|
Gra na giełdzie |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Mam 16 lat, chciałbym kupić sobie trochę akcji na giełdzie. Jak mogę to zrobić? Wystarczy że mam konto w banku?
Nie, nie wystarczy. Musisz założyć rachunek inwestycyjny - do tego jednak trzeba być pełnoletnim. Jest też inna opcja: prosisz osobę pełnoletnią (najlepiej rodzica albo członka bliskiej rodziny któremu ufasz), żeby założyła na siebie rachunek inwestycyjny a Tobie udzieliła pełnomocnictwa lub udostępniła hasła. pozdrawiam Karol Szczepański ProLans Investments Gdzie byście polecali założyć rachunek inwestycyjny?
Jeśli będziesz grał tylko przez net, a tak zazwyczaj jest, to BOŚ http://www.bossa.pl Na bossie masz opłaty roczne, płatne notowania ciągłe...dla 16-latka takie opłaty moga miec znaczenie.
Polecam konto w mBanku, eKonto z usługą eMakler. Całkowicie darmowe konto, zakładasz je korespondencyjnie, prowizje sa standardowe (0.39% transakcji) + masz do wyboru fundusze inwestycyjne także bez prowizji, co prawda nie są to fundusze PKO/CS ani ARKA, tylko mniej znane np. UniKorona etc. EDIT: Na bossie masz jeszcze kontrakty CFD, ale na tym chyba Ci nie zależy :-P
Tak... rzeczywiście... gratuluję - eMakler to chyba najgorsza z min jeśli chodzi o biura maklerskie. Konto jest darmowe, ale jego wartość jest mała (okrojone notowania i zlecenia, niski poziom obsługi). Chociaż fakt: przygody jakie przeżyło parę osób z eMaklerem: BEZCENNE;)
Przecież on dopiero zaczyna przygode z giełdą wiec w zupełności eMakler starcza. Bedzie mu brakowałeo dodatkowych funkcji to przejdzie. Mnie eMakler zawiódł w ciagu 8 m-cy tylko raz, a z tego co sie orientuje to nawet BOŚ czy PKO BP nawalają cześciej. pozdrawiam.
Mówię jako profesjonalista - niech nawet początkujący mają porządne zabawki;] Owszem, BOŚ czy PKO nawalają, nawet dość często... ale jeśli ktoś jest melomanem to woli nawet zacinający się winyl od płyty cd dołączanej do happy meala (mBank to od początku działalności bank a nie biuro maklerskie, eMakler jest tu jedynie jakimś dodatkiem traktowanym po macoszemu a nie samodzielną usługą wysokiej jakości). pozdrawiam Karol Szczepański ProLans Investments
Mysle, że Filjan nie jest melomanem... EOT
Kim by nie był, jest zasada że jeśli do czegoś się zabiera, to robi się to dobrze. Jeśli dostanie nieprofesjonalne narzędzia i jednocześnie żadnej pomocy ze strony Biura, to będzie z nim po prostu cienko - jeśli natomiast wpadnie do poku, pogada z ludźmi, zobaczy co to są zlecenia stop loss, to uzna giełdę za naprawdę ciekawą instytucję... tak przynajmniej ze mną było wiele lat temu... i stałem się melomanem;)
Uwierz mi że w mojej obecności cała masa mniej i bardziej profesjonalnych inwestorów/maklerów/innych ludzi z branży nawieszała naprawdę sporo psów na eMaklerze. Spekulacja to naprawdę ciężki chleb - niefajnie mieć do tego użeranie się z biurem maklerskim - postawmy na jakość:) pozdrawiam
|
|