|
Gazetka informacyjno-reklamowa |
Gazetka informacyjno-reklamowa
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
W najbliższym czasie uruchamiamy nieależny serwis 20-tysiecznego miasta. Będzie się on składał standardowo z części informacyjnej (niekomercyjnej) oraz komerycjnej (reklamy, bannery, ogłoszenia, prezentacje firm, skrzynki e-mail i adresy www w domenie internetowej serwisu, itp.). Przy okazji redagowania i prowadzenia serwisu internetowego postanowiliśmy wydawać też bezpłatną gazetkę o charakterze informacyjno-reklamowym. Miałaby ona przedstawiać najważniejsze aktualne tematy poruszane w serwisie www a także reklamę (w wersji bardziej rozbudowanej niż w serwisie www - więcej modułów, więszke możliwości, artykuły sponsorowane). Dodam tylko, iż nasze miasto jest poważnym celem turystycznym, chętnie odwiedzanym przez turystów nie tylko z Polski. Możnaby zatem połączyć charakter biuletynu informacyjnego dla mieszkańców z gazetką promocyjną dla turystów no i reklama dla reklamodawców. Nakład oceniliśmy na 5000 egz. jako zupełnie wystarczający (przynajmniej na początek). Bezpłatna forma - bo koszt wydania pokrywany byłby z reklam i ogłoszeń (nie nastawiamy się tu na wielkie zyski, bo ma to być dodatek do serwisu www - było nie było komercyjnego). Dystrybucja - kolportaż standardowo jak ulotki, poza tym miejsca publiczne, takie jak: sklepy, urzędy, stacje benzynowe, restauracje, ............. Aha ważna kwestia, w naszym mieście wydawane są tylko: Biuletyn Miejski - wydawca Urząd Miasta raz na kwartał; bezpłatna gazetka powiatowa w małym nakładzie i mało ciekawa na byle jakim papierze, czarno-biała - i tyle. Tak więc jest pole do popisu (bez skojarzeń politycznych). Ciekaw jestem jak to widzicie, czy może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii, albo poprostu wie coś na ten temat, spotkał się z czymś takim. Ważne jest dla mnie jedno - czy taka gazetka podlega rejestracji i musi mieć nadany numer ISBN - jeśli tak, gdzie dopełnia się takich formalności.
Witam
mam zamiar uruchomić podobną gazetke tylko że w troche większym mieście niż to wspomniane przez kolegę i niebędące jakąś specjalną atrakcją turystyczną. Mam następujące pytania - które może także będą pomocne koledze powyżej: 1. czy musze mieć pozwolenie od hipermarketu(REAL, TESCO itp.) aby roznosić własne ulotki po samochodach na parkingu przed sklepem? 2. czy muszę mieć pozwolenie od miasta(itp.) aby roznosić ulotki w okolicy skrzyżowań?. 3. Czy potrzeba pozwolenia aby roznosić ulotki na terenie giełdy samochodowej? 4. czy aby wydawać gazetkę reklamową potrzeba jakieś specjalne pozwolenie(rejestracja jak zwykłej gazety) itp.ISBN? Zakładam że prowadzę DG i gazetkę jest darmowa – kasa idzie od ogłoszeniodawców. – możliwe ze w celu urozmaicenia znajdzie się tam jakiś artykuł, krzyżówka itp. PS Czy zna ktoś jakąś w miare tanią i sprawdzoną drukarnie?
czy może ktoś odpowiedzieć na powyższe pytania? prowadzi juz ktos cos takiego?
Bardzo proszę o pomoc - w imieniu moim i kolegi:)
pomoże ktos??
ad.1 tak
ad. 2 nie ad. 3 nie wiem ad. 4 musisz zarejestrować tytuł w sądzie, jeśli to ma być gazeta; isbn nie jest konieczny ale jest darmowy i bez tego nie będziesz na niższym, kiedyś 7% teraz nie wiem, vacie. w miarę tania i sprawdzona drukarnia to Polskapress, ja u nich drukowałem Pzdr
Witam,
w supermarketach można i na giełdzie można się dogadać z ochroną lub kierownikiem, jeżeli jest ludzki. Z doświadczenia wiem, że kolportaż załatwiany przez centralę bywa czasami trudny i nie zawsze skuteczny. Odnośnie druku, przy nakładzie minimum 10 000 polecam drukarnię Seregni Printing Group Sp. z o.o. - są najtańszą drukatnią jaką znam. Osobiście drukuję u nich już 2 lata i jestem zadowolony. Pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:
- Gazetka reklamowa!
- Firma. Gazetka Reklamowa, co i jak ? - Gazetka reklamowa z programem tv - Ulotka, gazetka reklamowa - Praktyczna Gazetka Reklamowa - Gazetka bardzo reklamowa - Bezpłatna zakupowa gazetka reklamowa - Gazetka reklamowa inna niż wszystkie - Lokalna gazetka reklamowa - jak to się robi? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|