|
Giełda-start, kształcenie i sens |
Giełda-start, kształcenie i sens
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam. Chciałbym abyście mi odpowiedzieli na parę pytań. Pierwsza sprawa jest taka że za niedługo będę mógł zainwestować na giełdzie pierwsze pieniążki. Pierwsze pytanie jest czy jest sens w to wchodzić z niewątpliwie skromną kwotą 1000zł? Czy po pewnym czasie istnieje taka możliwość, że bez żadnego farta tylko dzięki przemyślanym decyzjom będę w stanie zarabiać na giełdzie powiedzmy 1000zł ale miesięcznie. Oczywiste jest że zanim się zdecyduje na obrót tymi pieniędzmi to potrzebuje jakiejś wiedzy na ten temat. Muszę więc czytać: widziałem tu temat że ktoś podczepił spis książek ale czas za jaki mam zamiar zainwestować to 3 miesiące, więc nie przeczytam za ten czas 200 książek:P Więc zwracam się z prośbą o podanie tytułów tych książek które dałyby mi solidne podstawy. Kolejna sprawa czy za parę lat grając na giełdzie i czytając jestem w stanie coś zarabiać więcej. Czy może na giełdzie zarabiają ludzie z tzw." dojściami" i "znajomościami"? Jeżeli tak to szkoda czasu bo nie mam zamiaru bawić się w jakieś machlojki w przyszłości:D
jesli w zakniętej celi więziennej siedzi dwóch skazanych i grają w karty na pieniadze mając ten tówj tysiąc złotych , to od samego grania w tej celi pieniedzy nie przybedzie
mogą one zmienic własciciela ale ich nie przybedzie podobnie jakbyć grał na bazarze w 3 karty czy w lusterka ,to nawet jak wygrasz to najwyzej w tak zwany łeb zarobisz a kasy mieć nie bedziesz na automatach jest identycznie albo jeszcze lepiej automaty to takie komputery które mozna zaprogramowac tak ze wypłacą 20 % zysku i zawsze klienci przegraja z włascicielem z giełdą jest podobnie wiara ze się inwestuje i wygrywa to wiara beznadziejna oparta na naiwnosci wiec jak masz zaczynać to chyba lepiej z 1000zł niz ze 100 000zł mniej ryzykujesz
czyli mam rozumieć że na giełdzie nie da się uczciwie zarobić?
Witam,oczywiscie ze da sie uczciwie zarobic i nie mozna porównywac giełdy do automatów czy gry w karty bo to błedne myslenie, gra na giełdzie to nic innego jak zwykły handel, tyle ze tu obracasz papierami wartosciowymi, na gpw jest troche jak w życiu silniejszy wygrywa, a naiwni przegrywaja,którzy mysla ze to łatwy kawałek chleba i moga zarobic,zeby zarobic na gpw trzeba zrobic solidna analize techniczna obserwowac wczesniej rynek i dopiero mozna zaczac inwestowac... Pozdrawiam i zycze udanych inwestycji:)
Na początek 1000 zł który zamierzasz zainwestować jest chyba najlepszym rozwiązaniem bo prawdopodobnie i tak go stracisz, wiec strata bedzie nie zbyt duża jednak zdobędziesz bardzo ważne doświadzczenie, które jest bardzo istotną rzeczą w inwestycjach kapitałowych. Piszę że prawdopodonie stracisz tę pieniądze lub ich część ponieważ wnioskuje, że jesteś nowicjuszem w tej dziedzinie i masz zbyt małą wiedzę żeby móc od razu zarabiać, dlatego analizuj codziennie swoje transakcje (najlepiej rób sobie notatki dlaczego tak zrobiłes a nie inaczej), wyciągaj wnioski i bedzie dobrze. Co do zarabiania tego 1000 zł miesięcznie to oczywiście że jest taka możliwość musisz tylko być wytrwały w tym co robisz i nie zniechęcać sie porażkami a traktować je jak cenne lekcje. I jedna chyba oczywista rzecz czyli znacznie większy kapitał conajmniej 4 cyfrowy.
Co do książek to przeczytaj analize techniczną Murphiego oraz zawód inwestor giełdowy Eldera i na początek powinno wystarczyć potem już tylko własne przemyślenia i jakaś strategia. Postaraj się równiez choć w minimalnym stopniu zachować BM bo to najczęstsza pięta Achillesowa początkujących.
a co innego ja napisałem ? jeśli ktoś liczy ze zainwestuje 1000zł zeby zarabiac 1000 zł na miesiąc to chyba do normalnych i trzezwo myslacych nie nalezy
Nie liczę, tylko pytam. Skąd mam wiedzieć skoro się na tym nie znam. Po to chyba jest forum żeby się można było dowiedzieć trochę na ten temat. Jest wiele dziedzin, w których kolowawa ja mógłbym się z ciebie naśmiewać więc się zastanów co piszesz. Nie pozjadałeś wszystkich rozumów uwierz mi.
skoro chciałes się dowiedzieć to słuchaj co się do ciebie mówi
spoko. Jak już coś to słucham tylko nie mów że należę do ludzi nienormalnych lub nietrzeźwych. Lepiej dla ciebie żebyś w życiu trochę skrócił język.
Wszystkiego od razu nie stracisz, najwyżej część.. z tak małym kapitałem i jeszcze mniejszą wiedzą.. no cóż.. radziłbym skupic się na spółkach czysto spekulacyjnych, jak trafisz zarobisz, ale 1000 z 1000 w miesiąc nie sądzę. 1000 z 10000 dla niektórych jest nieosiągalne..;-)
Jaki % wyciagacie z wlozonych pieniedzy miesiecznie?
Jaki % wyciagacie z zainwestowanych pieniedzy miesiecznie?
średnio miesięcznie jest to ok 4-7% na plusie.
a jakie spółki najlepiej brać pod uwagę przy analizie początkowej bo napewno nie wszystkie????
najpierw zinwestuj kaskę pózniej ją stracisz a na koniec zacznij czytać szytać i jeszcze raz czytac nie da się tego przyspieszyć !jak to zrobisz to zainwestuj kolejne pieniążki może coś już będziesz wiedział POWODZENIA
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|