Witam.
Zastanawiam się nad swtrzenienm serwisu z grami online. Ciakwi mnie fakt, skąd popularne serwisy z grami online mają taki zbiór gier. Może ktoś wie coś na ten temat?
|
Gry online |
Gry online
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes w Internecie
‹ Zarabianie w internecie
Autor
Wiadomość
Witam.
Zastanawiam się nad swtrzenienm serwisu z grami online. Ciakwi mnie fakt, skąd popularne serwisy z grami online mają taki zbiór gier. Może ktoś wie coś na ten temat?
Zapewne mają swoich programistów.
Korzystają z ludzi którzy robią te gry i odkupują je od nich. Można powiedzieć kooperacja (chyba).
krąży po sieci projekt Devana, silnik gry online w stylu traviana czy innych plemion. Fakt, do traviana mu sporo brakuje, ale może to być podstawa do ruszenia w temacie gier webowych.
Najprościej w świecie kradną gierki z innych popularnych serwisów ;)
Na przykład kupują bazę z grami online lub zlecają stworzenie takiej bazy (kiedyś takie zlecenie miałem)
Ale przecież nie należy zapominam że serwis z grami online trzeba będzie mega wypromować. Bo jest spora jak na polskie realia konkurencja jeśli chodzi o strony z grami online. Wydaje mi się że tańszym od przebicia i promocji będzie napisanie gry od podstaw ale bardziej ambitnej od tych on line np przeglądarkowa. Jka pomysł schwyci może się okazać że można z takiego czegoś przejść w naprawdę ciekawy z punktu widzenia finansowego projekt.
szafmi stworzenie dobrej gry przeglądarkowej, która ma szansę przebicia się (na rynku są setki innych) to koszt około 100000-500000zł, a wątpie żeby decek_1984 mógł tyle wydać
Nie przesadzaj, jeśli potrafi to sam może napisać taką grę, jeśli nie to koszt w granicach 20 000 zł. Do tego dochodzi profesjonalna grafika + reklama. Jeśli pomysł będzie chwytliwy to nie będzie musiał wyrzucić 500 000 zł w marketing, wystarczy że wyda 10 000 zł, a szum w sieci sam się zrobi. Kwota do 50 000 zł spokojnie wystarczy, ale warunek jest jeden... Gra musi przyciągać.
wude_master tworzyłeś kiedyś takie gry? Z chęcią bym podpisał umowę z Tobą, że za 50000zł zrobisz mi kompletną grę łącznie z reklamą. Gdy pracowałem nad tego typu grą to zespół 6 osobowy nad samym pomysłem pracował miesiąc i kilkanaście dni (pomysł rozumiem nie jako kilka słów, ale dokładny plan dotyczący mechaniki gry, fabuły, itd oraz przygotowanie planu wydatków i przewidywane zyski).
I teraz sobie policz 6 osób, każdy z nich powiedzmy skromnie otrzyma 5000zł wynagrodzenia miesięcznie wyjdzie Ci 30000zł, a ile potrwa samo programowanie, stworzenie grafiki i reklama? Nie należy też zapomnieć, że zespół musi mieć na czymś pracować czyli należy dodać koszt utrzymania biura, zakup komputerów, zakup oprogramowania i kilka innych drobnych rzeczy oraz dodatkowo koszty związane z utrzymaniem firmy i zakup serwerów dedykowanych na pierwszy rok. Ja widzę, że tutaj 500000zł przy dużych projektach mogłoby zabraknąć, a Ty byś zdołał to zrobić za 50000zł? No chyba, ze myślisz o czymś takim: ściągniesz silnik vallheru czy jakiś ogame podobny, wgrasz na darmowy serwer i będziesz się cieszył, że masz grę...
I jak powiódł się projekt? Faktycznie zapomniałem o dedykach, ale to przy kwotach jakie wymieniasz to chyba nie problem. Daj mi pomysł, a zrobię Ci taką grę za 50 000 zł w 6 miesięcy na własnym silniku, a nie ogame itp (łącznie z grafiką), o reklamie sam będziesz musiał pomyśleć. Taką grę można udawać, że robi się profesjonalnie albo można zrobić ją normalnie. Zainteresowany?
