|
Grota solna/jaskinia solna |
Grota solna/jaskinia solna
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Jak myślicie? Da się na tym zarobić parę groszy? Nie jest to mała inwestycja ale może warto się tym zająć? Jeszcze jedno, miasteczko ma ok 60 tys mieszkańców, brak konkurencji.
Wszystkie zabiegi pielęgnacyjno-rehabilitacyjne mają i będą miały popyt.
No nie wiem. W moim 200 tyś mieście powstała taka jaskinia 2 lata temu i już dawno jej nie ma. Zlikwidowali bo pewnie nie było klientów...
A w momencie jej powstawania dużo szumu wokół tego zrobiono (czyt. reklamy), w gazetach artykuły sponsorowane itp. No cóż, wszystko na nic, klienta brakło jak widać. Myślę, że nasze polskie zarobki są zbyt niskie aby sektor usługowy rozwinął się tak dynamicznie jak np w USA, gdzie do wbicia gwoździa potrzebny jest fachowiec :mrgreen:
wydaje mi się, że z grotą solną może być tak samo jak z barami tlenowymi. Jakoś teraz nie słychać nic o barach tlenowych, a za rok dwa najwyżej nikt nie będzie pamiętał o grotach. Ciekawe co potem?
Jak zapewne wiecie taki pomysł już istnieje w Polsce, i jest on chroniony jako patent( czy coś w tym rodzaju) , ale wszystko idzie obejść. Z tego co wiem większość tego typu inwestycji jest trafiona, ale głównie jedna firma na tym zarabia- ma już wybudowane takie jaskinie w miejscowościach, w których można liczyć na zysk. Powiem tak policz ile osób wogóle chodzi na jakieś dobrowolne( nie przepisane przez lekarza) zabiegi odnowy biologicznej lub zdrowotne( bo do jedej z tych grup owe jaskinei możesz zaliczyć), tak na 1000 osób ile może chodzić i jak często, teraz sam widzisz że takie coś może sie sprawdzić albo w bardzo dużym mieście albo w miejscowości uzdrowiskowej. Pozdrawiam ;-)
Z tego co się orientuje koszt minimum 100tyś zł.
W krakowie na słoneznym był warzywniak. Własciciel zamknął i otworzył taką grote. Po pół roku ją zamknął i znów handluje warzywami. Wg mnie biznes nie trafiony
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|