Witam serdecznie.
Mam kilka pytań dotyczących gry na giełdzie. Otóż:
1. Od czego zacząć?
-gdzie się zarejestrować itp.
-Czy jeśli będę zdobywał kasę na giełdzie do muszę jakieś podatki płacić?
Proszę o pomoc:)
Pozdrawiam kuba
|
Gra na giełdzie pytanie |
Gra na giełdzie pytanie
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie.
Mam kilka pytań dotyczących gry na giełdzie. Otóż: 1. Od czego zacząć? -gdzie się zarejestrować itp. -Czy jeśli będę zdobywał kasę na giełdzie do muszę jakieś podatki płacić? Proszę o pomoc:) Pozdrawiam kuba
Witaj. Przede wszystkim musisz założyć rachunek maklerski,ja polecam aliora. Jesli bedziesz mial dochody to bedziesz musial od nich placic 19% podatek
Z takim poedejściem odradzam Giełdę i proszę się od niej trzymać z daleka.
Jeśli już ktoś bardzo chce posmakować gry hazardowej, to -należy założyć rachunek maklerski w dowolnym biurze maklerskim - tu bardziej należy zwrócić uwagę na pobierane prowizje niż na opłaty związane z prowadzeniem rachunku. - wpłacić na rachunek pieniądze, za które będą kupowane akcje, - jeśli pojawią się zyski, to oczywiście trzeba zapłacić 19 proc. PIT Przychody, które należy rozliczyć indywidualnie, rozlicza się w rocznej deklaracji PIT-38, którą składa się do końca kwietnia roku następującego po roku podatkowym (rok podatkowy pokrywa się z rokiem kalendarzowym). Znalazłem fajny opis, który by się nadawał: inwestujgpw.blox. pl/2009/06/Jak-rozliczyc-dochody-z-gieldy.html Proszę pamiętać, że giełda to również straty.
Ni dodać, nic ująć:) Pierwszy krok to założenie rachunku, potem wpłata pieniędzy. Wybór odpowiednich akcji i realizacja zysków.
Wszystko wygląda dobrze w teorii, a inwestowanie na GPW to ciężka praca i szukanie okazji. Wiedza o podstawa, zacznij od teorii i powoli przejdź do praktyki. Poznaj jak składa się zlecenia, kiedy są sesje, jak są notowane akcje. Sprawdź również inne wątki na tym forum bo pojawiały się już takie pytania.
Gra na giełdzie nie jest prosta. Według mnie to 30 % wiedzy 20 % praktyki i 50 % szczęścia. Sprawdź może najpierw swoje predyspozycje na symulatorze gry giełdowej.
Symulatory to tylko zabawy. W realu 99,99% symulatorowych graczy osiaga duzo gorsze wyniki, gdy zaczyna sie obracac wlasnymi pieniedzmi.
Niektorzy inwestorzy zarabiaja bo maja szczescie. tacy inwestorzy jednak nigdy zbyt dlugo na gieldzie nie przebywaja. Szczescie bowiem bardzo szybko sie konczy i zaczynaja sie pojawiac straty. Moim zdaniem sukces na gieldzie nie zxalezy w tak duzym stopniu od szczescia, ale od wyciagania odpowiednich wnioskow ze swoich decyzji inwestycyjnych.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Gra na giełdzie pytanie": - Gra na giełdzie - Gra na Giełdzie - Miliarderzy na giełdzie - Jak zarabiam na giełdzie. - początki na giełdzie...
• Strona 1 z 1
|
|