szkoda ze nikt z rodziny nie ma wyksztalcenia w tym kierunku ale bedzie dobrze pozdrawiam
Właśnie będę dostarczał gotowe ciepłe dania wprost do domu , dodatkowo wczoraj uswiadomiłem sobie ze 3 km od mojego domu jest Kampus UJ i buduje się kolejny chce spróbować zaopatrywac studentów w ciepłe szybkie a przedewszytkim tanie jedzenie. Tak naprawde już postanowione właśnie orientuje się jak to wygląda z dotacjami. Jeśli chodzi o mrożonki planuje spróbować zaopatrywać lokalne sklepy spożywcze w pierogi pakowane . Wogóle tak o tym myslę ze mam mase ciekawych pomysłów jak wyjść na swoje i jeszcze żeby zostało na ewentualne dalsze inwestycję. Jedyna niewiadomoa czy przebije lokalne pizzerie swoim zwykłym swojskim jedzeniem :/:/ licze ze zostanie doceniona czysto domowa robota bez żadnych oszustw na jakości jedzenia.
Moje atuty to duzy potencjalny rynek zbytu dokoła miejsca gdzie mieszkam , no i przedewszytkim wydaje mi się ze mieszkają tu rodziny bardziej zamożne osiedla to głównie domki jednorodzinne i blokowiska 4 letnie i ciągle rozbudowywane Dodatkowo miejsce w swoim domu (brak czynszu) Auto Planuje w najbliższy czasie przeprowadzić jakąś ankiete czy ludzie byli by skłonni kupować u mnie jedzonko … choć nie wiem czy mnie już coś powstrzyma .. na pewno się jeszcze odezwe i napisze ja wyszło :)
witam,
musisz wziąść pod uwagę kilka rzeczy : koszt przystosowania lokalu - za 10 tys raczej tego nie zrobisz, aby dostarczać posiłki muisz mieć sanepidowski odbiór lokalu. Tutaj najwięcej będzie kosztowało przygotowanie twojego lokalu pod całą masę wytycznych (łącznie ze sprzętem, węzłami wodnymi itp.) Aby przebić się ze swoją ofertą musisz roznosić ulotki - póki co jest to najskuteczniejsza forma reklamy.Gdybyś chciał roznieść ulotki tylko w rejonie "Nowego Ruczaju", Ruczaju i Kampusu UJ jest to koszt (przy ulotce A6, najtaniej na allegro) wraz z dystrybucją min.480 pln (w tych rejonach jest około 10.000 "klamek")Z doświadczenia powiem, iż jeżeli taką dystrybucję zrobisz tylko raz w miesiącu i tylko w tak wąskim rejonie - nie masz szans na ilość zamówień 25/dzień.Tylko na "Nowym Ruczaju" w zeszłym miesiącu było około 10-15 ulotek gastronomicznych różnych firm. Do tego dochodzi koszt mediów w Twoim lokalu, i sam koszt produktu.W zależnosci od tego co będziesz serwował koszt jednego obiadu wahałby się w granicach 3-7 złotych. Do każdego obiadu musisz również doliczyć koszt zakupu opakowań, plastikowych sztućców. Oczywiście również kurs do klienta - 2-3 zł za każdy. Przy dwóch pracownikach nawet na min. płacę (liczmy że w jednym z nich będzie dostawca) to około 2000 pln. Podsumowując - abyś wyszedł na swoje 4000 pln jeden obiad musiałby kosztować w okolicach 15 złotych. Nie liczę tu oczywiście ZUS,PIT,VAT, kosztów dodatkowych nie ujętych wyżej oraz kosztów adaptacji lokalu. To zwiększy cenę posiłku. Zapomniałem dodać, iż sanepid nie zezwoli na produkowanie posiłków w domu. Podobnie jest z pierogami pakowanymi - również musi być do tego odpowiednio przygotowany lokal. Pzdr
Hmm czytając ten wpis poczułem się jak mucha uderzona packą w locie i rozmazana na stole .. to dlatego bo ciężko nie przyznać racji a przez ostatnie dni chodziłem zadowolony z pomysłu który nie miał wad ;) a jednak.
