|
Giełda |
Giełda
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam . Mam do zainwestowania 10 000 tyś zł . Tak sobie pomyślałem żeby spróbować szczęscia na giełdzie . Problem jest w tym , że moja wiedza na temat giełdy jest niewielka . Co o tym sądzicie . Może ktoś podpowiedział by mi jakąś dobrą literature na ten temat . Pozdrawiam . Leszek
Leszku jak chcesz inwestować na giełdzie to na początku zajmij się jej obserwacją. To uchroni Cię przed stratą pieniędzy. Ja gram jakiś czas ale ciągle zdobywam doświadczenie. Co mnie nauczyła giełda ? Chłodnego podejścia do pieniędzy. Jak chcesz szybko zarobić to lepiej zapomnij o GPW. Będziesz tylko jednym z leszczy (dawcy gotówki) który w panice sprzeda akcje przy pierwszej korekcie. Nie ufaj nikomu nawet analitykom i rekomendacji banków. Pieniądze zainwestuj w fundusze (jak spadną). Jeśli już będziesz chciał coś kupić to polecam na dłuższą perspektywę GETIN i Bioton. Ale teraz jest zły okres na wejście. Poczekaj na większą korektę.
Ja zacząłem grać 3 tygodnie temu i zarobiłem do tej pory 500 zł inwestując 7000. Na początku obserwowałem giełdę i czytałem literaturę na ten temat. Polecam "Sukces na giełdzie 24 lekcje skutecznego inwestowania" William O'Neill. Każda pora jest właściwa żeby zacząc grać. A czy teraz będzie głębsza korekta? nie sądzę. Co roku nią analitycy straszą . Przekonasz się że mając trochę odwagi, przygotowania i zdecydowania, na pewno na tym zyskasz. Ważne jest zatem, żebyś zaczął i tym samym zapoczątkował swoją "krzywą nauki". Powodzenia.
zgadzam sie . do spółek dodałbym budopol i BBI development bioton- osobiscie eni lubie:) czytaj czytaj czytaj Na każdej społce mozna zarobić....
Ja ze swojej strony, choć też jestem początkującym inwestorem, mogę polecić Jak zarobiłem 2.000.000 $ na giełdzie autorstwa Nicolasa Darvasa. To pierwsza książka na temat giełdy jaką przeczytałem, jest napisana sprawnym językiem i opisuje analizę techniczno-fundamentalną, którą posługiwał się Darvas - światowej klasy tancerz, ale i nieprzeciętny inwestor. Polecam.
Co do spółek w które warto zainwestować, ja osobiście stawiam na budownictwo/deweloperkę - GTC, GANT. Do BIOTONU jakoś nie jestem przekonany, ale to kwestia wyboru. Zresztą, jak wszystko. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
A ja mysle ze inwestycja w bioton w najblizszym czasie bedzie oplacalna, poniewaz planuja nowe inwestycje, maja zaczac produkowac cos nowego nie pamietam dokladnie co, wiec akcje powinny zaczac rosnac. No ale zobaczymy...
jakby mialo byc dobzre to by juz bylo a tu widzimy co sie dzieje te ostatnie dni na wyraźny plus ale generalni kiszonka "Seria dobrych wiadomości podbiła kurs Notowania Biotonu zwyżkowały o ponad 9 proc. do 2,25 zł przy bardzo wysokich obrotach ok. 216 milionów. To zasługa kilku wydarzeń, w tym kontraktu na sprzedaż insuliny do Rosji. ekonomia_a_31-1.F.jpg Bioton Bioton dostarczy rosyjskiemu odbiorcy insulinę za 30 mln zł. Umowę w tej sprawie podpisała spółka zależna Bioton Wostok. Rosyjska spółka z grupy negocjuje też kolejne umowy oraz uczestniczy w przetargach regionalnych, dzięki którym może uzyskać następne zamówienia. Bioton zamierza w tym roku sprzedać w Rosji insulinę za ok. 40 - 50 mln dol. Jest to jeden z najważniejszych dla spółki rynków obok krajów Dalekiego Wschodu. Rynek insuliny w Rosji rośnie o ok. 10 proc. rocznie. Duży wpływ na dzisiejszy kurs miało też z pewnością podniesienie rekomendacji dla Biotonu przez CA IB Securities z "trzymaj" do "kupuj". Analitycy uważają, że 12-miesięczna cena docelowa wzrośnie o 6 proc. do 2,64 zł. Zwracają jednak uwagę nie tyle na potencjał sprzedaży w Rosji, co działania na rynku krajowym. Niedawno bowiem Bioton ogłosił, że rozpocznie działalność w segmencie usług frakcjonowania osocza krwi. Dotychczas informacja ta nie przełożyła się na wzrost kursu. Tymczasem analitycy twierdzą, że podpisanie długoterminowej umowy z Ministerstwem Zdrowia na te usługi mogłoby zwiększyć przychody spółki o 250 mln zł w 2009 r. i aż o 400 mln zł w 2010 r. Dla wczorajszych notowań ważny jest także fakt, że w ostatnich miesiącach papiery Biotonu znacząco taniały. Jeszcze jesienią akcje firmy kosztowały ponad 3 zł, a na początku lutego ok. 2 zł. Według prognoz 2006 rok Bioton zakończył przychodami na poziomie 240 - 250 mln zł i zyskiem ok. 90 mln zł."
To i ja się wtrącę. Panowie proponuję FERRUM, poczytajcie troche info na temat tej spółki, a teraz jest dobry czas na zakup tego waloru. Według mnie nie można stracić a zarobić dużo. Oczywiście myślę o lokacie długoterminowej.
pozdrawiam
Dziękuje koledzy za wszystkie wasze uwagi i sugestie ale takie pytanko . Od czego zacząć ? (oczywiście jak już poobserwuje giełde ).
powiem ci od czego ja zaczałem. Zaiwestowałem małe pieniadze by sie nauczyc inwestować. Zainwestowałem 800 zł tydzień temu. Kupiłem dwie spółki. Na jednej jestem w plecy 12 zł,a na drugiej zarobiłem 30 zł (3 dni temu było 50zł). Wiec ogólnie +. Obserwuj giełdę i pomyśl o kupnie spółek które polecaja forumowicze np bioton, drozapol, mci, zurawie. Dużo czytaj i obserwuj kursy, wykresy i komunikaty spółek. Powodzenia.
Witam, tez jeszcze jestem zielony w tym temacie, wiec prosze o wyrozumialosc drodzy forumowicze. Wszyscy mowia tutaj o giełdzie tak ? mnie interesuja fundusze, rozumiem ze to nie o tym mowa, prawda ?
pozdrawiam
Dobrze koledzy i koleżanki . Mam pytanko w takim razie . http://www.xtb.pl , zna ktoś tą instytucję . warto tam sie zagłębiać ??
poczekaj na głębszą korektę
jesli masz pojecie nt. gieldy to wchodz w to, napewno duzo zarobisz, wiem z autopsji.
teraz jest dosc duza korekta :)
xtb to już zabawa w forex, czyli rynek walutowy i towarowy, gdzie zarabia się poprzez dźwignię dużo ale jeszcze więcej się traci..
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Giełda": - Giełda - giełda XTB - giełda - GIEŁDA JAK ICO???? - GIEŁDA JAK I CO????
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|