|
Handel drzewem |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
drodzy forumowicze moze ktos z was wie jak odbywa sie handel drzewem z kim mozna handlowac , jakie zezwolenia, czy zaklady papiernicze dobrze placa . bede dzwieczny za kazda podpowiedz na ten temat
moje skromne zdanie jest takie :
po pierwsze nie masz szans z handlem drzewem no chyba ze masz wujka tate kuzyna brata w nadlesnictwie jakims wiekszym to nie ma co startowac oni maja bardzo konkurencyjne ceny i oprocz tego sprzedaja na lewo bo im sie oplaca no bo kto ich sprawdzi skoro to oni kontroluja :mrgreen: m3 drzewa w takim nadlesnictwie kosztuje kolo 370pln a w tartaku kolo 450pln powiem szcerze ze z tego co wiem (wujek byl swego czasu lesnikiem i zna wszystkie nadlesnictwa w okolicy 250tys mieszkancow miasto) to bardzo dobrzeeee prosperuja na prawde a m3 drzewa ze tak powiem na lewo kosztuje 250pln ale jak Cie zlapia ze nie masz zezwolen i nie znasz nikogo z nadlesnictwa to Cie poprostu zjedza tyle co wiedzialem to napisalem nie wiem czy w jakikolwiek sposob Ci sie to przyda no ale... :mrgreen:
a ja moge dodac tylko tyle ze kupcow na drewno znalezc bardzo latwo i sprzedaz je zawsze ale niestety jest to produkt deficytowy i bardzo ciezko go kupic w duzych ilosciach i po dobrych cenach.sam kiedys probowalem wysylac rozne oferty do roznych nadlesnictw z oferta kupna oczywiscie i nigdy nie bylo odzewu.oni nie sa zainteresowani sprzedaza posrednikowi skoro moga sprzedac odrazu konsumenta.
kazdy kto pali w kominku poprostu kupuje kilka metrow w nadlesnictwie a ktos kto rozpala kominek raz w roku i potrzebuje do tego 5sztapek drewna kupuje je w markecie albo pali pierwsza lebsza galaz. to moje zdanie i obserwacje.ale chetnie poczytam innych.
|
|