Rozwiązanie problemu to dwie osoby zakładające dwie firmy , usługowa gastronomiczna i transportowa , dwie dotacje i dwie ulgi na ubezpieczenia przez dwa lata. Problem z sanepidem hmm wydaje mi się ze jest do przejścia mam dwa pomieszczenia do zagospodarowania można je wydzielić zupełnie z budynku maja osobne wejście osobne podciągi woda gaz , na pewno da się to dostosować w okolicy jest masa sklepów spożywczych w domach jednorodzinnych. Musze jeszcze o tym poczytać bo przyznam ze jeszcze nic nie czytałem o wymogach sanepidu wiem tylko ze są ciężkie. Problem z dużą konkurencją , czy to problem ? świadczy tylko ze jest popyt na takie usługi , na ruczaju owszem jest 10-15 firm gastronomicznych ale to jest 10-15 pizzerii , ja celuje nie w młodych lecz w ludzi w średnim wieku. Młodzi to studenci pod kampusem. Cena za posiłek 15 zł hmm właśnie nie posiłek ma kosztować 8zł I TO Z DOWOZEM wszędzie mam blisko można dowozić rowerem , w niepogode fiat CC z gazem 100km za pare złotych. No i na koniec 25 porcji … to niezbędne minimum, wydaje mi się ze spokojnie (jeśli posmakuje ) przy naprawde domowym bez oszustw prostym jedzonku jestem w stanie sprzedać duzo wiecej takich porcji za 8zł … no bo popatrz jak się ludzie przekonają to czy nie opłaca się przed pracą lub po szkole zjeść domowe jedzonko za 8zł z dowozem i ciepłe ?? Kwestia dobrego wypromowania produktu na początku ($$$$$$$) i przekonania ludzi. Przy dwukrotnej sprzedazy 50 porcji dziennie to już jest naprawde przyzwoity pieniądz Proszę jeszcze o uwagi które wytkną słabe punkty mojego planu a jak widzę ich nie brak ;)
witaj
niewiem jak to sobie przeliczasz że ci 4tys wychodzi przy 25 posiłkach??prowadze gastronomie i musisz sprzedac o wiele wiecej by tyle wyjść!!szczegolnie jak mowisz o daniach na dowóz i tanio!!pozdrawiam
przepraszam, że trochę zbiłem Cie z tropu.
niestety takie są fakty. Co do dopłat - nie są tak wysokie żebyś z tego dał sobie radę - a ulga jest tylko na ZUS, więc jakieś 600 złotych mniej miesięcznie przez dwa lata. 50 zamówień to wcale nie tak mało. Przykładowo jedna z dużych pizzerii w Krakowie (reklama w TV, około 200.000 ulotek miesięcznie,sieciówka) ma około 75-100 zamówień dziennie w ciągu tygodnia. A na podawanym jako przykład Ruczaju konkurencja jest naprawdę spora. Co do ceny - wiesz dlaczego nikt nie dowozi poniżej 12-15 złotych? Bo inaczej to się nie opłaca. Jak byś nie liczył - jeżeli będziesz woził obiad za 8 złotych - po odjęciu wszystkich kosztów nic Ci nie zostanie a jeżeli już to naprawdę niewiele.
