Może ktoś mi odpowiedzieć na moj problem?
Otóz sprzedaje przez sklep internetowy elektronikę.
I taka sytuacja:
Dostawca radia danej marki daje na nie 12 miesiecy gwarancji.
Tym samym my jako sklep dajemy 12 miesiecy gwarancji (bo naprawę gwarancyjną wykona nam nasz dostawca).
Klient kupuje, towar wysylamy i...
...po kilku dniach dzwoni i sie awanturuje:
że radio od samego poczatku jak tylko do niego dotarlo nie dzialalo tak jak trzeba.
Jednym slowem bylo nie w pelni sprawne. Klient ŻĄDA od nas nic innego jak WYMIANY towaru na NOWY EGZEMPLARZ, podpierając sie rękojmią.
Nasz dostawca - oferuje nam tylko naprawę takiego sprzetu, nie ma zamiaru wymienić go nam na nowy egzemplarz.
Co w takiej sytuacji robic?
1. Musimy przyjac reklamację z tytułu rękojmi? (chyba wszystkie sklepy maja obowiązek rękojmi - czy tak?)
2. Jesli przyjmiemy takie radio - klientowi musimy zamowic u dostawcy kolejny egzemplarz i mu wyslac - na czyj koszt? Wg Unii Europejskiej jeśli chodzi o gwarancje - towar wysylany i odbierany jest na koszt klienta (jesli wazy mniej niz 10kg). A co w przypadku rekojmi? Tak samo?
3. Załóżmy że przyjmujemy takie radio, zamawiamy u dostawcy nowy egzeplarz dla klienta i wysylamy NOWY WOLNY OD WAD. Co z wadliwym egzemplarzem?
Oczywiscie dostawca go nam naprawi - i co dalej z nim? Zostajemy na lodzie!?
Wydaje mi się że przez takie głupie prawo - spora grupa sklepów sprzedaje takie naprawione sprzęty jako NÓWKI. Bo ktoż to sprawdzi - czyż nie?
Złe prawo generuje oszustwo, naciagactwo, nierzetelność.
4. Wg prawa rękojmi klient może wybrać rodzaj naprawy jesli wadę wykryl max do 1 miesiaca od zakupu.
A skąd wiadomo że wada nie powstala w wyniku zlego obchodzenia się uzytkownika ze sprzetem?
5. A co jesli dany sprzęt trafi do jakiegos nieodpowiedzialnego dzieciaka, ktory bedzie się źle obchodzil z danym sprzetem i bedzie odsylal np. takie radio co 20 dni, i za każdym razem może żądać nowego egzemplarza?? PRZECIEZ TO PARANOJA !?
Czy jest na to jakas rada?
BĘDĘ WDZIECZNY JESLI KTOS BEDZIE MI POTRAFIL ODPOWIEDZIEC NA POWYZSZE 5 PUNKTOW.