Witam. Od jakiegoś czasu mysle za zalzeniu grawernii. A mnianowice firmy świadczącej wyktawanie liter oraz grafiki na kamieniach,drzewach, metalch, szkle oraz na innego rodzaju materiałach. Maszyny dwu osiowe to koszt ok 13,000 PLN . pole działania tekiej maszyny to ok: 1000x1000x30 [mm]. ( pole można powiększyć i wysokość + ok 4-7.000PLN )Maszynu trzy oraz kilku osiowe to koszt od 40-70 kPLN. Taka maszyna możę wyfrezować z bryły materiał dowolny obiekt lub 3D. Dodatkowo wrzeciono obtotowe ( posów jak tokarka ) -grawerowanie oraz wycinka na płaszczyźnie obrotowej. ( marzenie!)
Jakiś czas temu dzwoniłem do firmy w warszawie która świadczy podobne osługi i za płytke matalową o wymiarach 200x300x10[mm] z wygrawerowaną ulicą oraz numerem domu zaproponowano mi ok 650PLN. (cena stali nierdzewnej to 11PLN za kg. +wygrawerowanie grafiki-końcówkami diamentowymi to koszt ok 50-70PLN) + otwory na mocowanie i GIT. ( podaję może za banalny przykład!!!) . Ale kożystająć z osi obrotowej można grawerować wzory szelakiego rodzaju na kulach kieliszkach it. ( goły kufel to ok 3-4 PLN a z grafiką to ok 25-50PLN za sztuke).Dodatkowo wyslałem o wycinaniu elementów z drzewa wszelkiego rodzaju o liter do różnych form. Maszyny są sterowane programami które same generują kod CNC ( coś się na tym znam )
Jeśli chodzi o lokal to nie widzę problemu. Można skożystać z dotacji ostatnio się doktoryzowałem w tych sprawach! CO O TYM SĄDZICIE EKSPERCI?????
Pozdrawiam Slawek!! KRK