|
Gwarancje |
Gwarancje
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
witam. czy zeby wystawiac gwarancje wystarczy miec dg?
A czego dotyczy ta gwarancja?
sprzetu komuterowego
zle to napisalem. czy zeby wystawiać gwarancje wystarczy miec dg? czy trzeba jakies dodatkowe papierki
ty udzielasz gwarancji więc jeśli coś się "popsuje" to w ramach tej gwarancji winneś to naprawic... gwarancja jest to pewnego rodzaju dokument który to podbijasz... jesli nie spełnisz tego co jest w gwarancji klient może wystapić na drogę sadową... więc wniosek, że ta cała gwarancja to taki chwyt marketingowy mówiący o niezawodności usług, ale jak coś bedzię nie tak to ty to porawiasz... więc nie potrzebujesz żadnych "innych" papierów... pozdrawiam
Powracam do tematu. Jeżeli mam sytuację iż sprowadzam pewnego rodzaju sprzęt z Hiszpanii i na sprzęt dają mi 2 lata gwarancji. Ja chcę go odsprzedawać dalej w Polsce. Ale bieg gwarancji zaczyna się w momencie sprzedaży tego produktu mnie. Czy w tym przypadku mogę wystawić gwarancję na 1 rok klientowi bez problemu? Napisze sobie tekst gwarancji, prawnik mi to sprawdzi? i już?
Będę wdzięczny za odpowiedź
Witam.
MOżesz sobie wystawić gwarancję na rok, tylko że i tak klient ma 2 lata gwarancji gdyż odkąd jesteśmy w UE obowiązuje prawo konsumenckie gdzie jest gwarantowany 2-letni okres gwarancyjny. Zaznaczę tylko że firmy nie są konsumentem.
A jak to ma się do: KC: Art. 577. § 2. Jeżeli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, termin wynosi jeden rok licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana. Skąd się wzięły te 2 lata? Czy mogę dostać jakiś przepis prawny? Dzięki Chodziło mi też o to czy tekst gwarancji mogę sobie sam napisać?
czyli wystawienie gwarancji na 1 rok nie jest mozliwe?
ps. mam podobny problem, dlatego wole uniknac pisania wiekszej ilosci watkow.. Pozdrawiam
WItam.
Dokladnie ustawy nie znam ale wiem ze kiedys to znalazlem. szukajcie prawa konsumenckiego. Na 99.99 jestem pewien ze jest 2 lata. Producent moze dac i gwarancje 6 miesiecy. NIe ma problemu. Ale jak cos sie stanie po roku i 3 miesiacach np. to wtedy klient mowi ze rezygnuje z gwarancji i na podstawie prawa konsumenckiego zada naprawy i niestety ma racje. Prawda jest jeszcze taka ze klient musi o tym wiedziec :-). POzdrawiam
Rafal Przybylo, sprawdzę to w takim razie, poczytam sobie ustawy, ale szukałem na lexisnexis wszystkiego dotyczącego gwarancji i znalazłem tylko wzmiankę w Kodeksie Cywilnym, poszukam więcej.
W mojej sprawie wysłałem zapytanie do prawnika i czekam na odpowiedź, jak uzyskam odp to tu napiszę. Pozdrawiam Jakby ktos wiedział gdzie jeszcze moge poszukac to będę wdzięczny za pomoc.
Witam.
Prawo cywilne ma zastosowanie do firm i dlatego wlasnie dla firm jest tylko tyle gwarancji ile daje producent. W pozostałych przypadkach ma zastosowanie prawo konsumenta. Prosze zajrzec na http://www.cyberfoto.pl/gielda/53276-ab ... umenta.htm http://www.konsument.gov.pl/pl/zakupy_t ... index.html milej lektury
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|