|
Giełda dla uczniów. |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
No jasne. Zeby grac jako niepelnoletni, idziesz z rodzicem do biura maklerskiego i twoj ojciec badz matka zaklada na siebie rachunek inwestycyjny, jednak w umowie mmowisz, zeby zaznaczyli, ze to Ty jestes pelnomocnikiem. W efekcie masz rachunek zarejestrowany na twojego rodzica, ale to Ty mozesz wydawac polecenia kupna lub sprzedazy. Powodzenia
Czyli zalozenie sobie rachunku inwestycyjnego to nie lada gratka? ;)
Zaczynam sie bac ze za stary na nauke i rozpoczecie inwestowania jestem :o
Nie pękaj;) chociaż niewykluczone że młodszy od Ciebie jestem, to myślę że do trzydziestki masz szanse. Trochę szkoda faktycznie że nie zacząłeś w wieku nastoletnim bo wtedy umysł najbardziej chłonie nowe idee...
Tzn ja mam otwarty umysl i chlone duzo rzeczy naprawde szybko i chetny jestem do nauki, naprawde chce sie uczyc i robie to z wlasnej inicjatywy tylko troche pozno sie obudzilem chyba ;) To tak jak z silownia, najlepszy wiek 16 lat ;)
ekhm.. 20 mam.
To niestety jestem starszy...:(
Ale zaczynałem jak miałem 15 lat ]:-> Wkładaj kasę i jedź z koksem. JAk jesteś gotowy na bankructwo lub dwa jako koszy nauki, to dasz radę:P Tzn narazie to zauwazylem ze za malo wiem zeby startowac odrazu na gleboka wode. Narazie wybiore troche mniej kosztowny system nauki - kilka ksiazek, internet...
Chce nauczyc sie anazily fundamentalnej, kilku wyznacznikow itd no i analiza techniczna mnie ciagnie ;) Jak troche tego załape to sprobuje swoich mozliwosci spekulacyjnych na GPW. Tak wiec narazie sie poucze jeszcze, za droga taka nauka zeby zbankrutowac ;) Chce zminimaizowac ryzyko bankructwa. Pozdrawiam.
Witam! Mam pytanie do P.Karola bo ja właśnie mam 15l i mam coraz większą ochotę na to żeby grać na serio ale jak bym miał wejść to nie z większą kasą niż 2000zł, czy to wogóle ma sens i czy nie mając wiedzy teoretycznej nie strace tego wszystkiego bo oprócz gry na kilku symulatorach i śledzenia tego forum to nie bardzo sie znam no i oczywiście zapału.Prosze o odpowiedz i wszelkie rady co i jak.
Pozdro
Grając w NFS nie nauczysz się prowadzić auta, wchodząc na fora dl kierowców też nie. Jeśli masz kasę, to na co czekasz? Po prostu pamiętaj żeby ciąć szybko straty... no i żeby zaliczyć to w koszta nauki. Idź do pierwszego z brzegu biura maklerskiego (tylko nie bądź ubrany jak skejcior itp.;)). Przywitaj się ładnie, powiedz że chcesz pogadać, posiedzieć. To 100 razy więcej warte niż wszystkie fora razem wzięte. Aha... i najpierw MYŚL o ewentualnej decyzji kupna/sprzedaży, potem ją wykonuj. Nie bądź jak duża część forumowiczów właśnie którzy najpierw coś kupią a potem szukaja na forach pocieszenia;)
powodzenia i odwagi życzę:))) No raczej nie bo przy 2000 tyś nie ma mowy i inwestowaniu. Twoje pieniądze zjedzą prowizje. Wiedza się przyda a przy twojej sytuacji to strata kapitału jest bardzo możliwa , chyba że jesteś szczęściażem. Pozdrawiam
Jest mowa... szczególnie gdy chłopak jest małolatem i chce się wciągnąć. Widywałem takich co z tysiącem do biur maklerskich przychodzili...
Jest w tym troche prawdy , kto nie ryzykuje ten nie wygrywa
On nie ma zarobić na Ferrari, tylko się nauczyć.
Zgadzam się z tobą .
Dzieki Wam za porady napewno wezmę je pod uwagę.Pozdro!!
witam,
też biorę udział w tym konkursie. Cóż, moja opinia na temat konkursu. Warszawska GPW ma notowania wieeelu spółek, dobrze, że sprecyzowano, że inwestycje na GPW odbywają się tylko w ramach Wig20. Będzie o wiele większa rywalizacja między uczestnikami, i będzie się bardziej liczyła umiejętność stworzenia wartościowego portfela, który nie koniecznie musi opierać się tylko o aukcje. Wiadomo, że można również lokować pieniądze w fundusze, obligacje (chyba też), waluty i surowce (chyba tylko złoto). Jeżeli ktoś dobrze stworzy swój portfel, może nie tylko nic nie stracić, ale i trochę zarobić :) Pozdrawiam uczestników i nie tylko :) P.S. Co do rachunku inwestycyjnego. Poczekam, po wakacjach gdy dostanę się na uczelnię wyższą założę sobie takowy rachunek, bo studenci mają trochę zniżek :) a wiadomo każdy grosz się liczy, poza tym będzie duży kapitał bo mam już ustawioną robotę za granicą ;)
|
|