|
GRECKA RESTAURACJA |
GRECKA RESTAURACJA
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
WITAM! jestem tu nowy i mam pomysl na biznes a wogole tysiace i przypad mi taki, otwarcie restauracji ale takiej jakiej malo czyli z kuchnia grecka ale taka prawdziwa bo wychowalem sie tam. Podrozujac po niektorych miastach stralem sie znalezc jakies resturacje z kuchnia grecka ale te dania itd. wcale mi tego nieprzypominaly. Wiec chcilbym otworzyc taka resturacje ale taka prawdziwa grecja i czy ja mialbym jakies szanse na rynku polskim????? jak sie do tego zabrac co zrobuc najpierw????? prosze podpowiedzcie mi. pomozcie....
hehe no widzę że kolega ma ten sam problem co ja. Zastanawiam się właśnie nad otwarciem małej restauracyjki z kuchnią grecką. Z pochodzenia również jestem grekiem i można powiedzieć że wiem z czy to się je ;) Mieszkam na południu polski i w moim mieście nie ma czegoś takiego. Ogólnie powiem tak, wszystko zależy od ciebie. Nie ma recepty na udany biznes. Musisz spróbować i biorąc pod uwagę dzisiejszy rynek funduszy nie masz za wiele do stracenia. W mojej opinii może to zaskoczyć. Ja narazie czekam na pewne środki finansowe i poszukuje dogodnego lokalu. I co ważne w gastronomii w miare dużo i przede wszystkim pysznie :) Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Witam, jako przedstawicel handlowy ds. gastronomii wtrące słówko. Jest bez wątpienia prawdą, że kuchnia grecka, włoska, chińska, japońska itd. serwowana szczególnie w naszym kraju w niczym nie przypomina i nie będzie przypominać prawdziwej kuchni. Istnieje kilka powodów:
- nieoryginalne produkty (istnieje oczywiście możliwość zakupu oryginałów, ale wtedy trzeba będzie dołożyć do interesu...) - ręce, które produkują potrawy (musiałby Pan mieć w odwodzie jeszcze kilku Greków, którzy nie przebywali w Polsce za długo ;-))) - nasze polskie podniebienia uwielbiają pseudo zagraniczne dania, np taki gyros w Sieci Sphinx, Ready's czy Hamurrabi nie ma, poza nazwą nic wspólnego z gyrosem a schdzi na tony Poza tym osobiście widziałem Włochów, którzy parskali na naszą polską pizzę, otwierali swoje "oryginalne" pizzerie i nikt tego nie kupował. Więc zosatwały dwa wyjścia: zamknąć biznes lub dopasować się do klientów. Moja podpowiedź, niech Pan dwiedzi kilka pseudo greckich restauracji w swoim mieście i sąsiednich, poobserwuje klientów co wybierają, podpyta kelnerów co najlepiej schodzi. I broń boże niech Pan się nie upiera prz super oryginalności. Ale może Pan zaskoczyć klientów akcentem greckim, jak sprowadzony oryginalny ser feta, oliwki, owoce morza. Wiem, że jest to opłacalne juz przy 2 restauracjach (zależy to również od przerobu) Może Pan tu wykorzystać swoje pochodzenie i kontakty w Grecji. Pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "GRECKA RESTAURACJA": - PUB/restauracja - Restauracja - bar - restauracja + sts?? - restauracja aut - Bar-restauracja
• Strona 1 z 1
|
|