|
Gazeta reklamowa - strona 2 |
Gazeta reklamowa
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam kiedyś załozylem taki temat, I rzeczywiscie otrzymałem wiele informacji, Pamiętaj ze na początek musisz mieć jakąś większą kasę. Bo na pierwszym wydaniu pewnie nie zarobisz, Nikt sie nie ogłosi do świeżo powstałem firmy, Pierwsze wydanie za free. Ja startuje po wakacjach jak juz coś zarobie i bede ise starał o dofinansowanie z US i miasta<bede zamieszczał ich ogłoszenia> a moze z Uczelni wyzszych
Hesi85 a jak jest z prawem do wydawania takiej gazetki. Czy potrzebne są jakieś uprawnienia? Czy gazetkę może sobie redagowac i wydawać każdy kto chce? Może jako biuletyn informacyjny bądź reklamowy nie ma żadnych uwarunkowań. Jak to jest z tymi kosztami druku - może ktoś wie i poda przykładowy koszt w oparciu o ilości, format i materiał.
z prawem nie wiem,
a co do poprzednich wypowiedzi to znajdziesz tu duzo ciekawych info http://www.biznesforum.pl/topics17/bezp ... vt6278.htm http://arch.rzeczpospolita.pl/a/rz/2004 ... 70007.html no i oczywiscie google.pl :DD
Ja chciałem wydawać taką gazetkę reklamową , ale niestety w moich rejonach jest tegu już dość sporo. Może kiedyś sprubuję ale tak jak ktoś wspomniał najlepiej 1 wydanie za darmocha, potem w dobrej cenie trzymać klientów. Jeśli ktoś czyta ten temat , zna się trochę na grafice, a w jego stronach takie gazetki nie istnieją, niech się lepiej długo nie zastanawia tylko startuje!
Jestem grafikiem znam sie na projektowaniu, składzie, mysle ze warto pomyslec nad czyms oprócz reklamy, czyms dlaczego ktos wziął by taką gazetke i otworzył zeby zobaczyc co jest w srodku, bo tak to przy 2-3 wydaniu moze byc tak, ze gazetka poprostu pójdzie do kosza, moze warto pomyslec o jakims konkursie z nagrodą za 100-200zł, np zdjecie z miasta z pytaniem gdzie i co to jest? Kaska nie duza a ludzi interesuje :)
Skąd jesteś, moze będzie szansa na współprace. Pozdrawiam Pawel
Co do reklamodawców nie zapominaj o stomatologach i prywatnych gabinetach specjalistycznych. Oni zawsze mieli kasę a na reklamie zależy im bardzo zwłaszcza, że jak wspomniałeś mieszkasz w dosyc dużym mieście. A właśnie, jakie to miasto może bedziesz miał we mnie klienta:) (oczywiście dla forumowiczów stawki promocyjne)
przedewszystkim bedzie wiele konkurs na gazecie, do tego dojdzie duzo promocji zwiazane z zamieszczeniem w gazecie nie zdradzam dalszych szczgolow ;)
konkursy zrób w formie sms - zarobisz dodatkowo
dzieki za propozycje ale jak kazdy wie ze typu konkursach sms nie idzie zarobic ale dzieki za taka propozycje, ktos jeszcze ma jakas propozycje do gazety reklamowej ;)
gazete bezplatna dla odbiorcy moze rozpowszechniac kazdy
zgadza sie
za 10 tys egzemplarzy srednio 1500-2000zl
A czy do poprowadzenia takiej gazety reklamowej potrzebne jest dzialalnosc gospodarcza? Z tego co sie orientuje, to w moich stronach (80 tys mieszkańcow) wydawana jest tylko jedna gazeta reklamowa, reszta to gazety hipermarketow. Na początek wystarczylby naklad 10 tys egzemplarzy, wydawana co dwa tygodnie, na papierze formatu A3, 3-4 strony. CZy moze mi ktos przybl;izyć koszty startu?
pomysł niezły o ile nie ma konkurencji.
Weź pod uwagę kilka rzeczy - nikt na samym początku nie da Ci ogłoszenia, albo zbierzesz ich niewiele. Przy 80.000 mieszkańców, podejrzewam,że ilość "klamek" w mieście to około 20.000. Jeżeli chcesz dostarczać wszystkim to przykładowo przy jednej kartce A3 składanej do A4 (4 strony A4) to jakieś 2500-3000 złotych za sam druk. Do tego dochodzi dystrybucja 400-600 pln. Żadna drukarnia nie zrobi projektu za darmo. Oprócz tego musisz mieć materiały reklamowe dla potencjalnych klientów. Za pierwszy wydruk również zapłacisz gotówką - nikt nie da Ci odroczonej płatności. Podsumowując - każda edycja to koszt min. 3200. Policz ile będziesz miał miejsc reklamowych - podziel, dodaj swją marżę i wyjdzie Ci cena za jednostkę. Z doświadczenia wiem, ze tego typu gazetka "rozkręca się" po kilku numerach. Jeżeli nie masz pieniędzy na początek - nie masz szans.
Postaraj sie o dotacje z up lub pozniej do unii, 12 tys powinno spokojnie starczyć na początek.
Jak juz zaczniesz to napisz mi rezultaty itp
Koszty sa niewielkie, moze uda się bez dotacji,myslę, że 5500-6000 zł wystarczy na sam poczatek, a tyle jestem w miec swoich srodkow. Jesli chodzi o UP to trzeba ja zwracac w razie nie powodzenia przedsiewziecia. Na poczatek jak mowilem wyzej chce miec naklad 10000 egz, wiec powinno sie udać. Jak wystartuje, napisze o swoich rezultatach.
Pomysł jak widać ciekawy.
Zostaje jeszcze kwestja dystrybucji. Można samemu jeździć i zostawiać po kilak - kilkadziesiąt egzemplaży. A co gdyby się tym zajęła firma która rozwozi gazety? Czy wyszło by to drogo, oraz ile? Czy wszyscy by się zgodzili aby u nich zostawić gazetkę i czy na przykład nie byłaby to walka konkurencyjna z lokalną gazetą?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|