Witam, od jakis 3-4 lat inwestuje na GPW - spokojnie bez jakis ryzyk wiekszych...
Ostatnio dobrze udalo mi sie zrobic plan kup i trzymaj. Kupilem bogdanke pierw po 68-69zl za jakies 50tys, a potem dokupiłem po 74zl do kwoty mniej wiecej 220 tys~~. Aktualnie miala bardzo udane dwa wzrosty po 3% (czwartek i piatek)
I to samo zrobilem z KGHM kupilem po 95-96 aktualnie jest 119.40.
Staram sie to robic w dobrym okresie i staram sie okreslic czy spolka jest jakos zadłużona czy ma jakies problemy z wychodzeniem na plus. KGHM i Bogdanka to wg mnie spolki, które maja bardzo dobry zbyt w koncu miedź i węgiel w gospodarce swiata jest w duzej ilosci potrzebowana, Bogdanka jeszcze zasila elektrownie weglem co tez calyczas daje jej zyski.
Chociaz kiedys w kryzysie KGHM polecial sporoo, ale dal rade i odrobil... Nie wiem co to jutro bedzie z Bogdanka po trendzie wzrostowym mam nadzieje ze jeszcze 2 dni bedzie sie conajmniej utrzymywal i na wsparciu postaram sie raczej sprzedac.. I tutaj mam pytanie jak sprzedam KGHM i Bogdanke to co zrobic z taka kasa... Do swojego biznesu narazie nie mam zamiaru inwestowac, to są moje zyciowe oszczędności razem z żoną. Myslałem kupić mieszkanie do remontu w jakims wiekszym miescie np w Katowicach i wynajmować, albo inwestować tą kasę na GPW dopóki bedzie dobrzę zrobic profit 20%, to z 300tys daje mi około 60 tys... A zeby z inwestycji na mieszkanie zwrocilo mi sie 60 tys to jest jakies 4-6 lat... Wiadomo ze 300tys na mieszkanie nie poszlo tylko cos kolo 200tys...
Zastanawiam sie jak to dobrze ogarnac, czy przy tej kwocie w domu maklerskim moge starac sie o tzw ''opieke analityka '' ? bo w sumie czytalem ksiazke na temat Analizy technicznej... ale nic wiecej - zbytnio nie mam jak na to znalez czasu... a przydalo by się, bo 20% na GPW jest do zrealizowania przy w miare miernej aktualnej sytuacji...
Co byscie na moim miejscu zrobili ? Myslalem jeszcze na bezstresowym inwestowaniu dac to na lokate dobrze dogadac się o %, ale to mnie zbytnio nie zadawala - bo w sumie bank zarabia na mojej kasie...
pozdrawiam