|
GWARANCJE BANKOWE |
GWARANCJE BANKOWE
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Czy ktoś może mi powiedziec na czym polegaja tak owe gwarancje ? Potrzebuje gwarancji bankowej na 3mln euro ,mam juz odbiorce na towar ,który taka gwarancje może wystawic ,a moja firma ? Bardzo proszę o podpowiedzi na priv. Z góry dzięukuję .
W ostatnimi czasie również starałem się o gwarancję bankową na znacznie niższą kwotę ale wydaje mi się, że zasada działania może być podobna. Bank blokuje taką kwotę ze środków własnych na wypadek gdybyś nie wywiązał się z obowiązków wynikających z kontraktu w stosunku do firmy z którą zamierzasz współpracować. Taka gwarancja przyznawana jest (przynajmniej tak było w moim wypadku) na podstawie dokumentów księgowych mojej firmy. Wygląda to bardzo podobnie jak ubieganie się o kredyt brane są po uwagę te same dokumenty czyli w moim wypadku KPiR, planowany przychód itp. Wiąże się to z pewnymi kosztami rozpatrzenia wniosku oraz opłata miesięczna za utrzymywanie gwarancji ale to każdy bank ma inaczej. W razie gdy coś nawalisz bank wypłaca odpowiednie środku firmie z którą współpracujesz, a później bank siada na Twoje konto. U mnie wiązało się to również z podpisaniem dokumentów o dobrowolnej egzekucji.
Najlepiej iść do banku i dokładnie zapytać jaka procedura będzie w Twoim wypadku. pzdr
Przeczytaj również posty podobne do tematu "GWARANCJE BANKOWE": - Pozyczka pod gwarancje bankowe - gwarancje - GWARANCJE - Reklamacje / Gwarancje - Gwarancje Zaplaty
• Strona 1 z 1
|
|