|
Handel na Targowisku - strona 2 |
Handel na TargowiskuBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
chyba kolego łykasz co drugie słowo z postów jak byś dokładnie przeczytał mój post to byś zobaczył że radzę mu jak inny forumowicz żeby spróbował legalnego biznesu z umową z ciocią i wtedy bedzie ok a praca w tym wieku i szkoła napewno nie bedzie mu przeszkadzać jeśli wszystko dobrze pogodzi ja rówież w młodym wieku handlowałem na swoim w weekendy i zawsze starczało mi żeby mieć na cały tydzień w szkole co kupic i dobrze sie ubrac i wszystko za własne pieniądze i dlatego popieram jego pomysł i chęci pozdrawiam : )
Witam!
Chciałabym rozpocząć działalność polegającą na sprzedawaniu produktów na targu. Byłyby to wyroby z drewna (akcesoria kuchenne, galanteria drewniana ), nie produkowane przeze mnie lecz kupowane od producenta. Do jakich instytucji muszę się udać aby rozpocząć taką działalność, jakie formalności załatwić i jakie były by koszty rozpoczęcia takiej działalności? Jakie opłaty, podatki i ubezpieczenia (oprócz opłaty targowej za stoisko) obowiązywałyby mnie comiesięcznie ? Serdecznie proszę o odpowiedź na moje pytanie, zdaję sobie sprawę że nie jest ono skonkretyzowane, ale nigdzie nie potrafię dowiedzieć się co powinnam zrobić w takiej sytuacji, z Urzędu Miasta posyłają mnie do ZUS-u i Urzędu Skarbowego, a tamci znowu z powrotem, a mi bardzo zależy na jak najszybszym uzyskaniu tych informacji, dlatego byłabym bardzo wdzięczna gdybym uzyskała odpowiedź tutaj:) Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
KROK 1. Urząd gminy lub miasta
Osoby fizyczne lub wspólnicy spółki cywilnej rejestrują się w Wydziale Handlu i Ewidencji Działalności Gospodarczej Na otrzymanym w urzędzie miejskim (gminnym) formularzu piszesz nazwisko i imię, adres swój, adres siedziby firmy (jeśli jej nie masz, to adres prowadzenia działalności), jaką chcesz prowadzić działalność oraz przewidywany termin jej rozpoczęcia. Opłata za wpis do ewidencji wynosi obecnie 100 zł, ZGŁOSZENIE DO EWIDENCJI DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ 1. Imię i nazwisko przedsiębiorcy 2. Nazwa, pod którą wykonywana jest działalność gospodarcza 3. Miejsce zamieszkania i adres przedsiębiorcy 4. Jeżeli działalność wykonywana jest stale/poza miejscem zamieszkania, wskazanie: a) adresu siedziby (zakładu głównego): b) adres oddziału: c) innych stałych miejsc wykonywania działalności gospodarczej: 5. Określenie przedmiotu wykonywanej działalności gospodarczej: 6. Data rozpoczęcia działalności gospodarczej/data zmiany* 7. W przypadku dokonywania zmian - numer posiadanego zaświadczenia 8. PESEL 9. Dodatkowa informacja, tel. domowy tel. siedziby Data i czytelny podpis Załączniki: Tytuł prawny do lokalu (szt..........) KROK 2. Urząd statystyczny Mając w ręku wpis do ewidencji działalności, udajesz się do siedziby właściwego urzędu statystycznego (najczęściej w powiecie) w celu zgłoszenia twojej firmy do systematyki państwowej. KROK 3. Urząd skarbowy W ciągu 7 dni od daty otrzymania potwierdzenia o wpisie do ewidencji, musisz zgłosić się do urzędu skarbowego, właściwego dla twojego miejsca zamieszkania i dokonać zgłoszenia identyfikacyjnego (NIP - Numer Identyfikacji Podatkowej). NIP nadawany jest tylko raz i dożywotnio. KROK 4. Bank Rachunek bieżący przedsiębiorca otwiera w dowolnym, wybranym przez siebie banku po przedłożeniu następujących dokumentów: * wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, * zaświadczenia o nadaniu Regonu, * NIP NIE JESTEM PEWNA CZY DANE TE DOTYCZA ROZWNIEZ TARGOWISKA ALE JEST TO DZIALANOSC GOSP. WIEC NA 99 PROC TAKIE KROKI MUSISZ POCZYNIC , MYSLE ZE JAK ZACZNIESZ TO DALEJ CIE KTOS POKIERUJE JAKIES UPRZEJME PANIE URZEDNICZKI BADZ IDZ NA TARGOWISKO I ZAPYTAJ SIE KOGOS WPRAWIONEGO W FACHU Z CZYM TO SIE JE.....JEZELI NIE TWOJE POBLISKIE TARGOWISKO (WIADOMO OBAWA PRZED KONKURENCJA) TO DO POBLISKIEGO MIASTA??
Dzień dobry,
Nie znalazłem wystarczającej odpowiedzi na moje pytania, więc postanowiłem zadać je tutaj Państwu. 1) Czy aby sprzedawać na targowisku miejskim można wybrać jako formę opodatkowania księgę rozchodów i przychodów, czy trzeba mieć kasę fiskalną oraz jak wygląda wtedy sprawa odnośnie faktur to znaczy czy na targu również się je "stosuje", jeśli tak to czy są tego jakieś określone zasady? 2)Jeśli nie posiadam jeszcze numeru regon, ale jestem już wpisany do ewidencji działalności gospodarczej, to ile wynosi opłata za dopisanie przedmiotów działania? 3)Czy orientują się Państwo, czy któryś z numerów: -36.22.Z -51.47.Z obejmuje sprzedaż biżuterii ręcznie robionej w Internecie? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi oraz linki z których mógłbym pozyskać informacje na zadane przeze mnie pytania.