"Taką grę można udawać, że robi się profesjonalnie albo można zrobić ją normalnie." - powiem Ci tylko tyle. Z takim podejściem nie zajdziesz daleko...
Nie należy udawać, że się robi profesjonalnie, ani nie należy robić "normalnie" czyli amatorsko. Wszystko co zaczyna się robić, powinno być zrobione profesjonalnie, tylko wtedy można faktycznie na tym zarobić i mieć z tego satysfakcję. Sam długo się tego uczyłem i dopiero niedawno się przekonałem, że to prawda. Kiedyś harowałem za marne grosze całymi dniami i nocami. Dzisiaj robię góra kilka godzin dziennie (średnio 5-6) i zarabiam około 10 razy więcej niż kiedyś. Szczerze mówiąc rzeczy, które oferuje inni wykonaliby za 1/10 mojej ceny i moi klienci bardzo dobrze o tym wiedzą, więc zadaj sobie teraz pytanie czemu korzystają z moich usług, a nie taniej konkurencji? Na szczęście większość osób z konkurencji ma takie same podejście jak Ty.
Nie uważam Ciebie za konkurencję, bo ja z nikim nie konkuruję, jak się zgłasza do mnie klient to wykonuję mu pracę za normalną, rynkową cenę i jeszcze się nie zdarzyło, żeby klient nie był zadowolony. Wątpię, że działasz w tej samej branży co ja, bo jakbyś zajmował się webmasterką to nigdzie nie znalazł byś klienta zawyżając 10-cio krotnie ceny (no może oprócz prezydenta).
zajmuję się kilkoma rzeczami, choć nie wszystkie robię osobiście :P
tworzenie stron, programowanie na potrzeby internetu, reklama w internecie (marketing szeptany), pozycjonowanie, fotografia Więc jak widzisz mimo zawyżonych cen klientów mi nie brakuje, a wręcz przeciwnie, za niedługo będę musiał zatrudnić dodatkową osobę do pracy. Robimy w tej samej branży, ale pewnie jest jeszcze jedna różnica między wykonywaną przez nas pracą :P Mój główny dochód to tworzenie stron od samych podstaw (bardzo często razem z pomysłem) do samego końca, a małe zlecenia typu tylko reklama lub tylko programowanie biorę bardzo rzadko, bo na nich ciężko coś więcej zarobić, ale są bardzo dobre jako dodatek do wypłaty ;)
To różnica między nami wygląda tak, że do mnie klient zgłasza się z pomysłem i często specyfikacją, a ja jego pomysł zamieniam w serwis i po skończeniu już nie zajmuję się administracją, pozycjonowaniem itp.
Aha i jeszcze to, że pewnie działasz jako firma, a to już podnosi koszty, ja jestem freelancerem :)
Ja wyjątkowo nie lubię zmieniać pomysłów klientów w gotowe projekty. Według mnie to niema sensu… Polscy klienci zazwyczaj myślą w następujący sposób:
Wejdą na jakąś stronę, na przykład nasza-klasa i widzą że cieszy się popularnością i wpadają na genialny pomysł, że chcą mieć podobną (ich inteligencja jest na bardzo wysokim poziomie xD). I jak potem zrealizować pomysł klienta? Jak chce dokładnie to co już istnieje tylko pod swoją nazwą? A jak już mu to zrobisz i zaczynasz kampanię reklamową to marudzą, że serwis nie jest tak popularny jak nk… Od takich klientów trzymam się z daleko, ale niestety w Polsce ciężko o lepszych. Najlepiej szukać pracy u osób z innych państw, tacy są zazwyczaj poważni i dysponują odpowiednimi środkami finansowymi.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Gry online": - Sprzedam skrypt TV online lub/i gier online. ZARABIAJ - Płatności Online - platnosci-online.pl - Notatki-Online - platnosci online ? - rezerwacja online
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|