|
Handel na aukcjach |
Handel na aukcjach
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam .Mam pytanie jak jest z handlem na aukcjach,czy trzeba rejestrować firme,czy są jakieś progi obrotów po przekroczeniu których serwis aukcyjny informuje US ,że jest taki ktoś kto zarabia a nie płaci.Czy obejściem na zbyt wysokie obroty jest rejestrowanie kilku kont ,można sie rejestrować na różnych serwisach.Właśnie jestem w takiej sytuacji ,a nie chce sie pchać w ZUS na początku,dopiero jak się interes rozkręci,bo może być tak ,że nie wypali ,a ja zostane z nieopłaconym ZUSEM.Ulgowa składka nie wchodzi w gre bo się nie łapie.
Wlasnie mam identyczny problem. Ale sprzedaje od jakiegos czasu na 2 kontach. Podobno po przekroczeniu 1000zl oni informuja US. Chcialbym rozszerzyc dzialalnosc ale nie wiem jak sie do tego zabrac i czy gra jest warta swieczki.
Peter, pisalem juz ze strasznie blądzisz z tym 1000 zł, owa kwota stanowi wyłącznie wartośc graniczną dla potrzeb PCC a nie "dla jednego konta", miesiąca czy co tam jeszcze wpisałeś. W twoim przypadku bez zapoznania się z przepisami o których wspomnialem w innym wątku nie ruszysz z miejsca, szkoda czasu na wykladnie jeżeli widać golym okiem, że nie znasz nawet podstaw. Podstawy mozesz znaleźć np. na http://www.ehandel.pit.pl
Zapytajcie Allegro kiedy i dlaczego informują US. Ja nigdy nie handlowałem na Allegro, zazwyczaj sprzedaję niepotrzebne rzeczy a sprzedałem ich na pewno za ponad 1000zł i nic.
Dzieki mmmmm ta strona jest extra!!!!!! Masz racje ze nie znam sie na tym w koncu jestem studentem fizjoterapii. Ale jak mam takie mozliwosci to chcialem sprobowac. Pozdr
Do usług, obyś z tych informacji skorzystał ku szczęsciu własnemu :smile:
Napisz chociaż czy to jakis lepszy towar z tej Danii czy na zasadzie co niepotrzebne a tutaj i tak się wszystko sprzeda? :wink:
Raczej totalnego zlomu nie biore tylko bardizej laptopy, telefony, generalnie wszystko z nowinek techniczny, nawet znalalem bluetooth Logitech w kartonie cały komplet i dzialal, na zlomie firmy zajmujacej sie handlem takimi rzeczami! A tu sie okazalo ze jest wart 250zl. Tam jak tylko cos jest lekko uszkodzone to juz wymieniaja i mam za pol darmo. Mam tam kuzyna i on mi zalatwia.
To handluj, niech ci sie wiedzie, tylko z głową rozwiąż sprawy podatkowe bo tych przy tego typu działalności jest kilka do rozwazenia.
Chyba ze zastosujesz metodę tutaj już przez innych sugerowaną, jednak też weź pod uwagę jakie się wiązą lub mogą wiązać konsekwencje.
W razie czego dużo towarów polskich i zagranicznych hurtowni (szczegolnie tanich niemieckich hurtownikow) mozesz znaleźć na http://www.opentrade.pl
a znacie jeszcze jakieś inne adresy hurtowni gdzie można kupić tanio?
Witajcie! Widzę tutaj sporo naprawdę nieźle zorientowanych osób i postanowiłem zapytać. Mianowicie, sprzedaję na Allegro na aukcjach wieloprzedmiotowych (domyślnie 20szt.), cena jednego przedmiotu nie przekracza 100zł.
Dodatkowo mam takich aukcji np. 5. Moje pytanie: czy próg 1000zł dla PCC dotyczy sumy wszystkich przedmiotów sprzedanych na jednej aukcji, czy jednego przedmiotu, czy też sumy "zarobionej" na wszystkich moich aukcjach?? Ponadto: jeśli nie jest to opodatkowane, to czy wykazać to w zeznaniu rocznym?? (mam ponadto pracę, na umowę o dzieło) Przejrzałem już wszystkie pytanie na stronie e-handel.pl, ale identycznego pytania nie było. Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.
Mam podobny problem jak przedmówca i będe bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Sprawdź również podobne tematy:
- Czy można dostać dotację z UP na handel na aukcjach?
- Jaki podatek ?-Handel używaną elektroniką na aukcjach int. - Sprzedaż na aukcjach Allegro, handel w internecie i podatki - Biżuteria na aukcjach - Co sprzedawać na aukcjach - Co sprzedawać na aukcjach - Sprzedaz odziezy na aukcjach. - Nieletni a sprzedarz na aukcjach - Poszukuję towarów do sprzedaży na aukcjach PL Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|