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jak na targowisku wygląda sprawa z rachunkami i fakturami, czy wszystko odbywa się jak w normalnym sklepie?
Tak samo jak wszędzie, ale widziałeś kiedyś na targowisku kogoś z kasą fiskalną? Niby mają obowiązek założenia jej po przekroczeniu 20 000zł sprzedaży w pierwszym roku i 40 000 w następnych to nikt tego nie robi, a znam osoby co mają po kilkaset tysięcy sprzedaży rocznie. Handel na bazarkach to równi szara strefa jak handel częściami samochodowymi pochodzącymi z kradzionych samochodów na giełdach. Rząd chciał w 2006 roku wprowadzić obowiązek posiadania kasy fiskalnej dla każdego sprzedawcy detalicznego lecz na chciejstwie się skończyło.
Nie widziałem i dlatego pytam:) Bardzo zależy mi jeszcze na kilku informacjach odnośnie sprzedaży biżuterii. Jest to biżuteria posrebrzana, ręcznie robiona(kupowanie materiałów z Internetu i robienie z nich biżuterii). Czy w wypadku gdy będę miał własny sklep internetowy mam obowiązek posiadania kasy fiskalnej? Chciałbym jednocześnie sprzedawać towar w Internecie oraz za pośrednictwem tradycyjnych sklepów i wtedy będę musiał wystawiać faktury. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie będzie się to odbywało, ponieważ nie bardzo znam się na tym? Wiem tylko że podklasa 51.47.Z obejmuję sprzedaż hurtową wymienionych w niej materiałów lecz nie potrafię znaleźć odpowiedzi na pytanie, czy wlicza się do tego również sprzedaż przez Internet.
Witam wszystkich
Poczytałem trochę forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania dlatego zadam je w osobnym temacie chodzi mi o handel na targu, z tego co wyczytałem to nie musze zakładac działalnosci gosp. zeby spróbować (przynajmniej w małych miejscowościach nikt tego nie sprawdza), ale mam pytania: 1. Czym zacząć handlować w miasteczku 6 tyś ludzi? rynek jest czynny w sobote dla mnie ma byc to zajecie dorywcze w trakcie studiów. Ciuchów jest pełno więc to raczej odpada. Myślałem o artykułach drogeryjnych. 2. No i najważniejsze gdzie zaopatrywać sie w produkty, czy moge kupować w hurtowni nie mając działalności gosp.? Aha, na start moge przeznaczyc 1000-1500zł
tomczi
jesteś typowym przykładem na to ze jak ktos chce przeczytac ze czarne jest białe to przeczyta ja wyraznie pisałem ze nawet na targowisku trzeba mieć działalnosc gospodarczą chyba ze podejmujesz świadome ryzyko i wolisz turlać się z wydziałem karno- skarbowym na targowisku BEZ DZIAŁALNOSCI GOSPODARCZEJ MOGA HANDLOWAC WYĄCZNIE CHŁOPI ( CZYTAJ ROLINICY ) I BABY UPRAWIAJĄCE SAMODZIELNIE GLEBĘ I MOGACY SPRZEDAWAC TO CO IM LATOŚ OBRODZIŁO pozostali handlujacy MUSZA mieć działalnosc gospodarczą czytanie i stosowanie sie do głupot ,moze narazic klienta na dotkliwe kary Wymoderowałem kilka zdań, wg mnie niepotrzebnych w tej wypowiedzi. Moderator
po pierwsze dzialalnosc gospodarcza
a po drugie 1000 1500? mało troche
jesli masz kogos w rodzinie "chlopa" jak to niektorzy pisza,czyli zajmijacego sie rolnictwem to za ta kase kup warzywa, teraz pewnie cebula marchew i buraki chodza(nie wiem,zbadaj rynek) i w ten sposob zacznij,jak cie ktos spyta powiesz ze wujek musial na miasto skoczyc :) i juz, a asortyment masz rolniczy wiec powinno byc ok, tylko z ebez auta ciezko,bo tzreba brac z gieldy,rano i stac potem caly dzien,ale jak zrobisz to umiejetnie to z czasem sie rozkrecisz,tylko nie licz ze to latwa kasa...
ja tez mam taki pomysl z targowiskiem i podobne niewadome czyli te koszty miesieczne badz nie doczytalam sie tylko 100zl czy to wszystko ze strony urzedowej czy zazwyczaj z prowadzienia dzialalnosci gospodarczej odprowadziany podatek zwraca sie troche czy trzeba jeszcze doplacac? zdaje sobie sprawe ze to zalezy mniej wiecej od poprawnosci pitu. pozdrawiam
wpis do ewidencji 100zł (jednorazowo)
zus 320-900(+,-) ksiegowa ok 100zł miesiecznie (chyba ze masz ryczałlt albo karte) konto bankowe od 0zł pieczatka od 30zł(jednorazowo)
na targowisku to raczej chyba tylko ryczałt ?? jak to jest
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Handel na Targowisku - strona 2": - handel na targowisku - Vending, Handel na targowisku - 8 000 pln - Handel na Targowisku Odzieżą - Handel na targowisku i giełdach... - Handel odzieżą na targowisku
|
|