|
Gazeta reklamowa - strona 3 |
Gazeta reklamowa
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
A czy do wydawania takiej gazetki potrzebna jest dzialalnosc gospodarcza?
jak chcesz to robic harytatywnie to zapewne nie.
a co ty się tak bronisz tej działalności ? jeśli gdzieś już pracujesz to masz mniejszy zus, jeśli bierzesz zasiłek , etc. a nie chcesz go stracić to siedz na zasiłku, a jak się skończy to działaj. pozatym tak jak już w innym poście o gazetkach pisałem, reklamodawcy chca faktury żeby wrzucić to w koszta, a do tego jest potrzebna działalność!!!!!!!!!!!
Ja sie nie bronie od zalozenia dzialalnosci! Jestem osoba niepelnosprawna, pracuje na niepelny etat (0.75 etatu)i jestem na rencie socjalnej przyznanej na stale, poza tym mam rowniez zasilek pielegnacyjny, ktory rowniez mam na stale i zostanie mi tylko on jesli zawiesze rente..A pytalem dlatego, ze jesli zaloze dzialalnosc, to bede musial zawiesic to swiadczenie do momentu zakonczenia dzialalnosci zwiazanej z wydawaniem tej gazetki, jesli nie wypali. Więc jesli zaloze te dzialalnosc (pierwsza dzialalnosc gospodarcza) i pracuje na niepelny etat to rowniez bedzie mnie obowiazywala nizsza stawka Zus-u czy to sie odnosi tylko do zatrudnienia na pelny etat?
Czy ktos orientuje sie jaki moze byc koszt wykonania projektu graficznego takiej gazety reklamowej - powiedzmy zawierajacej 8 stron?? Czy majac reklamy lepiej bedzie zlecic to drukarni czy "niezaleznemu" grafikowi - oczywiscie bardzo uogolniajac temat ?
Koszt to wg. mnie ok 400-500 zł w najlepszym wypadku jesli zlecisz to drukarni, a wiec lepiej dać zarobić niezaleznemu grafikowi, bo mozliwe, ze koszt bedzie mniejszy.
dzialalnosc jest obowiązkowa poniewaz wiele firm chce mies fakture do tezgo żeby mogli sobie odciągnąć conieco
witam
Zastanawialem sie ostatnio wlasnie nad zorganizowaniem gazetki reklamowej w moim miescie ( okolo 40 tysiecy ludzi, gazetki takiej nie prowadzi tu nikt). Popytałem o ceny w kilku drukarniach w innym mieście (żeby mi nikt pomyslu nie ukradl :)) i stwierdzam, że taka gazetka może wypalić.wydanie raz na 2 tygodnie, gazetka bezplatna widze to tak (na poczatku) - 1 kartka A3 zlozona na pol (w drukarni wycenili mi taki druk full kolor okolo 1500 zl brutto za okolo 4 - 5 tyś sztuk - mysle ze w takim miescie na poczatku taki naklad by wystarczyl). obrobka graficzna zajmuje sie sam gdyz potrafie to robic (moge sam zrobic projekt firmie jezeli niczym nie dysponuja), roznoszenie gazetki na poczaatku sam. nie prowadzilem nigdy dzialanosci wiec ZUS do 400 zl. miesieczne koszty - ZUS kolo 400zl+ druk 2 x 1500 zl + podatek, no ale on zalezy od zyskow teraz problemy (pytania) :) - ile mozna zadac od firmy za reklame powiedzmy 20 cm2, 40 cm2, a moze jakas duza firma by chciala na koncu cale A4 (w sumie to najwazniejsza sprawa - od sum jakie moge wynegocjowac zalezy rentownosc projektu), gdybym mogl za 20 cm2 zgarnac kolo 40 zl to wedlog moich obliczen oplacaloby sie, no ale nie wiem czy tyle ktos da, - co mozna w takiej gazetce zamiescic oprocz reklam, myslalem o wspolpracy ze stronami www zajmujacymi sie tematyka mojego miasta, moze w zamian za reklame moglbym przegrukowywac materialy od nich (cos jak ANGORA:)), myslalem rowniez aby jedna A4 podzielic na 2 kolumny i jedna poswieci na bezplatne ogloszenia w stylu kupie sprzedam, moze jakis konkurs foto, prosze o jakies porady i komentarze :) pozdrawiam
jeśli potrafisz to obniżasz koszty, ale jeśli tylko wydaje ci się że potrafisz to możesz nieźle popłynąć. Reklamodawcy sa teraz bardzo wymagający i najczęściej znający temat reklamy i druku. Mała wpadka i nie dostaniesz umówionej kwoty...
