|
Gazeta reklamowa - strona 5 |
Gazeta reklamowa
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
nie chcę się czepiać ale chcąc odpowiedzieć na Twoje pytanie musiałbym wiedzieć co to za reklama albo chociaż do kogo jest skierowana. Produkt i masowość nakładu oraz target odpowie Ci na Twoje pytanie najlepiej.
Nakład 10.000 egzemplarzy. Gazetka reklamowa, czyli reklamy różnego rodzaju zamieszczane przez firmy. Od okien przez szynke do mydła. Co kto chce reklamować. Coż jak http://www.zoltyjez.com . Miasto 50 000 mieszkańców. Ceny druku takich gazetek z moich informacji zaczerpniętych z drukarni potrafią się różnić o 250% na takich samych materiałach.
I nie wiem właśnie w jakim stylu to wydać. Czy zwykły gazeciak A2 składane do A3 i ogień, czy gazeciak A4 i więcej za to stron, czy kreda ładna A4 czy A3. Są plusy i minusy. na formacie A3 więcej jest miejsca na reklamy z 1 i ostatniej strony czyli te najdroższe, czyli większy dochód. Mniejszy format to mniejszy dochód z pierwszej strony ale za to mniejsze koszty druku gazetki. Kreda droższa i ładniejsza więc reklama droższa. Pytanie czy będą chętni. Gazetowy papier tani ale brzydszy. reklama tańsza ale taka sama jak w zwykłej gazecie lokalnej. Więc diabeł tkwi w szczegółach. A chciałbym wybrać wersję najbardziej optymalną
Jeśli w gazetce będzie mydło i powidło to nie patrz na jakość papieru ( po co tworzyć koszty? ). Nie wiem, jaki będzie mechanizm dystrybucji ale domyślam się, że nie będzie to pozycja oczekiwana przez piątą część Twojego miasta. Zatem zrobiłbym płachtę jak największą - trudno to wyrzucić od niechcenia i zawsze jakiś przekaz ( !pierwsza strona ) pozostaje.
Czy jesteś pewien powodzenia przedsięwzięcia?
ajaj pewności nie ma nigdy. Ale wystarczy prosta kalkulacja na przykładzie wspomnianej gazety i okazuje się, że jedynie reklamy z pierwszej i ostatniej strony pozwalają na całkowity zwrot kosztów produkcji i to licząc na reklamie średnio o 33% mniej niż liczy sobie gazeta lokalna.
Mówiąc inaczej wszystkie srodkowe strony ( przy takiej objętości ) jeżeli przynosi zysku średnio 1/3 tego co strona pierwsza, a to i tak liczone z marginesem na moją niekorzyść żebym się późnij niemiło ne zdziwił, to i tak myślę że po odliczeniu kolportarzu sporo zostaje w kieszeni. Teraz dlaczego ktoś ma dać ogłoszenie u mnie a nie w gazecie lokalnej? Proste mam nakład o 1 000 egz większy, reklamę tańszą no i to coś.. jakość wydruku i papieru (byłby trochę lepszy niż w gazecie lokalnej). Że o grafice i full kolorze nie wsponme. Ponadto ryzyko inwestycji niewielkie. Oprogramowanie do tworzenia gazet jest także darmowe i do takiego typu wystarczające w zupełności. Nic tylko zbierać zamówienia na reklamę (wpłata na konto przed emisją to też plus bo nie muszę zakładać kasy od siebie na wydruk tylko przedsięwzięcie sponsorują poniekąd reklamodawcy). Do tego coś co gazetkę "uszlachetni" spowodyje że nie trafi do śmieci raz dwa to np. dyżury aptek, różne ciekawe informacje, jakiś artukulik, coś na czym oko można zawiesić i urozmaicić całość. Do tego jakiś konkurs, mały wywiad sponsorowany z jakimś zakładem pracy, oferty pracy z UP, ważne telefony, urodziny, imieniny jakiś kalendarzyk, opcji jest naprawde wiele. Do tego np jakiś konkurs na ciekawy artykuł do gazetki, po którym ktoś sobie wygra nawet symboliczną 100zł, a jego zdjęcie znajdzie się w gazecie jako zwycięscy (i tak pomału można przyzwyczajać społeczeństwo lokalne i je jeszcze bardziej wciągać i angaować) Pomył myślę warty uwagi. Czy wyjdzie.. Szczerze ? Nie wiem. A co do papieru i pojechania maksymalnego po kosztach to myślę, że takie nadmierne oszczędzanie może też zaszkodzić. NAjlepszy przykład gazetki z Makro Cash & Carry. też niby mydło i powidło, od chrupek po whisky na łososiu i drukarkach kończąc, ale papier kreda, wydruk full kolor. Niby pierdoły w środku ale jak się weźmie do ręki to aż miło w potównaniu ze zwykłym gazeciakiem do palenia w piecu.
Chłopie, będziesz tak dozował informację to się okaże, że na końcu robisz encyklopedię.
Jeżeli ma to być informator regionalny to nie gazetka reklamowa i odwrotnie do tego co napisałem, zrób to w formie łatwej do położenia pod ławą i przyjemnej ( format i jakość ). No i teraz pomysł nabiera perspektyw. Nie zapełnij tylko pierwszej strony reklamami w całości bo ludzie jeszcze nawet tego nie otworzą. I zbierz coś naprawdę ciekawego na pierwsze numery: może jakiś skandalik w regionie... ;) powodzenia
Nikt nie mówi, że to wszystko znajdzie się w jednym numerze:)
Nie, to ma być ewidentnie gazetka reklamowa z elementami informacji z regionu. Matką Teresą nie jestem żeby wydawać bezpłatnie gazetę, która nie zarabia, a jedyną formą zarobku jest tu reklama.
