|
Gospodarstwo Agroturystyczne |
Gospodarstwo Agroturystyczne
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Razem z rodzicami prowadze małe gospodarstwo agroturystyczne działamy dopiero od roku ,można nas zobaczyć , w co jeszcze warto zainwestować aby uatrakcyjnić naszą oferte?działka 7ha , dom z pokojami do wynajęcia + 2 domki letnie , stawy itp. inwestycja tak do 10 000 tyś .
Mysle, ze oferte macie bardzo atrakcyjna, jesli nie macie klientow, to moze zainwestuj w reklame:
- skieruj do firm (adresy wez z Panoramy Firm), listy z zaproszeniami dla pracownikow (napisz w nich, ze okaziciele listow maja 20% znizki), - pusc reklame w gazetach lokalnych duzych miast, - zainteresuj swoja oferta jakies organizacje i stowarzyszenia, a moze wpadniesz na pomysl organizowania dorocznej imprezy (np. lowienie karpia w stawie golymi rekoma ;)) - itp. itd. Jesli chcesz podniesc rentownosc swojej inwestycji, to moze dobuduj kolejne domki, gdzie beda mogli zatrzymac sie goscie. Ale jesli brakuje Ci klientow, to przede wszystkim reklama i marketing. To tak pare slow ode mnie :) Pozdrawiam Jerry
myśle że w twoim przypadku kuleje PROMOCJA bo ofertę masz atrakcyjną .
wykorzystaj w reklamie historię (Krzyżaków) to dla mieszkańców południowej Polski duża atrakcja , no i ogłaszaj się właśnie w regionach o innej tradycji. jeśli chcesz mogę coś pomóc
mam pytanie. chcialbym zalozyc wlasne gospodarstwo agroturystyczne, ale nie mam odpowiedniego domu, ziemi. Ile pieniedzy musialbym zainwestowac, aby rozkrecic takie gospodarstwo od podstaw, czy moze lepiej byloby kupic juz gotowe? i czy z takiego w miare dobrze prosperujacego gospodarstwa mozna sie utrzymac? czy jest sens w to wchodzic? dlaczego chcialbym to robic? poniewaz mam dosc ludzkiej obludy, wyscigu szczurow, itd chcialbym zamieszkac gdzies na wschodzie, i byc z dala od tego zgielku, prowadzic gospodarstwo, i zyc sobie spokojnie. nie musze miec duzych zyskow, wystarczy jesli spokojnie sie z tego utrzymam, nic wiecej do szczescia nie bedzie mi potrzebne. pozdrawiam
Nie jestem w stanie wykazac sie fachowa wiedza w temacie ale jak sam napisales nie masz ani odpowiednich budynkow, terenu i jak mniemam doswiadczenia. Moja propozycja dla Ciebie to zapomnienie o tym kawalku chleba. Gospodarstwa Agroturystyczne byly kilkumiesiecznym hitem. Osobiscie tydzien wakacji spedzilbym na majorce, ibizie lub wenecji przy kosztach niewiele przekraczajacych tydzien gdzies wsrod zmiennej pogody polskiej natury. Pozdrawiam
nie zgodziłbym się, że to kilkumiesięczny hit
popadały i dalej padają te, których właściciele traktują to na zasadzie "zostawimy jak jest i a nuż się uda?" a nie jak poważny biznes turystyczny w który trzeba inwestować i poważnie traktować. szansę mają ci, którzy mają ziemię i budynki, nie ma rady. przykład - kilka km od puszczy kampinoskiej w rozpaczliwie nieatrakcyjnej, płaskiej, rolniczej i wylesionej okolicy jest gospodarstwo, które prosperuje znakomicie, a właściciele nastawili się na obsługę zjazdów, konferencji itd. czemu o tym piszę? ten przykład pokazuje, że jednak można, jeśli ma się pieniądze i ziemię oraz znajdzie sie dobry target
Przede wszystkim zainwestuj w lepszą stronę internetową, najlepiej we flashu ale nie koniecznie!
Strona we flashu ma więcej minusów niż plusów. Chyba, że ktoś na prawdę chce wydać duże pieniądze i spiąć flasha z CMSem i zrobić dubel bez flasha żeby się pozycjonować i obsłużyć klientów, którzy z niego nie korzystają.
Co do oferty - ciekawa. Powiedz co chcesz zrobić z tym interesem - masz kientów i chcesz na nich więcej zarobić? nie masz klientów?
Z samych atrakcji za 10 tyś:
-rowery -boisko siatkówka,badminton,kosz itp (może siatkówka plażowa,niskie koszty) -pasieke z pszczołami(dodatkowy zysk,a klienci wpieprzajają:D miód na śniadanie).W końcu jak agro to agro -kup naprzykład końia i też masz dodatkowy zysk -samochód terenowy(byle jaki uaz) i przejażdżki po okolicy -możesz kupić quada,albo z 2--3 skutery Najlepiej podpatrzeć u konkurencji dodać coś od siebie,żeby było orginalnie :)
no cóż jak każdemu piszę reklamuj się bez zobowiązań i za darmo u nas www inocleg pl
a co mam majorka do wiejskiej chałupy? coś ci sie chyba pokrecilo...
