|
Grzyby shii take |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
interesuje mnie założenie hodowli grzyba shii take czy wiecie cos na temaqt hodowli i cen zbytu
jest to odmiana boczniaków która hoduje sie na kłodach drzewa debowego
czy ma ktos inforamcje na tamat hodowli i zbytu
Zbyt to byś miał głównie u chińczyków i wietnamczyków mieszkających w Polsce. Ale to hermetyczne środowiska, i zaopatrują się u swoich rodaków, którzy to sprowadzają owe grzybki z Azji (Wietnam, Chiny).
W Warszawie masz minimum dwie hurtownie asiafoods.pl newcentury.com.pl <-ta druga ma właśnie problem bo ściągnęła ostatnio słabej jakości shitake (czyt. po ku), i jakbyś coś miał to mógłbym Cię skontaktować.
shitake (czyt. po ku)
pozwolę sobie zauważyć że shitake to nazwa chińska a po-ku japońska
a nie wystarczą polskie si-taki ( maslak sitarz)
http://www.grzyby.pl/gatunki/Suillus_bovinus.htm japonckie będą lepsze ? wszystkie grzyby są jadalne (chociaż niektóre tylko raz)
Sitaki są mało smaczne i strzelają podczas gryzienia.
To zdjęcie nie przedstawia shitake... kolejna durna odpowiedź jak na onecie, ale cóż.... taki urok.
Co do ostatniej wypowiedzi... rzecz gustu. Pewnie strzelają zepsute zęby a nie grzyby. Shitake są smaczne, jak ktoś ma zdrowe zęby, jak mu zionie z pyska to nawet prawdziwki są nie smaczne :)
Koledze raczej nie chodziło o sitarz, czyli grzyby z dużą ilością śluzu bardzo rozwodnionego nadającego się głownie do jajecznicy tylko raczej to:
http://www.shiitakefarm.eu/pl/o-grzybach ciekawe to.
napisałem ze to maślak sitarz na zdjęciu napisane ze maslak sitarz zgadzam sie z jednym : to zdjęcie nie przedstawia Koziołka Matołka warto umić czytac a czytac ze zrozumieniem w szczególności
po-ku z tego co się orientuję używana jest w języku wietnamskim(ale mogę się mylić), shitake u chińczyków, ale wielu z nich odcina się od określania tych grzybów słowem shitake. Mówią, że to nie w ich języku - a dlaczego to już nie mam pojęcia ;)
ze zbytem będzie ciężko ja orientowałem się zanim wszedłem w boczniaka,ale w Kaliszu naprzeciw fabryki Winiary jest firma ,która swego czas zajmowała sie skupem dla jakiejś firmy farmaceutycznej
odwrotnie psze pana ;]
czy ktoś słyszał o wytwórni kostek do shii take w Nowym Tomyślu?
|
|