|
Gwarancja rozruchowa |
Gwarancja rozruchowa
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Często na aukcjach coś ma gwarancję rozruchową. Czy jest coś takiego z prawnego punktu widzenia oraz gdzie i kiedy ma zastosowanie ?
Często na aukcjach coś ma gwarancję rozruchową. Czy jest coś takiego z prawnego punktu widzenia oraz gdzie i kiedy ma zastosowanie ? ostatnio na targowisku tez pani na czajnik dawała tylko 3 dniowej gwarancji rozruchowej. Nie była to bez pozwolenia stojąca osoba tylko kiosk, wiec pewnie normalnie działająca firma. Wątek jest już w dziale prawo ale tam mało osób zagląda.
W necie/google też nie umiem nic znaleźć.
gwarancja to dobra wola sprzedajacego moze ja dac na tyle na ile mu sie podoba, badz nie dac w ogole.
co jednak nie zwalnia z "niezgodnosci z towaru z umowa" i mozna dochodzic roszczen wobec sprzedawcy w ciagu 24 mies. (tylko w relacji sprzedawca firma->kupujacy osoba prywatna)
A czy jest jakiś sposób by firma zwolniła się od tej odpowiedzialności ? Np przez zapis jakiś ?
ciekawy temat i pytanie. Sam czesto udzielam gwarancji rozruchowej na swoich aukcjach. Jednak nie mam pojecia jak to ma sie w zgodnosci z prawem. Na jakims forum czytałem, ze to zalezy od sprzedajacego na ile daje gwarancje, chybaze nie podal nic, wiec jesli przedmiot nie jest wystawiony w dziale "uszkodzone" to przysluguje wtedy 2 letnia gwarancja, wg prawa unijnego. Na ile jest to zgodne z prawda tego nie wiem, moze ktos jest biegly w prawie i by pomogl?
Gwarancji nikt nie jest w stanie narzucic. to jest tylko DOBRA WOLA sprzejacego ewentualnie producenta. Co innego niezgodnosc towaru z umowa ktora niezaleznie od gwarancji czy dajesz na 7 dni czy na 2 lata czy nie dajesz w ogole, i tak obowiazuje. ZTCW jedynie istnieje mozliwosc czesciowego ograniczenia niezgodnosci i wylaczenia wad ktore opisano (np. jezeli sprzedajesz pekniety talerz i napiszesz ze on jest pekniety, to klient nie moze sobie zazyczyc nie peknietego na podstawie niezgodnosci towaru z umowa). Nie wiem jak wyglada sprawa z rzeczami uzywanymi... Co do wylaczenia zgodnosci towaru z umowa to wydaje mi sie ze jest to niemozliwe w jakikolwiek sposob oprocz znanych wad ktore sa znane klientowi. Jednakze tutaj nie ma sie szczegolnie czym przejmowac, gdyz naprawde malo osob wie o niezgodnosci towaru z umowa, a jeszcze mniej z niej korzysta ;)
Co do "ze to zalezy od sprzedajacego na ile daje gwarancje, chybaze nie podal nic, wiec jesli przedmiot nie jest wystawiony w dziale "uszkodzone" to przysluguje wtedy 2 letnia gwarancja" to pierwsze slysze. Kojarze jedynie zapis odnosnie mozliwosci zwrotu zakupionego w ciagu 10 dni ktory w przypadku braku stosownej informacji ulegal wydluzeniu (nie pamietam do ilu) P.S. Nie jestem prawnikiem, wiec moge sie oczywiscie mylic i nie daje gwarancji zgodnosci powyzszej wypowiedzi z obecnym stanem prawnym :)
Tak jak napisalem, sam gdzies to wyczytalem o tych 2 latach. Chce sprawdzic czy to prawda ;) a co do tych 10dni, to po zakupie mozesz w ciagu tych dni zwrocic towar bez podania przyczyny. Smiesza mnie ddlatego napisy w centrach handlowych- "zwrotow nie przyjmujemy". Niestety nieświadomosc spoleczenstwa o takich zapisach powoduje ze firmy robia co chca
ech, ale w centrach handlowych nie musza przyjac twojego zwrotu, zapis o 10 dniach dotyczy wylacznie sprzedazy poza lokalem przedsiebiorstwa (czyli akwizycja, sprzedaz przez internet, aukcje) z wylaczeniem aukcji z licytacja.
hehe
nie ma czegoś takiego kwestie gwarancji, odpowiedzialności producenta i sprzedawcy normuja odpowiednie ustawy ze sprzętem używanym gwarancja jest zdaje się na okres do 6 miesięcy nie więcej, ale chyba też i nie krócej
Chciałbym sprzedać coś na allegro jako osoba nie posiadająca działalności gospodarczej. Czy mogę na ten towar wystawić 7 dniową gwarancję rozruchową, czy też jest to tylko przywilej firm? No wiem, że ewentualnie można z klientem zawrzeć ustną umowę gentlemen's agreement, ale mimo wszystko bezpiecznie byłoby chyba jednak zrobić to na piśmie (wówczas można tam napisać np. że takiej gwarancji nie podlegają uszkodzenia mechaniczne), tylko pytanie czy gdy nie mam firmy to mogę?
Czy po upłynięciu tych 7 dni przez które obowiązuje gwarancja rozruchowa, klient ma jeszcze prawo żądać wymiany towaru lub zwrotu pieniędzy? Pytam ponieważ tutaj ktoś opisywał, że miał właśnie taki problem: http://msp.money.pl/grupa-pl_soc_prawo/ ... 75023.html
gwarację mozesz dac lub nie , to jest pełna dowolnosc i nie jest obowiązkiem dawanie w ogóle gwarancji
klient i tak jak bedzie chciał to na podstawie rękojmi albo niezgodnosci towaru z opisem wydębi co bedzie chciał inna rzecz ze lepiej doradzac jak się wie o czym się radzi a nie o pierdołach ale mozesz mu dac gwarancje nawet na 10 lat to wola wola
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Gwarancja rozruchowa": - GWARANCJA 100% - Gwarancja - Gwarancja w Polsce - Gwarancja , regulamin - Gwarancja sklepu z UK
• Strona 1 z 1
|
|