|
Gdzie w BP umieścić informacje o przedsiębiorcy |
Gdzie w BP umieścić informacje o przedsiębiorcy
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Biznes Plan wzory, przykłady
Autor
Wiadomość
Witam , właśnie zabieram się za pisanie biznesplanu do UP w celu otrzymania dotacji , jednak po przeglądnieciu kilku stron na temat konstrukcji biznesplanu, zupełnie nie wiem gdzie umieścić informacje o sobie czyli przedsiębiorcy , tzn . o wykształceniu , doświadczeniu itp .w którym dziale ma się znajdować??ściągnełam również dość prosty program do tworzenia biznesplanu TUBU, tam dane przedsiebiorcy sa w pierwszym dziale zaraz na początku , wg . innych zródeł podaje się takie informacje w póżniejszych działach , przy wypisywaniu kadry , dodam że przez kilka pierwszych miesięcy planuje pracować sama , dopiero pozniej wg. potrzeby zatrudnię dodatkową osobę , dlatego muszę ując siebie w biznesplanie jako przedsiębiorcę i pracownika , za pomoc z góry dziękuję
na dobra sprawę mozesz wszędzie odwołać sie do swoich kalifikacji i doświadczeń, opisujac rynek, konkurencję, planowany model działania i organizacji pracy. jeśli piszesz na pods gotowego formularza - dodaj załacznik pozdrawiam
ok, mniej więcej wiem że mogę się do tego póżniej odwoływać , chodzi mi o to gdzie to po raz "pierwszy" umieścić, czy to ma jakieś znaczenie gdzie to umieszcze???
odwołać się w znaczeniu powołania się np. " w opraciu o doświadczenie wynikające z 5 letniego zatrdunienia w ... zaplanowano nastepująca strukturę organizacji....; przeiwduje się, że poziom cen wynioesie....; okreslono wymaganaia sprzętowe....." itd. omawiajac każdy z aspektów biznesplanu możesz powołać się na doswiadczenie i kwlaifikacje, o ile je masz i są wartościowe. dodatkowa wskazówka - jeśli nie masz rzeczywistego wartosciowego dośiwadczenia w danej dziedzinie, nie powłuj się na doświadczenia tylko np. na uznaną metodę/metodykę okreslonych działań, a swoje lepsze czy gorsze umiejętności przedstaw w życiorysie, kótry może mieć dowolną formę. miejsc gdzie umieścisz informacje o sobie ma znaczenie drugorzedne z opunktu widzenia jakosci biznesplanu, choć w streszczeniu i w analizie SWOT musi być o tym wzmianka. Ale jeśli czytajacy biznesplan, wie tyle ile przeczyta w instrukcji, której on sam nie rozumie, to może uznać, ze biznesplan ma wady. innymi słowy: jeśli pracujesz na formularzu, to pisz to, czego wymaga formularz, a informacje , na które kładziesz nacisk, "przemycaj" w treści. Jesli nie jest wymagany okreslony format - jeśli uważasz to za ważne - przedstaw się w biznesplanie wprost. pozdrawiam
bardzo dziękuję za konkretna odpowiedz, widzę że masz bogata wiedzę na ten temat, dlatego zapytam cię jeszcze czy lepiej korzystać z gotowego formularza , np. programu TUBU , czy pisać wszystko samemu, ogólnie wiem co powinien zawierać biznesplan do UP
formularz PUP jaki widziałem jest dość prosty i wystrczajaćy na ich potrzeby. tego bym się trzymał. tubu nie znam, nie korzystam, pisać samem zalecam tylko praktykom, kórzy dokładnie wiedzą, co, komu i w jakiej formie przekazać w biznesplanie: np jak omówić zidentyfikowane czynniki ryzyka i wskazać w jaki sposób są one ograniczone [podaję przykład pierwszy z brzegu dla biznesplanów na potrzeby inwestora/banku] wykorzystanie formularza jest bezpieczeniejsze dla początkujących, zadbaj, żeby był przejrzyście i zrozumiale napisane. samo to jest już sztuką. pozdrawiam i powodzenia
dziękuję, właśnie sciągnełam wzór biznesplanu z up, i informacje na jego temat , i mogę stwierdzić że działy i wytłumaczenie jest żywcem sciągnięte właśnie z programu TUBU, za pomoc ślicznie dziękuję pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Gdzie w BP umieścić informacje o przedsiębiorcy": - Gdzie umiescic automaty vendingowe - Informacje o upadłosciach - gdzie ich szukac? - Umowa o współpracę - co w niej umieścić? - Jak w biznesplanie umieścić zakup sprzętu elektronicznego - gdzieś umieścic aby ich nie starcił a jednocześnie zyskał
• Strona 1 z 1
|
|