|
Handel częściami na Allegro |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Myślę coraz poważniej o założeniu działalności, chciałem sprzedawać na Allegro części samochodowe, dzwoniłem do dwóch hurtowni w mojej okolicy i zaproponowali mi rabaty 20-25 % na początek. To co mnie najbardziej martwi to konkurencja, sporo jest róznych gratów na Allegro, zarówno nowych jak i używanych, ceny nie są wysokie... Jeżeli ktoś mogłby się wypowiedzieć na ten temat, to byłbym wdzięczny :) .
Jesli nie jestes zatrudniona gdzies to z tego co wiem musialbys sie ubrzpieczy a to koszt jesli jestes gdzies zatrudniona i idzie ci skladka na Zus itp to mysle ze mozesz sprobowac.Pozatym mozesz handlowac nie tylko na alegro ,moze sa tez inne zagraniczne firmy ktore by kupily te czesci,ukraina,Rosja itp. Sa tez portale biznesowe nie ktore platne niektore nie tam tez mozesz zamiescic ogloszenia.zareklamuj sie jesli bedzies miala nizsza cene od innych tez napisz to w ogloszeniu troche ogladam ogloszenia ..jesli znasz jezyki obce mozesz zareklamowac sie na stronie angielskiej itp. narazie pisze tyle ,sama troche bede handlowac odz czasu do czasu moge zobaczyc moze bym ci znalazla klienta ,ale nie obiecuje.Musialabym znac wszystkie szczegoly pozdrawiam Marzena
Przepraszam Marzena, ale chyba pomyliłaś płec rozmówcy/autora postu.
A co do takiej sprzedaży. Rabat 20-25% to już sporawo. Sprawdź dokładnie od jakiej ceny dawają Ci taki rabat, żeby nie było w tym pułapki. Jak znajomy zakładał taki sklepik, to z tego co wiem mógł liczyć na rabaty w wysokości maks 10-13%, więc trochę mnie to dziwi, że masz tak dogodne warunki współpracy jak na sam początek. Mimo, że na allegro pełno sprzedawców, to i tak możesz zarobić co swoje :). Poprostu stwórz coś innego w aukcji, coś czego nie ma nikt inny. Np fachową poradę, doradztwo w zakresie zakupu części, dopasowania do modelu, uczestnicz aktywnie w zakupie Twojego przyszłego Klienta. Tego jak narazie nie robi nikt. Kupiłem parę części na allegro i za każdym razem, gdy pytałem o poradę czy ten czy ten producent usłyszałem odpowiedź, że my mamy takie rzeczy na sprzedaż i innych nie sprowadzamy. Gdzie tu logika? Nigdzie. A w momencie gdy będziesz kilka dostępnych opcji chociażby producenta, wtedy możesz doradzić. Jeśli ktoś będzie miał mniej wartościowe autko lepiej jak dokładniej przemyśli zakup nowej/oryginalnej części.
|
|