Witam,
chcę otworzyć tajską - nie wiem jak to nazwać - szybką jadłodajnię? bo to restauracja raczej nie jest. Podpatrzyłam w Niemczech, jest tam tego masa, a klientów nie brak.
Gdzie powinnam się zgłosić? Gdzie szukać?
|
GDZIE SZUKAĆ TAJLANDCZYKA KUCHARZA? |
GDZIE SZUKAĆ TAJLANDCZYKA KUCHARZA?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam,
chcę otworzyć tajską - nie wiem jak to nazwać - szybką jadłodajnię? bo to restauracja raczej nie jest. Podpatrzyłam w Niemczech, jest tam tego masa, a klientów nie brak. Gdzie powinnam się zgłosić? Gdzie szukać?
no pojechać do tajlandii i tam wyjść za mąż. wtedy będzie kucharz, któremu nie trzeba będzie płacić pensji i nomen omen upiecze się dwie pieczenie przy jednym ogniu. ;) pozdro
Uważaj, bo narynku pracy jest troche tajskich kucharzy, ale jak sprawdzisz im dokumenty, to okazują się być Wietnamczykami.
Wyglądają tak samo, ale kuchnie mają zupełnie inną. A to co kolega wyżej napisał, też nie jest zupełnie pozbawione sensu :) Wiele kobiet wychodzi za Azjatów, nie z milości, ale żeby mieć w domu wyrobnika. Wysyłają ich na 12 godzin do pracy, a same malują paznokcie :). Zatrudniałem kiedyś Laotańczyka, nie widziałem, żeby jego żona Polka pracowała. On tylko się kłaniał i zasuwał po 2 zmiany.
Oni są od tego żeby ciężko pracować a nie sie obijać :) niech robią ! :)
i nie ma co tu być ksenofobami bo wystarczy spojrzeć na usa. wielonarodowość jest źródłem potęgi tego państwa. bo kim są rdzenni amerykanie? oczywiście to indianie, cała reszta to lud napływowy z całego świata. wszystko co najlepsze z tych wszystkich nacji wpłynęło na potęgę ameryki, a menty osiadły na dnie. tak więc nie zastanawiaj się. szukaj męża. pozdro
???
Nie ma się co bulwersować- Polacy za granicą są również od zap...dalania. Taki już los emigranta...
ktos wyzej napisal,zeby uwazac bo za tajlandczyka podszywal sie wietnamczyk...no i ?!
nie wazne czy bedzie z Hondurasu,Madagaskaru,Vietnamu czy z Filipin,on ma znac kuchnie tajlandzka mozesz isc do jakiejs agencji pracy i zostawic tam swoje ogloszenie,w zasadzie to nie wiem jak emigranci szukaja pracy w polsce ale widzac zwyklych vietnamczykow prowadzacych wlasny interes mozna popytac czy brat siostra czy kuzyn cos nie ogarnia pomyslodawca nie zostanie oszukany bo pewnie juz sie samemu przyjzal jak wygladaja takie potrawy,albo jakis polak ktory sie ich nauczy "co do niemcow to sie zgodze co drugi byl w tajlandii"
Porażajaca dbałość o szczegóły. Idąc dalej Twoim tropem myslenia- Nieważne, że to wieprzowina, byle by wyglądała jak cielecina, niewazne, że to szczur, byleby smakował jak "kuciak". Jeżeli chcesz serwowac kuchnie narodową, nie możesz wziąć na szefa człowieka innej narodowości, ponieważ mimo, że podobnie wyglądają, to ich kuchnie, kultura i obyczaje róznią sie diametralnie. Później powstają, słynne w Polsce, zamiast spaghetti, kluchy z ketchupem itp. Ale pewnie ludziom wychowanym na kebabie nie przeszkadza... Mi tak, takiej gastronomii mówię stanowcze nie!
Paryskie restauracje maja spora renome,to czego na kuchni jest taka roznorodnosc? bo szef kuchni nie jest debilem i orientuje jak co ma smakowac,jesli jest zle to idzie poprawic a jesli znowu bedzie zle to poleci,tak samo w tym przypadku,kolezanka musi poprostu ogarniac cokolwiek mimo,ze sama nie bedzie gotowala czy wierzysz,ze rumun biega szybciej od polaka? albo czy tajlandczyk gotuje lepiej od wietnamczyka? PS jutro ide pierwszy dzien do restauracji i na kuchni jest jeden polak :)
a reszta to pewnie sami wietnamczycy lub tajlandczycy ? :)
Rozumiesz, ze putasz o go gdzie znalezc ludzi tej narodowosci, ktorzy mogliby byc chetni do pracy/wspolpracy?
Przejdz sie do dowolnego kasyna w kazdym miescie. Jest ich tam multum. Od chinczykow i japonczykow, po wietnamczykow i tajlandczykow. Do wyboru, nie do koloru.
A napisał Pan chociaż jedno ogłoszenie do gazet/internetu? Szukanie pracownika tylko spośród znajomych to słaba sprawa. Życzę powodzenia w biznesie.
wlasciwie to polak jest cukiernikiem tam,obok niego jest jeszcze 2 kucharzy francuskich (szefowie kuchni) a reszta to emigranci z Afryki a restauracja jest dosyc renomowana i miesci 450 nakryc ! dlatego wydaje mi sie to wyjatkowo glupie szukanie akurat tajlandczyka,bo nawet w kuchni francuskiej nie pracuja francuzi ani nawet europejczycy,a serwuja dania francuskie czy np japonskie
Równie dobrze możesz zatrudnić kucharza który zna tajską kuchnię. Ale z kimś o takiej narodowości będzie naprawde ciężko.. Możesz poszukać w stolicy,tam jest najwiecej obcokrajowców.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "GDZIE SZUKAĆ TAJLANDCZYKA KUCHARZA?": - gdzie szukać partnerów? - Gdzie szukac dystrybutorów ?? - gdzie szukać inwestorów? - Gdzie szukać inwestora? - Gdzie szukać dotacji??
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|