|
Giełda dla uczniów. |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam. Biorę udział w konkursie. Razem z trzyosobową drużyną będę grał na giełdzie fikcyjnymi pieniędzmi. To konkurs dla szkół. Zbieram informacje i pomysły. W co według was warto zainwestować by zarobić sporo w zdecydowanie krótkim czasie(6 tygodni)? Można inwestować w: akcje, obligacje, złoto, waluty, lokaty i fundusze inwestycyjne. Z góry dzięki za pomoc.
Sam jestem początkującym "inwestorem" ;) i zdaje mi sie że na początek najbardziej opłaca się kupić akcje WIEDZA S.A. Jest to inwestycja długoterminowa. Im więcej z tych akcji zostawisz, tym większy zysk potem z nich wyciągniesz. Ja osobiście inwestuje w nie swoje pieniądze i czas i licze że mi to pzyniesie wymierne korzyści.
Pozdrawiam Kuba.
Witam nie wiem czy chodzi Ci o konkurs z klasy do kasy ale jeśli o ten to ja też biorę udział i jeszcze zapomniałeś dodać najważniejszego że można z akcji tylko wybierać z WIG20 i że kupujemy w tygodniu i nie mamy kontroli po ile to zostanie sprzedane gdyż liczy się kurs akcji danego dnia. Osobiście uważam że 80% zależy od szczęścia gdyż nie mamy kontroli po ile zostanie to sprzedane , a przecież na prawdziwej giełdzie jest całkiem odwrotnie gdyż 80% zależy od umiejętności.Jestem ciekaw jakie będą rady na ten temat doświadczonych inwestorów.
Pozdrawiam
. Nikt ci nie powie jak zarobić wielkie pieniądze na giełdzie do tego sam musisz dojść i czy grasz wirtualnie czy na giełdzie w realu to niestety sam musisz pomyśleć , jakąś strategie opracuj , ale nigdy nie pytaj oto w co inwestować bo to jest dziecinne i cholernie głupie.
Rzeczywiście liczy się tylko WIG20. Nie jest to fajne biorąc pod uwagę chaos, panujący teraz na giełdzie. Co do xzibita to nie pytam w co inwestować. Chce tylko poznać jakieś ogólnikowe pomysły i m.in. na nich budować strategię.
Tez mam w planach wziac udzial w takim konkursie, ale widze ze konkurencja marna :), tylko zartowalem. A tak na serioto inwestowanie w spolki wig20 przy dzisiejszej sytuacji nie jest wcale przeszkoda jest to jedyna mozliwosc. Dlatego, ze dzisiaj wg mnie jedyny dosc pewny zysk moga zapewnic tylko duze spolki o duzej kapitalizacji, ktore nie sa az tak narazone na zachwiania jak spoki swig80 czy mwig. Ja osobiscie pokrecilbym sie wokol agory, jestem z niej bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
Tylko z WIG20? Tutaj w ciągu 6 tygodni nie można liczyć na jakieś duże zyski. Co innego na małych i średnich spółkach. Ale jeśli sprawdzą się przypuszczenia wielu ludzi to WIG20 spadnie na 2500 pkt i będzie się liczyło nie kto najwięcej zyskał ale kto najmniej stracił:-) Według mnie prawdziwa zabawa jest na MiŚ- duzo można zyskać ale i też duzo można stracić. pozdrawiam.
Niestety chyba nie ma pan racji gdyż żeby grać dużymi akcjami (BPH,BZWBK itp.)takimi jak są w WIG20 to trzeba być zaawansowanym graczem i znać sie dobrze na tym a co do pewnego zysku i łatwiejszego to ja będe się upierał przy akcjach ,,śmieciowych,, gdyż uważam ze analiza techniczna takich akcji jest łatwa i takie akcje nie mają dużych spadków.Ajak już jestem przy akcjach śmieciowych to mógłby mi ktoś powiedzieć co stało się z MEWĄ?????