Tu się zgadzam w 100%
Dzięki :)
A robiłeś symulację ile możesz mieć przychodu z jednego numeru gazety?
chłopie pisz na priv a dostaniesz gotowca co jak i jak zarobić podam ci przykład z milanówka pod warszawą
a opcji żadnej gazety nie chcę dostawać w Twojej ankiecie nie ma. oso0biscie nie czytam takich reklam. jak do skrzynki ni wepchną to na złość natrętom wyrzucam bez czytania. po co kolekcjonować makulaturę kiedy jest google i pf ?
Ej, ja jestem z MWKA i jedyne co jest to OTM i ostatnio "Bibuła" się pojawiła bo OTM nie chciał drukować materiałów, które są NIEWYGODNE dla burmistrza naszego wspaniałego MIASTA. Lokalny patriotyzm :) Ale tam nie widzę żadnych zbytnio reklam, moim zdaniem skromnym to te dwie gazetki maja charakter czysto propagandowy. W niedzielę będzie mi się nudziło to poskanuję i dam linka :)
Z resztą po co ja mam skanować :)
Tutaj macie gazetki nasze kochane milanowskie na stronach: 1. (pro burmistrzowa :P) http://www.milanowek.pl/userfiles/biule ... _2008a.pdf 2. (anty burmistrzowa) http://www.bibulamilanowska.pl/index.ph ... &Itemid=43 I tutaj małe sprostowanie z tego co pamiętam kiedyś ten pierwszy link współdziałał z agencją reklamową OTM ale się jakoś rozdzielili (chyba, więc proszę Pana piotrgeniusz o ewentualne sprostowanie) Po tym rozdziale każde z publikacji czyli sprawozdanie z działań Rady Samorządu (Biuletyn) i jakas tam mala gazetka formatu dzienniczka uwag ucznia podstawówki, która w sumie była skupiskiem reklam każdej firmy w Milalnówku, bez ładu i składu, była dostarczana do posesji w MWKU osobno. A swoją drogą i tego owego "dzienniczka uwag" ostatnio nie dostaję. Jeśli mi pan piotrgeniusz będzie w stanie pokazać jakąś gazetkę czysto Mialnowską o jakiejś entuzjastycznej formie przekazu z żyłką fotoreportażu i w dodatku z reklamami to bede wdzięczny. A nie jakieś PRIV. Zaznaczam milanowską a nie jakiś shit ogólnopowiatowy rozdawany na dworcach WKD :) Ps. W pierwszym linku jedyną najważniejszą sensacją, której szukają czytelnicy to kiedy nastąpi wiosenny i jesienny odbiór liści. W drugim linku to jednak fajnie jest poczytać całą gazetkę ponieważ jest trochę przewrotna :) Pierwszy tytuł już wywołuje szok.
pisałem o sazetce Hieroglif w której są same reklamy i która jest wydawana w nakładzie 10000szt na milanówek i okolice nie pisałem o gazecie Taką chce dopiero założyć wersje elektroniczną na CD tylko mały problem napisano mi ze raczej nikt jej nie kupi każdy chce za darmo i musze rozwiązać ten problem lale jestem już blisko
Witam
takze przymierzam sie do wydawania gazetki reklamowej moze bysmy sie dogadali co do wymiany pomysłów i jakiejsc współpracy w celu zmniejszenia kosztów zakładam ze jestesmy z innych regionów(ja z podkarpacia a Wy?) piotrgeniusz mozesz mi podac jakies informacje na temat tej gazetki z Milanówka pozdrawiam
nikt nie jest zainteresowany wspolpracą?
piotrgeniusz mozesz cos napisac o tej gazetce z milanowa? a do tyvh co robia lub zamierzaja robic taka gazetke: w jakii sposob pozyskujecie klientów? telefon czy bezposrednie wizyty w firmach?
http://www.AGRIMORIA.pl
tel. (0 22) 724 77 45, 0 511 329 138 05-822 Milanówek, ul. Inżynierska 13/15 m. 32 NIP: 118-149-29-86 http://www.agrimoria.com, info@agrimoria.com Oferta reklamowa 1. Reklama wizualna: banery, bilbordy, szyldy, kasetony, oklejanie samochodów, plandeki, systemy wystawiennicze na targi, reklama w prasie, czasopismach – regionalnych oraz krajowych, grafiki, gadżety reklamowe, 2. Media - reklama w stacjach telewizyjnych i radiowych. 3. Poligrafia: plakaty, wizytówki, ulotki, foldery, książki w miękkiej i twardej oprawie, profesjonalny kolportaż 4. Strony www: projektowanie, pozycjonowanie, grafiki 5.Planowanie i przeprowadzanie złożonych oraz prostych kampanii reklamowych. Jeżeli zainteresowała Państwa jedna z proponowanych przez naszą agencję forma reklamy, z przyjemnością prześlemy szczegółowe informacje na interesujący Państwa temat. Z poważaniem, Robert Franke tel. 0-511-329-138 info@agrimoria.com, http://www.agrimoria.com
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|