Musisz policzyć koszty wydania takiej gazetki (druk, skład, praca osób trzecich, twój zysk). Podziel to teraz przez powierzchnię jaka chcesz przeznaczyć na reklamy i wyjdzie Ci ile możesz żadać od reklamodawców. Pierwszy numer nie zarobi na siebie (dobrze bedzie jak wyjdzesz na "zero"). Najpierw musisz zdobyć renomę - a to niestety kosztuje czasu i nakładów.
to co tam zamieścisz zależy tylko od ciebie, najlepiej jest jeśli masz jakieś własne teksty, o mieście, porady itp - nawiązujące tematycznie do profilu gazety. Cięzko będzie chyba coś "przedrukowywać" z portali, które piszą o twoim mieście bo one też żyją z reklamy i jesteś dla nich konkurencją (ale życzę powodzenia) Temat wymaga dużego zaangażowania i determinacjii. Powodzenia
dzieki za odpowiedz.
z obrobka problemow nie bedzie. akurat w tym jestem dobry:) no ale nadal nurtuje mnie to co zamiescic w srodku oprocz reklam. wydaje mi sie ze opcja "sprzedam-kupie" jest dobra gdyz ludzie caly czas sie oglaszaja w roznych mediach i sa to ogloszenia platne, tu byloby to bezplatne i dostarczone do klienta:) jezeli chodzi o poczatek to zastanawialem sie nad opcja - 1 szy numer - reklama za darmo! ja ponioslbym kolo 1500 zl kosztow, ale wydaje mi sie ze duzo duzo latwiej pozyskalbym klientow, pozniej juz by bylo latwiej, moglbym chodzic po firmach z gotowym numerem i pokazywalbym z czym to sie je:) jak to widzicie? pozdrawiam
Co do gazetki to spróbuj umieszczać tam krzyżówki, sudoku itp. Bardzo dobry jest też program tv. Często ludzie kupują gazety tylko dla programu tv, a tu jak by mieli go za darmo to by nie wyrzucali jej od razu.
Reklamy na początku najlepiej umieszczać za darmo. Sprawdzisz rynek, wyrobisz markę. to na początek. Pzdr
Program TV jest OK, ale najczęściej trzeba go kupić, albo samemu wklepać na podstawie danych z telewizji
Z rozdawaniem czegokolwiek za darmo to bym uważał. Jak już coś komuś dasz za darmo to raczej następnym razem nie zapłaci tyle ile chcesz, bo będzie miał argument - A za pierwszym razem było za darmo więc czemu teraz jest tak drogo? Poza tym zapewnij dobrą treść, a reklamodawcy będą chętniej płacić. Spróbuj dać: repertuar kin, teatrów. Wystawy w muzeach Imprezy kulturalne Dyżury szpitali i aptek Ciekawe zabytki do zwiedzenia Fajne miejsca na piknik.... Takie tematy są ludziom potrzebne i chetnie je "zatrzymują"
Wydawałem kiedyś gazetę, nie była darmowa i nie reklamowa. Najlepszego reklamodawcę przyciągnąłem reklamą bezpłatną. Oczywiście było wiadomym że to jest do czasu. W następnym budżecie reklamowym została już uwzględniona moja gazeta. A dzięki renomie reklamodawcy przyciągałem innych. Wszystko zależy to od tego jakich reklamodawców się szuka.
Pzdr.
No tak, ładnie to wygląda, ale jednak się pomyliłem. Myślałem, że takiej gazetki nie ma w moim mieście, ale jest. Mają nakład 40000 egz. Moje miasto to 80 tyś, nadal jest szansa, zeby się wybić?
Witam.
Mam pytanie. Ile sztuk egzemplarzy takiej gazetki bym musiał wydrukować, żeby dający ogłoszenie byli skłonni je tam umieścić? Moje miasto liczy 355 tys. osób. Chodzi oto, do ilu klamek ma być ona dostarczona, żeby dający ogłoszenie byli zadowoleni?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|