Witaj kolego, tak sie sklada ze jetem włascicielem firmy zajmujacej sie wyposazeniem zapleczy kuchennych i ogolnie kompleksowym zaopatrzeniem tego typu lokali. Jeśłi potrzebujesz fachowej porady co do urzadzeń i ogolnie jak dziala gastronomia i czym to sie naprawde je to chetnie pomoge...jak coś to czekam na kontakt z twojeje strony
pozdrawiam
witam
mam pytanie czy opłaca się otworzyć bar typu kebab zapiekanki itp w POZNANIU bo troche tego jest w sumie to na jedzeniu przebitka jest na samym kebabie to 100% przy ustalonej cenie kebabu 13zł a na zapiekance 400% kupno zapiekanki 1zł 30gr za 50cm chce podawać do kebabu napój tzn AYRAN jak ktoś nie zna to polecam do kebabu jest tylko jeden minus dobry lokal w centrum z miejscami siedzącymi w sumie 142m2 w płytkach raczej z sanepidem nioe będzie problemu bo była tam kiedyś gastronomia ale się wynieśli bo podwyżce czynszu gościu woła 100zł za metr do negocjacji a mało to nie jest jak sądzicie do czego można by zbic cene za metr może dogadać się z nim żeby przez rok zjechał z ceny żeby sięnajpierw wszystko ruszyło! aha jak podpisać taką umowe wynajmu lokalu bo nie orientuje sie w twj sprawie
"w sumie to na jedzeniu przebitka jest na samym kebabie to 100% przy ustalonej cenie kebabu 13zł a na zapiekance 400% kupno zapiekanki 1zł 30gr za 50cm "
Nigdy nie zapłaciłem za Kebab 13 zł ale może dlatego że zawsze jem w bułce a Tobie chodzi o całą potrawe to tak . "jest tylko jeden minus dobry lokal w centrum z miejscami siedzącymi w sumie 142m2 w płytkach raczej z sanepidem nioe będzie problemu bo była tam kiedyś gastronomia ale się wynieśli bo podwyżce czynszu gościu woła 100zł za metr do negocjacji a mało to nie jest " Nie widzę sensu w wynajmie lokalu o takiej powierzchni na kebab i zapiekanki mija się to z celem i przy czynszu 14200 zł nie zarobisz na to nigdy . Radzilbym maly lokal lub poprostu punkt do ktorego ludzie sie przyzwyczaja przechodząc kolo niego codziennie jesli bedzie w dobrym miejscu i kupia zapiekanke lub kebab. Co do negocjacji pewnie są szaanse ale nie tak jak piszesz nikt nie da Ci czasu na rozkrecenie biznesu chyba ze tydzien dwa na dostosowanie lokalu do swoich potrzeb,nieliczni moga liczyc na rosnący czynsz ale to kwestia indywidualna. A kwestia umowy to temat rzeka jest tyle rzeczy na które trzeba zwrocic uwagę ze nie sposob ich wypisac .Jak cos zeskanuj umowe i wyslij na e-mail.Pozdrawiam i osobiscie odradzam tego typu lokal ,sam pomysl jest ok ale na maly punkt w dobrym miejscu.Pozdrawiam
Ktoś kto zna smak "prawdziwej" zapiekanki na twoją mrożonkę da się nabrać RAZ!!!
tak jak napisałeś nie opłaca się z takim lokalem oglądałem go od środka i jest strasznie zaniedbany
ale znalazłem nowy tyle że za 5400 80m2 ale do negocjacji i mysle że w ten wejde troszke remontu no i lokal jest w płytkach co już jest plusem też w centrum i wokół kilka uczelni wyższych 3 potencjalnych konkurentów ale tylko 2 ma dobre jedzenie 3 wogóle odrzucony nic mi nie smakowało także przy dobrych wiatrach dobrej reklamie i dobrym jedzeniu powinno być nieżle ariwle mrozonki to chyba ty kupujesz ja mówie o zapiekance a nie mrożonce mam już namiary na pieczywo do zapiekanek i przepis na bardzo dobry farsz także zapiekanki sam będę robił a nie kupował mrożonek
Sprawdź również podobne tematy:
- Opłacalna produkcja za niewiele
- Szukam inwestora opłacalna. - Opłacalna franczyza-doświadczenia - Opłacalna produkcja za niewiele - Czy w Polsce produkcja materacy byłaby opłacalna - Jaka produkcja jest najbardziej opłacalna ? - JAKA PRODUKCJA JEST OPŁACALNA - KAPITAŁ 100TYŚ - PROSZĘ O POMOC!!! JAKA DZIAŁALNOŚĆ JEST OPŁACALNA??? - Dalsza odsprzedaż palet z AGD/RTV z Allegro jest opłacalna? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|