Dzień dobry ponownie,Witam w nowym temacie i zarazem kolejnym moim pomyśle.Pierwszy co prawda pomysł okazał się nie wypałem ale postanowiłam się nie podawać i spróbować odbić się od dna.
A więc do rzeczy,wymyśliłam proszę ja was nowe pomysły...
W tym temacie będę przedstawiać pomysł na biznes-Sprzedaż waty cukrowej.
Proszę o zachowanie najwyżej kultury w temacie.
Chciałam was tez prosić o wskazówki,podpowiedzi,rady,opinie,informacje dotyczących takiego biznesu.
A więc chcę zakupić maszynę do produkcji waty cukrowej,maszyna taka będzie kosztowała ok 1400zł. (posiadam takową sumę)
Następnie zakładam działalność gospodarczą jednoosobową,(w tym miejscu proszę o podpowiedzi jak to założyć i przede wszystkim ile to wszystko kosztuje).Potem proszę ja Ciebie wyrabiam książeczkę sanepidu ale to chwile i będę miała.
Teraz mam tylko pytanie jak sprawa wygląda ze strony tej maszyny o te atesty,jaki atest musi mieć aby sanepid ją dopuścił i jak to w ogóle się odbywa znaczy nie wiem no wydanie tej zgody na podstawie atestu maszyny tak?
Kolejna sprawa ja bym ogólnie sprzedawała ta watę z samochodu,znaczy bym przerobiła samochód osobowy na a dokładniej tył takiego samochodu do sprzedawania z bagażnika.Tu mam pytanie czy jeśli bym sobie zaparkowała w pewnym miejscu autem na parkingu,wykupiłabym postojowe na parkingu to nie musiałabym wykupywać żadnej zgody,miejscówki na sprzedaż prawda?
Drugim rozwiązaniem jest przerobienie starego wózka,spacerówki na ruchomy wózek na którym by siedziała maszyna do waty i bym takim wózkiem sie przemieszczała, wtedy też bym nie musiała płacić żadnego postojowego za miejsce do handlu prawda?
Dalej.. wiem już że wymagany jest biały fartuch i czapajta chyba,no ale proszę ja was czy jakbym się przebrała w ten strój to czy zamiast czapki białym mogłabym mieć na głowie jakiś kostium,rozumiesz jakąś maskę,nakrycie głowy??
Dalej.. Czy zakładając działalność muszę zakładać jakąś pieczątkę?
Następnie jak najlepiej było by się rozliczać z urzędem skarbowym czyli jak płacić podatki,słyszałam coś o metodzie ryczałtem ale ja się w tym nie orientuje i proszę o jakieś wskazówki.
Ważne też aby nie trzeba było mieć żadnej kasy fiskalnej ani nic podobnego.
Chciałam tez zapytać ile kosztuje prowadzenie takiej działalności jak bym pierwszy raz zakładała,słyszałam że jest jakaś zniżka przez jakiś okres.
Proszę też o informacje osób które się orientują jaka jest wydajność takiej butli z gazem lub akumulatora i co bardziej się opłaca oraz na ile starcza praca akumulatora 12v lub standardowej tej butli oraz ile kosztuje uzupełnienie takiej butli.
Bardzo mi na tych informacjach zależy i bardzo proszę w miarę możliwości i chęci o pomoc.
ZAPRASZAM TEŻ DO WZIĘCIA UDZIAŁU W ANKIECIE KTÓRA JEST NA SAMEJ GÓRZE TEMATU.
Dzięki.