|
Giełda dla bardzo początkujących. Jak zacząć inwestować |
Giełda dla bardzo początkujących. Jak zacząć inwestować
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
"Giełda dla bardzo początkujących. Jak zacząć inwestować" -jeśli ktoś chce zacząć inwestować to myślę, że to jest podstawowa lektura. Gdybym coś takiego miał 7 lat temu to na pewno nie stracilbym tyle... ksiazke musiscie znaleźć sobie na virtualo . pl bo nie moge dodawac linkow niestety
proponuję odwiedzenie bossa . pl / edukacja. rzetelny , ciekawy serwis dla poczatkujacych
A ja proponuję założyć rachunek maklerski. Wpłacić na ten rachunek około 10 000 złotych i zacząć inwestować w papiery wartościowe na warszawskiej giełdzie. Wtedy szybciej nauczysz się inwestycji na giełzie, jak stracisz będziesz mądrzejszy przynajmniej 1 000 razy od jakiś książek.
po czesci masz racje sam sie tak uczylem...:D zapewne i tak wiekszosc nie bedzie chcialo czytac i tak samo jak my bedzie zbierac doswiadczenie na wlasnej skorze.
Jeśli nie możesz sobie pozwolić na stratę tych 10k to odradzam taką naukę. Giełda jest jak poker. Jak się uczysz to wchodzisz tylko na pewniaka, resztę omijasz szerokim łukiem.
a jeszcze pp rozwodnienie akcji, nowe emisje... tyle pulapek czycha na nowwego inwestora ze dopiero teraz to widze...
super a z 2500zl moge cos zarobic? w cos zainwestowac?
Jak już chcesz zacząć zabawę z giełdą to proponuję WIG 20 - duże spółki, mi osobiście najbardziej odpowiada KGHM. Niestety na chwilę obecną cena akcji no jest jak dla mnie zdecydowanie za duża, ale jakby spadła cena miedzi to i cena KGHM poszła by w dół, to wtedy bym się nad tym zastanowił. Docelowy poziom zakupu 90 - 100 zł. Możesz spróbować zainwestować na NEW CONNECT. Duża stopa zysku, ale mała płynność. Dużo spekulacji - i to jest właśnie poker ;) WIG to nie poker. Swoje wybory powinieneś opierać na jednej z dwóch strategii. Analiza techniczna - podążasz za trendem który wyznaczasz na podstawie wykresów czyli historii notowań. Drugi sposób to analiza fundamentalna opierająca się na analizie danej firmy - kto nią kieruje, jakie miał wyniki finansowe, gdzie działa, co robi.
To prawda, ze prawdziwa nauka to nauka w praktyce, ale bez podstaw teoretycznych bedzie sie tracilo niepotrzebnie pieniadze.
Osobiscie wyznaje zasade by inwestowac tylko te pieniadze, ktore moge stracic, a i tak nie obnize poziomu swojego zycia. Dlatego nie wyrywam sobie wlosow z glowy, gdy pojawiaja sie niewiekie straty. Od poczatku polecam stosowac zasady zarzadzania ryzykiem co pozwoli nawet w przypadku straty calego kapitalu duzo sie nauczyc. Kazda transakcja (zyskowna czy stratna) to bardzo dobra okazja do przeanalizowania swojej decyzji inwestycyjnej i wyciagniecia wnioskow na przyszlosc.
A ja tak się zastanawiam, czy recenzje w necie dot. "Giełda dla bardzo początkujących. Jak zacząć inwestować" są prawdziwe czy fałszywe? Jakieś pomysły?
tego to nigdy nie wiadomo do końca :)
ja jak zaczynałem inwestycje to na początek zestaw książek był :) efekt - taki sobie ;) jednak praktyka to praktyka i żadna książka tego nie zastąpi. Na twoim miejscu zacząłbym od codziennego śledzenia różnych portali - www . stooq . pl i np. www . fxone . pl - sa to chyba dwa portale gdzie jest najwięcej informacji z AT i w prosty sposób przedstawione. (usuń spacje z adresów - nowy jestem i wstawiać linkow nie mogę normalnie :) ) Super jeżeli byś też miał znajomego który inwestuje, kilka godzin rozmów z taką osoba już tez dużo daje. No i na koniec można spróbować jeszcze pomocy z zewnątrz - w poprzedniej mojej wiadomości w innym temacie mówiłem np. o www . analiza-akcji . pl - z tego co gdzie na forum czytalem innym to oni pomagaja inwestowac i "ucza" i zawsze sygnaly mozesz wykorzystac - to akurat daje rade (mam pakiet podstawowy) i czasami widza cos ciekawego co mi umknie.
pewnie, że praktyki nic nie zastąpi. ale jednak wiedza teoretyczna i zbieranie informacji także jest ważne - chyba każdy się z tym zgodzi.
Stawiam dopiero pierwsze kroki, jeśli o grę na gpw. Póki co ćwiczę w programie wirtualny inwestor i czytam książki, poradniki o grze na giełdzie, AT.Mam kilka pytań dotyczących płynności akcji. Generalnie słyszałem. że największa płynność dotyczy akcji spółek WIG20, potem WIG40 itd. Czy płynność akcji można jakoś zmierzyć, sprawdzić jaka ona jest w obrębie danej spółki? Czy wolumen bądź wartość obrotu świadczy w jakiś sposób o płynności, czy wszelkie parametry tutaj nie mają znaczenia? Bo w tych mniej znanych indeksach typu WIG80, NewConnect widzę sporo spółek gdzie wahania kursu akcji z dnia na dzień zmieniają się nawet o kilkanaście procent, czyli takie duże wahania świadczą o małej płynności i dużym ryzyku inwestycyjnym? Kusi zakup niektórych z tych akcji, ale pewnie później ciężko je sprzedać tak od razu i to po oczekiwanym kursie.
Jest tak jak mówisz, w spółkach z WIG20 płynność jest duża, ponieważ dziennie dokonuje się setki,tysiące transakcji. W przypadku mWIG40 jest podobnie i płynność jest widoczna w setkach, natomiast w sWIG80 i NewConnect płynność jest mała, ponieważ podczas dnia do chodzi do kilku, kilkunastu transakcji co ma wpływ na duże wahania kursu.
Jeśli chodzi o możliwość sprawdzenia płynność, czyli sprawdzenia ilości dokonanych transakcji, to w programach do AT są dostępne takie funkcje, bez dodatkowych opłat.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Giełda dla bardzo początkujących. Jak zacząć inwestować": - jak zaczac inwestowac na gieldzie ?? - Chcesz zacząć inwestować na giełdzie,ale nie wiesz jak... - Jak zacząć przygodę z giełdą - Arbitraż na Forex-bardzo niskie ryzyko,bardzo wysokie zyski - ODSTAPIE BARDZO DOBRY BIZNES DLA LUDZI Z BARDZO DUZYM KAPITA
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|