Zgadzam się ze bez małych spółek zyski nie będą oszałamiające i faktycznie ważne będzie kto mniej straci. Zostały jeszcze inne opcje inwestycji. Jednak na lokatę i fundusze jest za mało czasu, a na waluty jest jeśli się nie mylę za silna złotówka.
Jest wlasnie calkowicie odwrotnie. To na malych i srednich spolkach mozna zarobic duzo kasy w krotkim czasie. Mowimy oczywiscie o malych kwotach, bo jesli mialbym do wlozenia banke, to postawilbym zdecydowanie 60% na "weteranskie" spolki. Problem jest wlasnie w tym, ze w przeciwienstwie do tego co Pan napisal, trudno kierowac sie tu analiza techniczna. Z tego wzgledu, ze prym wioda jednak duze spolki o duzej kapitalizacji, to one sa nawigatorami. Zmiany zazwyczaj nie sa duze, jednak nie sa tak dynamiczne jak przy spolkach swig czy mwig. To oczywiscie zapewnia rownomierny i stabilny spadek. A to wlasnie analiza malych spolek moze przyswoic problemow, gdyz czesto mija sie ona z prawda. Gra na malych i srednich spolkach jest bardzo potrzebna ale nie jest to zbyt bezpieczne ulokowanie kapitalu, cos ala chodzenie po lodzie na jeziorze przy temp. 6 stopni celsjusza.Powodzenia :)
Jak zwykle ma Pan pewnie racje bo jak już chyba każdy zauważył dysponuje Pan ogromną wiedzą.Ja natomiast wypowiadam sie z punktu widzenia nastoletniego amatora z dużymi ambicjami który chciałby pogłębiać swoją wiedze i zabłysnąć w tej dziedzinie ale za bardzo nie wie jak.I uważam że gra taką akcją ajk np. FON kiedy kupujemy po 0,04 to nie ma silnych żeby na niej nie zarobic albo np. PCG kupujemy po 0,07 to też nie jest to duże ryzyko.
Pozdrawiam
Dzieki za szacunek, ale sam mam niespelna 15 lat. A co do FONa to mialem na nim czesc swojego kapitalu. Jest to przyklad spolki, ktora przeszla tzw. split, czyli (nie jestem pewien czy tak to sie nazywa). W kazdym badz razie chodzi o zwiekszenie liczby papierow wartosciowych spolki przy tej samej kapitalizacji, przeciez FON stal po ponad zlotowke o ile dobrze pamietam. Fakt, ze mozna zarobic krocie bo ok 20% przy wzroscie o jeden grosz!. Jednak obserwujac ta spolke przez okolo miesiac sesja zawsze zamykala sie po takiej cenie jak kupilem czyli po 0,05. Jak zaczely sie znowu wahania sprzedalem i wyszedlem ze strata rownowarta prowizji. Mow mi na TY :)
Dzięki za pomysły. Teraz będę musiał coś wymyślić. Zastanawiam się tylko czy lepiej zaryzykować całą kwotę (wirtualne 100 tys.), czy lepiej bezpiecznie podzielić kasę i inwestować w dwie spółki. Tak czy owak grę traktuję jako zabawę i formę nauki. Nie chciałbym tylko wypaść zupełnie na końcu :).
Sorry Wojtek pomyliłem Cie z Prolans-em ale oczywiście szacunek dla Ciebie.A mam do Ciebie takie pytanko, bo mówiłeś że zainwestowałeś w Fon-a czyli grasz na realu.Czy mógłbyś mi napisać jak można grać właśnie będąc niepełnoletnim bo też mam takie plany ale nie wiem za bardzo jak to zrobic czy trzeba na rodziców mieć rachunek w biurze czy nie ,byłbym wdzięczny za odpowiedz. Pozdro!
Ale mi wlewasz;))) Dajcie spokój tym konkursom:) Jak skończyłem te 15 lat to dostałem prezent urodzinowy: matka założyła mi rzeczywisty rachunek inwestycyjny - poproście rodziców o to samo... wtedy te wszystkie konkursy będą tylko dostawką;)
|
|