|
Handel obwoźny - rejestracja - strona 4 |
Handel obwoźny - rejestracja
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
ale ty dzieciuch śmieszny jesteś
Czyli w moim przypadku najlepszy jest ryczałt z tego co widzę.
Znalazłam na internecie info że próg to 591 975 zł rocznie w roku 2011 czyli miesięcznie 49331,25zł . Zgadza się? Po przekroczenie limitu progu muszę zakupić kasę fiskalną
,
widzisz -
Ty piszesz o ryczałcie , a cham Ci odpowiada o Vacie ?! - śmieszny jełop !
szybko usunąłeś swój debilny wpis ! ale ramka została :-)
jako osoba rozpoczynająca DG w ciągu roku , opodatkowana formą " ryczałtu " , twój limit to około bodajże 20.000 tysia obrotu i jak to przekroczysz to wtedy masz obowiązek zainstalowania kasy fiskalnej , pozostając tzw." starym podatnikiem " , limit to około 45.000 obrotu na rok .
Nie zgadza się, a przy takich doradcach możesz w trybie ekspresowym wpaść w kłopoty. Przy takim asortymencie, wysokich marżach i stosunkowo niskich kosztach rzeczywiście najlepszy i najprostszy będzie dla Ciebie ryczałt bez VAT. Pamiętaj jednak o tym że niektóre grupy towarów są wyłączone ze zwolnienia przedmiotowego z VAT i gdybyś chciała nimi handlować musisz zarejestrować się jako płatnik VAT przed rozpoczęciem ich sprzedaży. Np. gdybyś dodatkowo chciała sprzedawać wyroby do produkcji których użyto metali szlachetnych (posrebrzana biżuteria itp) lub towarów objętych podatkiem akcyzowym. Limit sprzedaży po przekroczeniu którego tracisz zwolnienie podmiotowe i musisz zostać podatnikiem VAT to 150.000 PLN Teraz podatek dochodowy w formie ryczałtu ewidencjonowanego. Limit sprzedaży do którego można korzystać z tej formy opodatkowania to 150.000 euro(661.680 PLN wg stawki ustalonej przez ministra) Po jego przekroczeniu musisz prowadzić książkę przychodów i rozchodów i rozliczać się wg. zasad ogólnych. Dla handlu stawka zryczałtowanego podatku dochodowego wynosi 3% od przychodu. Odliczeniu od przychodu podlega jedynie składka emerytalno rentowa a od podatku 7.75% podstawy składki ubezpieczenia zdrowotnego. Sprzedaż ewidencjonujesz w zeszycie ewidencji sprzedaży i na jego podstawie dokonujesz obliczenia podatku. Chociaż nie ustala się dochodu, to jednak podatnik jest obowiązany posiadać spełniające warunki ustawy dowody zakupu towaru, a na koniec każdego roku podatkowego sporządzać remanent. W pierwszym roku działalności limit sprzedaży bez kasy fiskalnej to 20.000 PLN. Gdybyś w pierwszym roku nie przekroczyła tego limitu to w następnym roku podatkowym limit ten wynosi 40.000 PLN. Pamiętaj jednak że są towary których sprzedaż powoduje obowiązek rejestrowania ich sprzedaży na kasie fiskalnej już od pierwszej sprzedaży np. Płyty DVD itp. Gdybyś kupowała towar bezpośrednio z firmy zarejestrowanej w innym kraju EU pamiętaj o limicie takich zakupów w kwocie 50.000 PLN i o prowadzeniu ewidencji takich zakupów. Po jego przekroczeniu musisz zostać podatnikiem VAT i UWAGA gdybyś nieświadomie przekroczyła ten limit nawet o niewielką kwotę, podpadniesz pod obowiązek zapłaty VAT od całości zakupów a nie tylko od nadwyżki.
super, lepszej porady nie słyszałem ani nie czytalem
bo w przedszkolu o tym nie uczą . !! Limit 150.000 zł ma zastosowanie do podatników kontynuujących swoją działalność w 2011 roku i później. Jeżeli natomiast podatnik prowadzenie działalności dopiero rozpoczął w 2011r., dla obliczenia swojego limitu zwolnienia, musi on skorzystać z zasady proporcji. Tak samo jest dla podatników rozpoczynających działalność w trakcie 2012 roku.
„smarek” - gratuluję cierpliwości i kompetencji.
„yucca” - też masz rację. Miło czytać kompetentnych następców - mnie już się nie chce. Ale pamiętajcie, że to wszystko jest w sieci. Robiąc to za nich wyrządzacie im krzywdę - rozleniwiając i „dając im na tacy”.
szkoda słów, on jest bankrutem, jak będziecie robić tak jak on, też zbankrutujecie moje gratulacje dla przyszłych bankrutów
Witam
Szukam szukam ale nie moge znalesć otóz moja siostra chce otworzyć handel ciuchami po rynkach i na allegro. Wybrałaby pewnie ryczałt. Czy przy ryczałcie mozna tez sprzedawac na allegro i czy kasa fiskalna jest nie potrzebna, co jesli ktos kto kupi z allegro bedzie chcial jakis dowod zakupu? Jaki jest limit zeby przejsc na VAT? jakie skladki mozna odliczyc od dochodu na ryczałcie. Bardzo prosze o sensowne i sprawdzone informacje Pozdrawiam
wydaje mi sie ze obecnie nie ma w wykazie działalnosci takiej nazwy ,, handel obwożny,, prosze najpierw to sprawdzić , tj nie jestem taż pewny czy nie dotyczy to tylko handlu art. spożywczymi . wiem ze są problemy z zarejestowaniem takiej działalności . Tak jest limit przy ryczałcie , który jeśli sie przekroczy to automatycznie staje się watowcem , ja za przekroczenie limitu płaciłem też kare 2.000zł.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Handel obwoźny - rejestracja - strona 4": - handel obwoźny - Handel obwozny w UE - Handel obwoźny - Dotacja na handel obwozny - A Handel obwoźny z artykułami AGD
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
|
|