Gospodarstwo musi mieć klientów przez cały rok, dlatego najlepszymi lokalizacjami są takie, które mają klientów nie tylko podczas "kanikuły letniej". Dlatego nie musi to być lokalizacja, gdzie "psy szczekają dupami". Jeśli jednak potrafisz wypromować taką lokalizację i lubisz to, co jest w świecie najświętsze (czyli świety spokój), to spróbuj dobrze opracować projekt dla lokalizacji z dala od zgiełku wielkomiejskiego oraz dziwolągów hoteli-moteli zbudowanych 30 m od ruchliwej trasy. Wyjeżdzając na drugi koniec Polski często szukam takich miejsc, z dala od trasy, gdzie mogę się wyspać i zjeść jadło prawdziwie wiejskie i smaczne. Parę takich miejsc już namierzylem i korzystam z nich, nawet jeśli muszę dodatkowo jechać 50 km. Parę lat temu miałem trzydniowy meeting z klientami zagranicznymi. Oni wybrali luksusowy najleszy hotel w mieście, a Ja skromne gospodarstwo agroturystyczne na wsi. Zaprosiłem ich na kolację, na której całe jadło było swojskie, łącznie z niemarkowym, ale wspaniałym winem. Od razu zapowiedzieli, że nie chćą jeść w hotelu, tylko w chcą kuchni agroturystycznej, a z hotelu wymeldowali się szybko i trafili pod skrome strzechy gospodarstwa agroturystycznego. Najbardziej byli zszokowani niskimi cenami znakomitego jadła. Sprawy biznesowe załatwiliśmy błyskawicznie, choć pod pretekstem przetwarzania prawnego dokumentów dwa dni odpoczywaliśmy wspólnie.
Witam ja także chciałabym założyć gospodarstwo agroturystyczne niestety lub stety mam tylko świetną lokalizację z własną ziemią hmm z pustym polem...znajduje sie ona na podlasiu w okolicy jezior i lasu teren jest przepiękny i spokojny, nieopodal jest stadnina koni.Miejsce to jest świetne na robienie wycieczek rowerowych, a zimą kulików... Oh jak się rozmarzyłam... Bardzo chciałabym zbudować tam takie gospodarstwo sama bym w nim mieszkała :) I tutaj zaczynają się schodki... Najpierw to fundusze które trzeba mieć, potem bratnią duszę która pomoże i wesprze mnie w tej działalności bo tak właśnie chce spędzić resztę mojego życia a nie pędząc za pieniędzmi w jakiejś wielkiej firmie w której nikt się nawet nie zna.. Chciałabym stworzyć taki milusi i przytulny domek na moim rodzinnym polu:) Może ktoś wie ile mniej więcej trzeba mieć pieniędzy na uzbrojenie ziemi i wstępnie postawienie domku w surowym stanie? A propos Marcin1312 bardzo podoba mi sie to co napisałeś uważam i myślę tak samo:) Pozdrawiam
jesli jestescie włascicielami ziemi i "posiadłości" w jakims ciekawym miejscu to co was niepokoi? Poprostu kupcie pare łużek, powstawiajcie je do pokoi i ogłoście sie gdzies. nie macie przeciez nic do stracenia. Bedąc rolnikami nie musicie rejestrowac DG na usługi noclegowe bo tego typu działalnosc pozarolnicza tego nie wymaga i bez trudu mozecie karmic przyjezdnych własnym jedzeniem. A jesli ktos zechce odwiedzic wasze gospodarstwo, spedzi w nim mile czas to poleci was znajomum a oni swoim znajomym itd. to najleprza reklama. Majorka ,Ibiza a kto na 2dniowy weekend wyjezdza na takie wczasy? mając 2 dni wolnego mieszczuch chce je spędzic zdala od zgiełku, z rodziną w ciszy i spokoju. Dlaczego ma tracic czas na przejazd skoro w 15 min dojedzie za miasto i spedzi miło czas. To czy do was wroci zalezy tylko od was samych. Więc do dzieła.
WItam,
mam możliwość zakupu sporego kawałka ziemi - gospodarstwa z domem, i tak sie zastanawiam nad założeniem gospodarstwa agroturystycznego, a mianowicie kilka pokoi, może jakiś mały staw i dużą wiatę na organizowanie ognisk czy grili np. firmowych, a także kuligi, a w przyszłości zakupiłbym kilka koni, owiec. co wy na to i może ktoś podpowie od czego zacząć i czy wogóle to ma sens?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|