|
Handel Miodem! |
Handel Miodem!
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Zastanawiam sie czy Handel miodem w Wielkiej Brytanii by sie opłacał. W Wielkiej Brytani nie ma czystego miodu są sztuczne miody produkowane przez maszyny. Policzmy ze za Słoik miodu bierzemy np. 22 zł za duży 0.9l (4 funty za słoik) gdybyśmy założyli pasiekę np: 300-400+ uli zatrudnić z z 2 pszczelarzy do pomocy do tego jakiś transport za grosze i można coś próbować z 1 ula można wyciągnąć na sezon 20-30 litrów policzmy ze 25 litrów z 1 ula czyli przy 400 ulach wyciągamy 10000 litrów miodu i to pomnożyć przez 4 wychodzi 40000 tysięcy funtów na sezon! przeliczyć to na złotówki wyjdzie jakieś 200000 tys złoty!!! Myślę ze to dobry pomysł co wy na to?
Ciekawe tylko jaka jest mentalność Anglików jeżeli chodzi o miód. Jeżeli używają tak jak Polacy, to dlaczego sami nie prowadzą pasiek ?
Cena mogła by być wyższa.
Nie prowadza uli bo tam nie ma pogody do prowadzenia dużo deszczy złe warunki pogodowe.
z tego ci sie orientuje to juz jeden polak zrobil biznes na miodzie W UK i to spory:). sama Królowa i dwór sie u niego zaopatruje. znajde link to przesle. pozdrawiam
wg mnie na upartego i import byłby dobry :) po ok 8/9pln a tam spora nadwyżka ...
Z tym ze w całym interesie nie widze u ciebie kosztów a takowe są:
- zakup węzy - zakup sprzętu pasiecznego - opłacenie dwoch pomocników - podkarmienie cukrem na zime 5-8 kilo na ul -ewentualny osyp zimowy i jeszcze wiele innych
a w polsce jakby ten interes wygladal jakie sa ceny u nas?
Oczywiscie ze koszty sa ale tym sie nie przejmujmy bo posiadam mała pasiekę 30 uli. i mam opcje kupna za 10.000 tysiecy zlo pasieke 120 uli :) a pieniedzy mam odlozone na interes okolo 70.000 tysiecy :)
fajna sprawa taka psieka...taki raczej biznes na emeryturke:)
A jakby tak załozyc skup miodu orientuje sie ktos jak to wygląda i jak potem ze zbytem? (post czysto informacyjny)
wiem że sami pszczelaże kupuja miód albo się nim wymieniaja żeby duży wybór był
Przy tej cenie funta to sie nie opłaca.Poza tym koszty transportu i kwestia pozyskania zbytu.
ktooooooooooooooooooo?
A jaki ten miód? Z uszu? hehe.
I Ty się śmiesz nazywać geniuszem?!
sorry to już się nabijać nie wolno to ? a geniusz to geniusz nie swoje wie i już NIE kolombo999
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|