chciałbym założyć w warszawie na którymś z garazy w centrum handlowym tor gokartowy... Jesli znalazlyby sie osoby kotre wiedza jak to sie oplaca, z jakimi kosztami trzeba sie liczyc na starcie, eksploatacja...
z góry dziękuję za każde info
|
Gokarty |
Gokarty
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
chciałbym założyć w warszawie na którymś z garazy w centrum handlowym tor gokartowy... Jesli znalazlyby sie osoby kotre wiedza jak to sie oplaca, z jakimi kosztami trzeba sie liczyc na starcie, eksploatacja...
z góry dziękuję za każde info
Ten biznes moglby sie oplacac ale czy probowales sie dowiedziec czy ktores warszawskie CH byloby chetne tak poprostu dac/wynajac swoj parking.
do autora: takze mysle o stworzeniu takiego toru , pytałem na róznych forach, lecz niestety nie dostałem odpowiedzi, czy do takiego toru potrzebne sa jakies pozwolenia, licencje, aby mozna było funkcjonować i wypożyczac gokarty ludziom?Procz tego w tym pomysle wiem raczej wszystjo wiec mozesz pytac, jestem z slaska wiec bez obaw ze interesy bedzia ze soba kolidowały.
ile wg twoich obliczen potrzeba kapitału na początek...??
jesli chodzi o centra handlowe czy wynajmą myśle ze nie jest to duzy problem poniewaz moi znajpomi chodzą do Blue City na gokarty i przez to czasem wpadna poogladac cos w BC wiec centrom to nawet na reke a wcale duzej powierzchni prakingowej sie nie zajmie
Wg. mnie: jeden gokart na którym mozna juz jezdzic bez obaw, w granicach 5tys zł potrzeba okolo 4-7 zalezy od wielkosci toru+ czynsz za teren tez licze koło 2 tysiecy, moze mniej, mysle ze z 30 tysiecy na poczatek wystarczy, opony mozna za darmo dostac tylko trzeba troche pojezdzic.A jakie sa Twoje załozenia co do kosztów?
podobnie mysle ale na początek zostawiłbym ze 4 gokarty to z 20 tys plus lokal racja z 2 tys opony racja nawet moga byc za darmo a od jakis starych maluchow jak wezme to majątku nie zapłacę dodać reklamę i wyjdzie nam to samo
chyba jestem zdecydowany mam 15 tysi drugie 15 ojciec i spólke mam :P tylko jak myslicie z oplacalnością? zroilbym ceny troche mniejsze niz w BC w BC jest: 3min - 10zł 5min - 15zł 10min - 25zł ja zrobilbym 3min-8zł 5min- 13zł 10min - 21zł jak myslicie warto??
a i trzeba pewnie doliczyc koszty jakis ubepieczen i wkoncu czy trzeb ajakies pozwolenia wie ktos??
No nie wiem. Jesli chodzi o czynsz to najpierw proponowałbym sie zainteresować. Nie mam pojęcia ale 2 tyś to moze być stanowczo za mało jeśli chodzi o podziemia w centrach handlowych. Druga sprawa to czy będą chcieli tak chętnie wynając pod gokarty które są dośc hałaśliwymi urządzeniami. Musisz porozmawiać z dyrektorem któregoś z centrów handlowych bo w przeciwnym wypadku to sobie można gdybać. Napewno chętnie odpowie na twoje pytania ale czy chętnie wynajmie teren?
kolega mi mowil ze nie ma problemu z wyciszeniem nawet nie jsrt to drogie no wlasnie zamierzam sie dowiedziec o teren ale najpierw chcialem si edowiedziec czy warto sobie zawracac tylek
Żeby sie dowiedzieć czy warto sobie głowe zawracać to musisz wyliczyć koszty, a jednym z głownych twoich kosztów będzie właśnie czynsz, utrzymanie gokartów i paliwko. Do kosztów początkowych należy doliczyć tak jak mówiłeś wyciszenie, zakup gokartów. Warto również pomysleć o profesjonalnych lub na początek przynajmniej prowizorycznych licznikach do mierzenia czasu okrążenia. O ile pamiętam takie cacko też do tanich nie nalezy. Przydałby sie jescze jakiś samochodzik dostawczy którym zabierałbyś gokarciki na noc do domu (chyba ze masz jakas inną koncepcje an ich przechowywanie). Nie chce Cie odstraszać ale z 30tyś to moim zdaniem nie wiele zwojujesz. Do wszystkich tych kosztow dolicz przynajmniej z 10% kosztów tzw. innych. Bo po drodze zawsze coś wyjdzie czego wcześniej nie skalkulowałeś. W każdym razie uważam że biznesik warty uwagi przy obecnej kubicomanii. Sam kiedyś sie tym interesowałem ale ze względu na koszty początkowe zrezygnowałem. Ja chcialem od początku do końca zrobić to przynajmniej półprofesjonalnie. Dodam tylko że jeżeli twoje wyliczenia wyjdą korzystnie zawsze mozesz pomysłec o kredycie lub jakimś dofinansowaniu. Plus jest taki ze w podziemiu centrum handlowego masz interes całoroczny a nie tylko sezonowy.
dodam tylko ze silniki z sprzegłami odsrodkowymi(bez biegów, tylko z takimi sie spotkałem z gazem) mozna wyposarzyc w instalacje gazowa, ale to znowu dodatkowe koszta. Ubezbieczac klienta nie trzeba, musi podpisac oswiadczenie ze jedzie na własna odpowiedzialnosc, zdac licencje co jest banalne.
Myślę, że tor kartingowy to świetny pomysł też noszę się z zamiarem takiego biznesu macie może jakieś fajne adresy z ofertami sprzedaży dobrych Kartów. Jeśli tak to podajcie. POZDRO [/b]
Panowie jak myslicie czy taki biznes ma szanse istniec w miasteczku 60 tys ludu?
A i jeszcze jedno moze pytanie wyda sie smieszne ale warto to sprecyzowac. W painball jezeli osoba jest niepelnoletnia wymagana jest zgoda rodzicow ciekaw jestem czy tutaj nie jest podobnie?
Serdecznie pozdrawiem
Również mam zamiar zainwestować w ten interes. Mam spory teren który mam zamiar utwardzić i pokryć betonem lub asfaltem. Z zakupem gokardów raczej tez nie będzie problemu. Moje pytanie brzmi ile trzeba zainwestować w samo założenie firmy (urzędy, pozwolenia itp.) oraz jakie papiery należy sobię załatwić. Wiadomo, należy założyć działalność gospodarczą ale czy nie są na to potrzebne jakieś pozwolenia, ubezpieczenia, lub inne??
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|