Witam,
Nurtuje mnie pytanie czy aby sprzedawać na allegro trzeba rejestrowac firme, chodzi mi o prowadzenie handlu płynnie, sprowadzajac towar np z azji. Oczywiscie wiem ze nalezy rejestrowac dzialalnosc kiedy ma sie dochody w ciagu roku(?) powyzej 500zł etc, ale to wszystko oficjalne wiadomosci. Natomiast wazne jest dla mnie jak w rzeczywistosci wyglada sprawdzalnosc dzialalnosci na allegro czy ebayu, czy często sprawdzają czy firma ma pozwolenie na sprzedaz towaru jesli ma bogatą oferte etc, czy raczej to są sporadyczne przxypadki i prawdopodobienstwo 'wpadki' jest znikome. Jestem studentem i chcialbym czxyms pohandlowac, oczywiscie lepiej byloby zarejestrowac firme i potem w CV pisac o doswiadczeniu w prowadzeniu wlasnej dzialalnosci gosp., ale mysle tez o alternatywach. I jeszcze jedno pytanie zeby nie zasmiecać innego dzialu- czy aby móc ubiegac sie o dofinansowanie np z UE musze potem rejestrowac dzialalnosc?Czy moge prowadzic sprzedaz bez jej zakladania?Pytania moze naiwne ale chce miec pełne i pewne rozeznanie, bez niejasnosci:)